Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Obiekt sakralny dla sąsiadów

 

Czas czytania: ~2 min


W kategorii budynków sakralnych i pomników nagrodę jury konkursu Architizer A+Award 2020 otrzymał kościół Saemoonan, zbudowany w dzielnicy Seulu Jongno-gu wg projektu architektonicznego pracowni Lee Eunseok+KOMA.

 

Kościół Saemoonan projektu Lee Eunseok+KOMA
Kościół Saemoonan projektu Lee Eunseok+KOMA

Projekt architektoniczny kościoła

Kościół Saemoonan  wg projektu architektonicznego pracowni Lee Eunseok+KOMA powstał z okazji 132. rocznicy istnienia koreańskiego kościoła protestanckiego. Jednak myliłby się ten, kto by pomyślał, że jubileusz stał się okazją do wzniesienia monumentalnej świątyni. Ten budynek jest bardzo nowoczesny i zaplanowany tak, by służyć jak największej liczbie mieszkańców okolicy, nie tylko do celów religijnych.

Kościół Saemoonan projektu Lee Eunseok+KOMA
Kościół Saemoonan projektu Lee Eunseok+KOMA

W bryle doszukać się można motywów religijnych. Sami autorzy projektu mówią, że kształt bryły powinien nasuwać skojarzenia z wyciągniętymi w stronę wiernych matczynymi ramionami. Strzelistość i smukłość bryły zaczerpnięte zostały z gotyku, od wieków kojarzącego się z architekturą sakralną. Ważnym elementem gmachu jest także jasny kolor elewacji i zalane światłem dziennym wnętrza – światło ma także ważne miejsce w chrześcijańskiej symbolice..

Kościół Saemoonan projektu Lee Eunseok+KOMA
Kościół Saemoonan projektu Lee Eunseok+KOMA

Bryła budynku inspirowana gotykiem

Budynek powstał jako obiekt sakralny, ale jednocześnie centrum sąsiedzkie. Stąd plac przed wejściem i przeszklona fasada holu – budynek ma się otwierać na miasto i każdemu oferować przyjazną przestrzeń sprzyjającą spotkaniom. Poza krzyżem na wysokiej wieży nie ma symboli religijnych; znacznie więcej uwagi poświecono wkomponowaniu w bryłę licznych sal edukacyjnych i służących różnym aktywnościom.

 

Budynek jest dość wysoki – widać do w panoramie miasta, ale jednocześnie jego bryła nie jest dominująca, nie przytłacza. To świadoma decyzja zarówno inwestora, jak architektów, którzy chcieli, aby do budowli łatwo było trafić. By „oswoić” jej wygląd, mimo sporych rozmiarów i strzelistej formy, zdecydowano się zaokrąglić jej naroża i wiele ze ścian powyginać w łuki, dzięki czemu sprawiają one wrażenie znacznie bardziej przyjaznych.

 

Zdjęcia: Yoon Joon-hwan, Juneyoung Lim

Źródło: awards.architizer.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Sakralna, Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne, Projekt Budynku

Najmłodszy polski zabytek
Najmłodszy polski zabytek

Jak do tej pory zwykle ważnym kryterium, powodującym wpisanie jakiejś budowli do rejestru zabytków b ...

Światło w architekturze. II edycja
Światło w architekturze. II edycja

Światło w architekturze ma znaczący wpływ na wizualną percepcję budynku, nastrój i zadowolenie użytk ...

Drewniany dom Czarna Perła w Lanckoronie. Architektura, która łączy tradycję z nowoczesnością – prezentacja online i wywiad z architektem
Drewniany dom Czarna Perła w Lanckoronie. Architektura, która łączy tradycję z nowoczesnością – prezentacja online i wywiad z architektem

Czarna Perła w Lanckoronie to dom jednorodzinny, który skalą, formą i detalem nawiązuje do tradycyjn ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera