Sportowy obiekt architektoniczny zintegrowany z zielenią - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sportowy obiekt zintegrowany z zielenią

 

Czas czytania: ~1 min


Korty Rolanda Garrosa – to miejsce znane nie tylko fanom tenisa ziemnego. Zlokalizowane w Paryżu, są miejscem rozgrywek French Open, jednego z czterech turniejów zaliczanych do Wielkiego Szlema, ważnych mistrzostw tenisowych świata. Tradycja rozgrywek na tych kortach sięga XIX wieku, w 2018 roku teren wzbogacił się nowy obiekt.

 

Obiekt architektoniczny Kort Simonne-Mathieu, Roland Garros
Obiekt architektoniczny Kort Simonne-Mathieu, Roland Garros

Projekt obiektu nie tylko dla sportu

Nowy kort na terenie kompleksu tenisowego im. Rolanda Garrosa nosi imię Simonne-Mathieu i może pomieścić 5000 widzów. Jego projekt architektoniczny stworzył Marc Mimram, współpracując z szerokim gronem ekspertów z różnych dziedzin – od architektów krajobrazu i botaników, po inżynierów specjalizujących się w konstrukcjach stalowych i szklanych.

Obiekt architektoniczny Kort Simonne-Mathieu, Roland Garros
Obiekt architektoniczny Kort Simonne-Mathieu, Roland Garros

Kort Simonne-Mathieu na terenie kompleksu Rolanda Garrosa zdobył niedawno nagrodę jako najlepsza sportowa realizacja architektoniczna w dorocznym plebiscycie Winner Building of the Year organizowanym przez portal Archdaily.com. Czytelnicy portalu docenili niezwykły pomysł na połączenie obiektu sportowego ze… szklarniami.

Obiekt architektoniczny Kort Simonne-Mathieu, Roland Garros
Obiekt architektoniczny Kort Simonne-Mathieu, Roland Garros

Jak mówił autor tego projektu architektonicznego, Marc Mimram, ważną inspiracją dla jego koncepcji były XIX-wieczne szklarnie, zarówno ich konstrukcja, jak funkcja. Zabytkowe szklarnie do dziś znajdują się w sąsiedztwie kortów, zaś nowy obiekt jest przetworzeniem ich bryły na nowe funkcje.

Obiekt architektoniczny Kort Simonne-Mathieu, Roland Garros
Obiekt architektoniczny Kort Simonne-Mathieu, Roland Garros

Połączenie architektury i zieleni

Nowy kort został zagłębiony poniżej poziomu gruntu, na jego powierzchni znalazły się najwyższe kondygnacje trybun. Dzięki wkopaniu kortu w ziemię wokół niego można było stworzyć bardzo nowoczesną, stalowo – szklaną konstrukcję, która służy jako przestrzeń dla widzów i kibiców, będąc jednocześnie wypełnioną roślinami szklarnią, która nie tylko zdobi, ale w znaczący sposób poprawia jakość czy wilgotność powietrza na terenie kortu.

 

Foto: Erieta Attali
Źródło: mimram.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku, Obiekt Architektoniczny, Obiekty Zagraniczne

Najlepsza przestrzeń publiczna w Polsce – wyniki konkursu architektonicznego
Najlepsza przestrzeń publiczna w Polsce – wyniki konkursu architektonicznego

Ostatniego dnia 2020 roku poznaliśmy wyniki organizowanego przez Towarzystwo Urbanistów Polskich kon ...

Biurowiec na wąskiej działce
Biurowiec na wąskiej działce

Nasze miasta są coraz gęściej zabudowane, a mieszkańców i użytkowników miejskiej przestrzeni wciąż p ...

Dom przełamany z pracowni S3NS Architektura
Dom przełamany z pracowni S3NS Architektura

Pracownia S3NS Architektura – Igor Kaźmierczak stworzyła projekt architektoniczny domu jednorodzinne ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera