Projekt architektoniczny dla muzyków pracowni John Wardle Architects - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt architektoniczny dla muzyków

 

Czas czytania: ~1 min


The Ian Potter Southbank Centre – bo taką nazwę nosi ta realizacja architektoniczna – powstała na potrzeby Uniwersytetu w Melbourne jako nowa siedziba konserwatorium. Nowy gmach może pomieścić nawet 1000 studentów, a swoją nietypową formą zwraca uwagę – a przy okazji kieruje uwagę widzów na odbywające się w budynku koncerty.

 

Realizacja budynku The Ian Potter Southbank Centre
Realizacja budynku The Ian Potter Southbank Centre

Opakowanie sali koncertowej

Projekt architektoniczny dla muzyków zakładał powstanie budynku na koncerty, próby i nagrania, ale jednocześnie – jak w przypadku każdej inwestycji dla wyższej uczelni - umożliwiającego studentom integracje, spędzanie wspólnie czasu. Pracownia John Wardle Architects sprostała tym wymogom, tworząc zarazem bryłę o bardzo oryginalnym wyglądzie.

Realizacja budynku The Ian Potter Southbank Centre
Realizacja budynku The Ian Potter Southbank Centre
Realizacja budynku The Ian Potter Southbank Centre

Ośmiokondygnacyjny gmach otrzymał bryłę jakby złożoną z dwóch części. Jedna – wewnętrzna – ma przeszklone elewacje i nadwieszony nad wejściem duży wykusz, mieszczący salę koncertową. Drugą bryłą wygląda, jakby tę wewnętrzną ujmowała jak ramą, „opakowywała”. Zewnętrzną bryłę skomponowano z uchylnych, perforowanych żaluzji, które nie tylko mają znaczenie dla komfortu użytkowanych wnętrz, ale też nadają całej budowli unikalnego, zwartego, nietypowego charakteru.

Realizacja budynku The Ian Potter Southbank Centre
Realizacja budynku The Ian Potter Southbank Centre

Połączone dwie bryły architektoniczne

The Ian Potter Southbank Centre mieści główną salę widowiskową dla 400 miejsc i mniejszą, dla 200 widzów. Dzięki pomysłowości autorów projektu architektonicznego powstała też trzecia przestrzeń koncertowa – na zewnątrz gmachu, pod nadwieszoną bryłą audytorium mogą się odbywać pokazy i koncerty, a wykusz nie tylko chroni od deszczu, ale i dzięki specjalnemu kształtowi i sposobowi wykończenia wspomaga akustykę.

 

Foto: johnwardlearchitects.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacje Zagraniczne, Realizacja Budynku

Dom dla wielu pokoleń od Major Architekci
Dom dla wielu pokoleń od Major Architekci

W trwającym właśnie konkursie Modernizacja Roku biorą udział obiekty o bardzo zróżnicowanym charakte ...

Architektura z kontenerów
Architektura z kontenerów

Scandinavia Marine – taką nazwę nosi hotel, działający od kilku tygodni w miejscowości Zator w wojew ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera