Bryła budynku przebudowana - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przebudowa bloku z lat 60.

 

Czas czytania: ~1 min


W duńskim mieście Frederiksberg jeszcze niedawno wśród różnego rodzaju zabudowy znajdował się także wielorodzinny budynek mieszkalny, pochodzący z lat 60. Nie wyróżniał się niczym szczególnym, jednak choć przypominał tysiące tego typu obiektów rozsianych po całej Europie, nie był lubiany – uznawano go za jedną z najszpetniejszych brył w okolicy.

 

Przebudowa budynku mieszkalnego wg Tegnestuen LOKAL
Przebudowa budynku mieszkalnego wg Tegnestuen LOKAL

Przebudowa bloku

Aby odmienić wizerunek tego budynku i przy okazji może lepiej dopasować go do współczesnych potrzeb i wymagań zlecono pracowni Tegnestuen LOKAL stworzenie projektu architektonicznego modernizacji budowli. Projektanci znaleźli niezwykły sposób na zmianę wyglądu domu.

Przebudowa budynku mieszkalnego wg Tegnestuen LOKAL
Przebudowa budynku mieszkalnego wg Tegnestuen LOKAL

W swoim projekcie architektonicznym zdecydowali się do istniejącej struktury dostawić całkiem nową fasadę. Dzięki tej „dodatkowej” elewacji betonowy budynek miałby być lepiej chroniony przed deszczem, który go niszczył. Ponadto pozwolił wykreować półprywatne, dostępne dla mieszkańców zielone tarasy, nie tylko upiększające powierzchnie wspólne budynku, ale i sprzyjające nawiązywaniu sąsiedzkich relacji.

Przebudowa budynku mieszkalnego wg Tegnestuen LOKAL

I tak do budynku została dostawiona nowa elewacja, oferująca nowe korytarze z dostępem do mieszkań, ale przede wszystkim dostępne z tychże korytarzy oszklone balkony. Wyposażono je także w drewniane pergole, ułatwiające hodowanie na balkonach różnego rodzaju roślin (balkony działają niczym ogrody zimowe).

Przebudowa budynku mieszkalnego wg Tegnestuen LOKAL

Szklane tarasy na betonie

Balkony ustawiono skośnie wobec istniejącej elewacji - ich zygzakowaty układ doskonale przełamał monotonię szarej bryły, zdynamizował jej wygląd. Ich trójwymiarowy układ odmienił wizerunek szarego, betonowego galeriowca, odebrał ciężar tj bryle, powodując, że bryła zupełnie straciła swój masywny, ponury wygląd.


Zdjęcia: Hampus Berndtson

Źródło: tegnestuenlokal.dk


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Mieszkaniowa, Budynek Mieszkalny, Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne

Wormhouse – projekt Piotra Kuczii w duchu zero waste
Wormhouse – projekt Piotra Kuczii w duchu zero waste

Wormhouse – projekt Piotra Kuczii w stylu zero waste powstał we wsi Zabłocie w powiecie cieszyńskim. ...

Webinarium Sika: Dachy zielone – szwajcarska jakość hydroizolacji dostosowana do Twoich potrzeb
Webinarium Sika: Dachy zielone – szwajcarska jakość hydroizolacji dostosowana do Twoich potrzeb

Dachy są najbardziej narażonymi na działanie czynników warunków atmosferycznych elementami budynków ...

Webinarium Triflex: Diabeł często tkwi w szczegółach. Innowacyjne rozwiązania do uszczelniania skomplikowanych detali na dachach, balkonach i parkingach
Webinarium Triflex: Diabeł często tkwi w szczegółach. Innowacyjne rozwiązania do uszczelniania skomplikowanych detali na dachach, balkonach i parkingach

Zapraszamy do udziału w webinarium architektonicznym, podczas którego przedstawione zostaną przykład ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera