Przebudowa modernistycznego budynku z lat 60. - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Poetycka przebudowa obiektu z lat 60.

 

Czas czytania: ~2 min


Podobnych budynków powstało w latach 60. w Europie bardzo wiele. Zespoły prostych, częściowo prefabrykowanych brył o pawilonowym układzie budowano w dużych i małych miastach, na osiedlach, bo pasowały do każdego rodzaju zabudowy, były funkcjonalne, uniwersalne. Z czasem straciły nieco swoich walorów, postarzały się. Dla niektórych jednak udało się opracować projekty modernizacji.

 

Przebudowa obiektu z lat 60 od BDR bureau
Przebudowa obiektu z lat 60 od BDR bureau

Przebudowa modernistycznego obiektu

Tak właśnie stało się ze skomponowaną z kilku brył pawilonową konstrukcją w Turynie. Zarządzający budynkiem uznali, że jego otwarty charakter, dopasowana do okolicy skala, łatwy do aranżacji układ doskonale odpowiadają cechom, jakie powinien mieć budynek szkolny. Zdecydowano się na renowację i modernizację obiektu.

Przebudowa obiektu z lat 60 od BDR bureau
Przebudowa obiektu z lat 60 od BDR bureau

Projekt architektoniczny modernizacji budynku powierzono pracowni BDR bureau. Architekci stworzyli koncepcję zupełnie nowego układu przestrzennego budynku, a także zmiany jego wyglądu. Ceglano-betonowe elewacje zmieniły kolor, teren szkoły uzupełniono zielenią, którą silniej zintegrowano z budynkiem.

Przebudowa obiektu z lat 60 od BDR bureau
Przebudowa obiektu z lat 60 od BDR bureau
Przebudowa obiektu z lat 60 od BDR bureau

W projekcie architektonicznym ważniejszy niż kolor elewacji był jednak układ przestrzenny. Architekci zdecydowali, aby wejście główne do szkoły stworzyć tam, gdzie wcześniej znajdowało się zaplecze budynku – twórcom szkoły zależało bardzo na tym, by szkoła już samą swoją bryłą symbolizowała otwartość – znajdujące się wcześniej na tyłach części budynku łatwiej było „otworzyć” na otoczenie. Wyposażono je dodatkowo w balkony i tarasy, a także w zieleń, której w starych częściach włoskich miast zwykle brakuje.

Przebudowa obiektu z lat 60 od BDR bureau

Otwarty projekt architektoniczny

Budowla posiada liczne przejścia, łączniki, schody – te wszystkie elementy także pasowały do wizji budowli otwartej, zachęcającej do zbliżenia się do niej i przenikającej się z przestrzenią miasta, wszystkie więc nie tylko zachowano, ale wizualnie podkreślono ich rangę. Dziedzińce i placyki pomiędzy bryłami i przed budynkiem służą każdemu – na paterze szkoły powstało centrum lokalne dla wszystkich mieszkańców z okolicy, te przestrzenie wokół szkoły są dobrym miejscem spotkań i rozmów.

 

Zdjęcia: Simone Bossi, Francesca Cirilli

Źródło: bdrbureau.com

 


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Modernizacja Obiektu, Realizacje Zagraniczne, Obiekty Zagraniczne

P180 - biurowiec na smog
P180 - biurowiec na smog

P180 - taką nazwę nosić będzie biurowiec, którego budowa właśnie rozpoczęła się w Warszawie. Piętnas ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards
Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards

Międzynarodowy konkurs Architizer A+Awards miał w tym roku swoją ósmą edycję. Jego organizatorzy szc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera