Nietypowy projekt termomodernizacji nagrodzony w konkursie Fasada Roku - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nietypowy projekt termomodernizacji

 

Czas czytania: ~2 min


Termomodernizacja – to nie jest słowo, które miłośnikom architektury kojarzy się dobrze. Zwykle bowiem wiąże się z bezdusznym obłożeniem budynku styropianem, który zaburza proporcje, niweluje detale czy jakiekolwiek stworzone przez architektów formalne niuanse. Są jednak od tej reguły wyjątki.

 

Instytut Konfucjusza

Zobacz projekt nagrodzony w konkursie architektonicznym

Konkurs architektoniczny Fasada Roku ma od lat wśród kategorii konkursowych również tę, doceniająca udane termomodernizacje. Mogą one dotyczyć obiektów historycznych, nawet zabytkowych – wtedy oczywiście wykonywane są innymi technikami, ale zdarza się, że dobre remonty, poprawiające bilans cieplny w budynku przeprowadzane są w obiektach nowocześniejszych.

Instytut Konfucjusza

Realizacja architektoniczna, która w ostatniej edycji konkursu Fasada Roku zdobyła nagrodę w kategorii „budynek po termomodernizacji” -  to Instytut Konfucjusza - Centrum Języka i Kultury Chińskiej Uniwersytetu Jagiellońskiego. Do niedawna placówka ta mieściła się w pochodzącym z końca lat 60. prefabrykowanym budynku, który niegdyś był zgrabny i funkcjonalny, choćby za sprawą dobrych proporcji czy okien o mniej typowych podziałach. Z czasem zaniedbany utracił swoje walory i uczelnia postanowiła poddać go remontowi połączonemu z termomodernizacją.

Instytut Konfucjusza

Udana termomodernizacja budynku

Projekt architektoniczny modernizacji budynku – siedziby Instytutu Konfucjusza UJ stworzyła Ewa Misków-Janik z Firmy Handlowo-Usługowej KOLIBER. Remont radykalnie odmienił wygląd budowli. Zmieniła się jej kolorystyka, podziały w oknach, wizualnie także kształt – za sprawą zróżnicowania kolorystyczne przyziemia i wyższych kondygnacji. Architektka dodała na fasadzie budynku nietypowe detale, za sprawą których bryła stała się trójwymiarowa, zyskała znacznie bardziej dynamiczny wygląd. W wypadku tej realizacji architektonicznej termomodernizacja odmieniła wygląd budynku w dużym, ale zarazem chyba korzystnym stopniu.

Instytut Konfucjusza

Instytut Konfucjusza - Centrum Języka i Kultury Chińskiej Uniwersytetu Jagiellońskiego - metryczka projektu budynku

Lokalizacja: Kraków, Oleandry 2a

Inwestor: Uniwersytet Jagielloński

Projektanci: Firma Handlowo-Usługowa KOLIBER mgr inz. arch. Ewa Misków-Janik

Wykonawca: Budimex S.A.

Realizacja: 2019
Źródło zdjęć: fasadaroku.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Modernizacja Obiektu, Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku

Drewniany dom w Karkonoszach
Drewniany dom w Karkonoszach

To wyraz poszukiwania harmonii pomiędzy człowiekiem a naturą – mówi o swoim projekcie drewnianego do ...

Webinarium Pinus: Energooszczędne drewniane przeszklenia wielkoformatowe w opatentowanej technologii Pinus
Webinarium Pinus: Energooszczędne drewniane przeszklenia wielkoformatowe w opatentowanej technologii Pinus

Zapraszamy wszystkich architektów, studentów architektury i budujących nowe domy pasywne na wartości ...

Webinarium Foamglas: Izolacja… idealna? Odkryj właściwości spienionego szkła komórkowego FOAMGLAS!
Webinarium Foamglas: Izolacja… idealna? Odkryj właściwości spienionego szkła komórkowego FOAMGLAS!

Czym jest szkło komórkowe? To materiał o strukturze zamkniętych ogniw, która pozwala na uzyskiwanie ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera