Realizacja nietypowego centrum komunikacyjnego od COBE i DISSING+WEITLING architecture - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Realizacja nietypowego centrum komunikacyjnego

 

Czas czytania: ~1 min


Dwie pracownie - COBE i DISSING+WEITLING architecture – stworzyły wspólnie projekt architektoniczny centrum przesiadkowego w Køge, miejscowości położonej 40 km na północ od Kopenhagi. Realizacja nie jest typowym węzłem komunikacyjnym – wyposażono ją w wiele dodatkowych elementów.

 

Centrum komunikacyjne Køge Nord Station
Centrum komunikacyjne Køge Nord Station

Projekt architektoniczny, który stał się ikoną

Køge Nord Station – bo taką nazwę nosi ta realizacja architektoniczna – to stacja kolejowa dla pociągów wysokich prędkości i pociągów podmiejskich, zintegrowana z wielopasmową trasą szybkiego ruchu. Centrum przesiadkowe powstało z myślą o wszystkich mieszkańcach rejonu Kopenhagi.

Centrum komunikacyjne Køge Nord Station

Zgodnie z panującą w Danii ideą tworzenia miejsc przyjaznych naprawdę wszystkim, stacja w Køge – to także widowiskowa kładka dla pieszych z tarasami widokowymi, most rowerowy oraz publiczny park. Dzięki projektowi architektonicznemu pracowni  COBE i DISSING+WEITLING architecture zamiast „zwykłego” ruchliwego węzła komunikacyjnego powstało miejsce rozpoznawalne, przyjazne pieszym, a nawet przyciągające turystów.

Centrum komunikacyjne Køge Nord Station
Centrum komunikacyjne Køge Nord Station

Zobacz niezwykłą realizację komunikacyjną

Najbardziej efektowną częścią tego projektu architektonicznego jest 225-metrowa kładka pieszo – rowerowa w kształcie tuby, rozciągniętej ponad torami kolejowymi, wielopasmową szosą oraz ogromnym parkingiem. Przeszklone zakończenia kładki służą jako tarasy widokowe, most jest wygodny w użyciu, a samą swoją bryłą zwraca uwagę i czyni ten obiekt lokalną atrakcją.

Centrum komunikacyjne Køge Nord Station

Projekt architektoniczny kompleksu centrum przesiadkowego w Køge wybrano w drodze konkursu architektonicznego. COBE i DISSING+WEITLING architecture zdobyli w nim pierwszą nagrodę za połączenie – jak to określili jurorzy – zaawansowanej inżynierii z myśleniem o potrzebach wszystkich grup użytkowników oraz o krajobrazie.

 

Foto: dissingweitling.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Przestrzeń Publiczna, Realizacje Zagraniczne, Realizacja Architektoniczna

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera