Wisząca aula – projekt dla Politechniki Warszawskiej od Home Of Houses - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wisząca aula – projekt architektoniczny dla Politechniki Warszawskiej

 

Czas czytania: ~1 min


Gmach Instytutu Techniki Cieplnej (ITC) należący do Wydziału Mechanicznego Energetyki i Lotnictwa Politechniki Warszawskiej powiększy swoją powierzchnię. Rok temu uczelnia podpisała umowę z wykonawcą i prace ruszyły. Dzięki rozbudowie i modernizacji gmach będzie mógł służyć większej liczbie studentów.

 

Gmach Instytutu Techniki Cieplnej, projekt architektoniczny Home Of Houses
Gmach Instytutu Techniki Cieplnej, projekt architektoniczny Home Of Houses

Rozbudowa budynki dla studentów

Wyższe uczelnie w Polsce w ciągu ostatnie dekady zyskały bardzo wiele nowych gmachów, a te istniejące w dużym stopniu zostały zmodernizowane. Projektów architektonicznych dla szkół wyższych jest mnóstwo,  każdy odznacza się czymś innym – od projektowanych w kontekście zabytkowym po bryły supernowoczesne, od obsypywanych nagrodami ikon po mniej widoczne, ale nie mniej wartościowe obiekty.

Gmach Instytutu Techniki Cieplnej, projekt architektoniczny Home Of Houses
Gmach Instytutu Techniki Cieplnej, projekt architektoniczny Home Of Houses

Rozbudowa gmachu Instytutu Techniki Cieplnej – to projekt pracowni Home Of Houses z Poznania. Celem prac było wyposażenie obiektu w trzy aule, wygodne pomieszczenia na działalność naukową kół studenckich i doktoranckich oraz nowoczesne laboratoria. W trakcie opracowywania projektu architektonicznego gmach ITC został wpisany do rejestru zabytków, co wymogło nieco zmian w koncepcji rozbudowy jednak jej najważniejsze części pozostały niezmienione.

 

Zobacz podwieszoną bryłę architektoniczną

W wyniku rozbudowy i modernizacji pochodzący z początku lat 50. założony na planie litery „U” budynek zostanie wyposażony w zadaszony dziedziniec, którego najbardziej charakterystycznym elementem będzie podwieszona pod tymże dziedzińcem aula, mogąca pomieścić 120 osób. Dach nad dziedzińcem będzie szklany, ponadto pojawią się na nim także panele fotowoltaiczne. Wokół dziedzińca postaną nowe pomieszczenia – będą przypominały kontenery, poukładane na żelbetowym szkielecie. Przestrzeń urozmaicą służące komunikacji zewnętrzne schody i kładki.

Gmach Instytutu Techniki Cieplnej, projekt architektoniczny Home Of Houses

Podepnij swój artykuł

tagi

Projekt Architektoniczny, Projekt Budynku

Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców
Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców

Trwa XXIV edycja ogólnopolskiego konkursu Modernizacja Roku & Budowa XXI w., którego celem, jak pisz ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards
Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards

Międzynarodowy konkurs Architizer A+Awards miał w tym roku swoją ósmą edycję. Jego organizatorzy szc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera