Maggie's Centre w bieli projektu Charles'a Jencks'a - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Maggie's Centre w bieli

 

Czas czytania: ~1 min


Koncepcji budowy sieci obiektów pod wspólną nazwą Maggie's Centre nie trzeba szczególnie przedstawiać znawcom architektury. Autorem tego pomysłu był sam Charles Jencks, który po śmierci swojej żony uznał, że rodzinom chorych na raka potrzebne jest wsparcie.

 

Biały budynek Maggie's Centre, Charles Jencks

Architektura dla zdrowia

Jencks zaprosił do współpracy architektów, prosząc ich o stworzenie wizji kameralnych budynków, które budowane w całym kraju stałyby się ośrodkami pomocy dla chorych na raka i ich rodzin. Maggie's Centre istnieje już kilkadziesiąt, a wiele z nich zaprojektowali światowej sławy architekci. Nie o sławę tu jednak chodzi, a o takie formy architektoniczne, które będą pozytywnie oddziaływać na stan psychiczny i fizyczny chorych i ich bliskich.

Biały budynek Maggie's Centre, Charles Jencks
Biały budynek Maggie's Centre, Charles Jencks

Jednym z sieci ośrodków Maggie's  Centre jest ten, zbudowany w miejscowości Clatterbridge w regionie Merseyside. Projekt architektoniczny niewielkiego budynku opracowało biuro Carmody Groarke. Podobnie jak wszystkie pozostałe ośrodki Maggie's  Centre, i tu oferowane jest wsparcie praktyczne i psychologiczne.

Biały budynek Maggie's Centre, Charles Jencks

Projekt budynku na pomoc

Maggie's  Centre w Clatterbridge zostało zbudowane z użyciem przede wszystkim dwóch materiałów – drewna i włókna szklanego. To pierwsze stanowi konstrukcję budowli oraz główny element jego wyposażenia – w pokojach o drewnianych ścianach pacjenci czują się dobrze, przytulnie, spokojnie.

Biały budynek Maggie's Centre, Charles Jencks
Biały budynek Maggie's Centre, Charles Jencks

Elewacje Maggie's  Centre w Clatterbridge wykonano natomiast z półprzejrzystego włókna szklanego. Dzięki niemu cały budynek pełny jest miękkiego, rozproszonego światła, a jego użytkownicy mają wrażenie większego kontaktu z zielonym otoczeniem. Jasne elewacje są przyjazne pacjentom, wspomagają budowanie uczucia bezpieczeństwa i spokoju. Jak wszystkie Maggie's  Centre, i tu otoczenie stanowią rośliny – zadbany ogród z krzewami i kwiatami.

 

Foto: carmodygroarke.com, maggiescentres.org


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacje Zagraniczne, Realizacje Architektoniczne

Nietypowy, biały dom od Moomo Architects
Nietypowy, biały dom od Moomo Architects

Spadzisty dach, jasna elewacja, prosta bryła – opis projektu architektonicznego pracowni Moomo nie o ...

Nowe Muzeum Piłsudskiego – beton obok dworu
Nowe Muzeum Piłsudskiego – beton obok dworu

14 sierpnia 2020 roku, jako jeden z elementów programu państwowych obchodów setnej rocznicy Bitwy Wa ...

Rusza budowa dworca Warszawa Zachodnia
Rusza budowa dworca Warszawa Zachodnia

Dworzec Warszawa Zachodnia w swoim obecnym wcieleniu już dawno nie spełnia wymogów, jakie współcześn ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera