Leeza SOHO – strzelisty biurowiec od Zahy Hadid - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Leeza SOHO – strzelisty biurowiec

 

Czas czytania: ~1 min


Leeza SOHO – to najnowsza realizacja architektoniczna pracowni Zaha Hadid Architects (ZHA). Biuro nie zwalnia tempa i tuż po oficjalnym otwarciu zaprojektowanego przez siebie lotniska w Pekinie, największego terminala lotniczego świata, zaprezentowało biurowiec, wyposażony w rekordowo wysokie atrium.

 

Biurowiec Leeza SOHO od Zaha Hadid Architects
Biurowiec Leeza SOHO od Zaha Hadid Architects

Szklana wieża od Zahy Hadid

Leeza SOHO – to zbudowany w Pekinie 45-kondygnacyjny budynek biurowy. Projekt architektoniczny Zaha Hadid Architects powstał w dzielnicy Fengtai, która w ostatnich latach zaczęła zmieniać się w nowe centrum biznesowe. Nowa dzielnica położona jest nota bene pomiędzy centrum miasta, a zaprojektowanym przez ZHA nowo otwartym lotniskiem.

Biurowiec Leeza SOHO od Zaha Hadid Architects
Biurowiec Leeza SOHO od Zaha Hadid Architects

Czym się wyróżnia nowa realizacja architektoniczna ZHA? To strzelisty szklany budynek o obłym kształcie – efektowny i nowoczesny. Jednak jego cecha charakterystyczna kryje się wewnątrz. To najwyższe na świecie atrium. Bo o ile sam budynek ma 199,9 m wysokości, stanowiące jego „serce” atrium ma aż 194 metry wysokości.

Biurowiec Leeza SOHO od Zaha Hadid Architects
Biurowiec Leeza SOHO od Zaha Hadid Architects

Zobacz rekordową realizację architektoniczną

Ale na tym nie koniec – kolejne otwarte na atrium kondygnacje wieżowca ukształtowano w nieregularny sposób i poprzesuwano względem siebie. W ten sposób otrzymano niezwykle malowniczy efekt falujących nad głową widza balkonów, ciągnących się bardzo wysoko w górę. Ponadto na wysokości 13, 24, 35 i 45 pietra poprowadzono łączniki, dzięki którym można się przemieszczać na tym niezwykle efektownym atrium, a zarazem podziwiać panoramiczny widok na miasto.

 

Zobacz galerię zdjęć nowoczesnego biurowca

Leeza SOHO – to niezwykle nowoczesny projekt architektoniczny. Gmach wzniesiony został z podwójnie izolowanych tafli szkła, które można przesuwać – uzyskane w ten sposób szczeliny pozwalają w naturalny sposób wentylować wnętrze. Bo – co oczywiste – wieżowiec naszpikowano rozwiązaniami obniżającymi zużycie energii i czyniących go bardziej przyjaznym środowisku.

 

Foto: Hufton+Crow, zaha-hadid.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku, Projekt Biurowca, Realizacje Zagraniczne

Nietypowy, biały dom od Moomo Architects
Nietypowy, biały dom od Moomo Architects

Spadzisty dach, jasna elewacja, prosta bryła – opis projektu architektonicznego pracowni Moomo nie o ...

Nowe Muzeum Piłsudskiego – beton obok dworu
Nowe Muzeum Piłsudskiego – beton obok dworu

14 sierpnia 2020 roku, jako jeden z elementów programu państwowych obchodów setnej rocznicy Bitwy Wa ...

Rusza budowa dworca Warszawa Zachodnia
Rusza budowa dworca Warszawa Zachodnia

Dworzec Warszawa Zachodnia w swoim obecnym wcieleniu już dawno nie spełnia wymogów, jakie współcześn ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera