Projekt w przestrzeni publicznej - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt w przestrzeni publicznej o byciu razem

 

Czas czytania: ~1 min


Przed dwa jesienne miesiące, we wrześniu i październiku 2020 roku w duńskim mieście Billund można było oglądać przestrzenną instalację, zaprojektowaną przez studio Behin Ha. Projekt został zrealizowany w ramach festiwalu Trekanfest, który obejmuje wiele różnego rodzaju działań kulturalnych odbywających się w przestrzeni miasta.

 

Pracownia Behin Ha swój projekt nazwała „Together Apart”
Pracownia Behin Ha swój projekt nazwała „Together Apart”

Projekt w przestrzeni publicznej

Instalacja projektu pracowni  Behin Ha powstała obok muzeum ceramiki CLAY. Przybrała formę rozpiętych pomiędzy elewacją budynku a trawnikiem intensywnie pomarańczowych „nici”, tworzących wraz z elewacją budynku rodzaj ażurowego namiotu. Pomarańczowa konstrukcja została założona na planie falującej linii,, tworząc w ten sposób szereg osobnych „komór”, zakątków, wydzielonych wyplecioną z nici ścianą.

Pracownia Behin Ha swój projekt nazwała „Together Apart”
Pracownia Behin Ha swój projekt nazwała „Together Apart”

Pracownia Behin Ha swój projekt nazwała „Together Apart”, bo instalacja poza efektownym wyglądem miała widzom i użytkownikom dać zarazem do myślenia. Chodziło o namysł na tym, jak w miejskiej przestrzeni można czy powinno się być razem jako społeczność, zachowując jednocześnie indywidualizm, autonomię, prywatność.

Pracownia Behin Ha swój projekt nazwała „Together Apart”
Pracownia Behin Ha swój projekt nazwała „Together Apart”

Bryła dająca do myślenia

Efektowna forma instalacji miała, rzecz jasna, przyciągać wzrok, wzbudzać zainteresowanie i zachęcać do interakcji. Wspólne działanie było w tym projekcie ważne zresztą już na etapie projektu: jest on efektem współdziałania dużej grupy wolontariuszy, którzy razem zbudowali pomarańczową konstrukcję.

 

Zdjęcia: Ard Jongsma, Johnny Madsen

Źródło: behinha.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Przestrzeń Publiczna, Instalacja Architektoniczna, Architektura Zagraniczna

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Świat
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera