Bryła jako hołd dla krajobrazu - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Smart Center w Armenii nominowany do konkursu Mies van der Rohe Award 2022

 

Czas czytania: ~2 min


Jedną z ważnych cech mieszkańców Armenii jest ich przywiązanie do regionu, do natury, krajobrazu. Armenia – to kraj mało zurbanizowany, którego spory odsetek obywateli mieszka na wsi. Projekt architektoniczny pracowni Studio Paul Kaloustian zrealizowany w miejscowości Vanadzor jest wynikiem zrozumienia i szacunku dla krajobrazu.

 

Smart Center Armenia
Smart Center Armenia

Nominacja do konkursu  Mies van der Rohe Award 2022

Projekt architektoniczny pracowni Studio Paul Kaloustian zdobył właśnie nominację w konkursie Mies van der Rohe Award 2022 i razem z dwoma innymi realizacjami reprezentuje ten kraj w najważniejszym europejskim konkursie architektonicznym.

Smart Center Armenia
Smart Center Armenia

Nominowana do Mies van der Rohe Award 2022 bryła z Vanadzor w Armenii – to obiekt zbudowany na potrzeby pozarządowej organizacji Armenia Found, która zajmuje się pracą z dziećmi i młodzieżą; ich programy dotyczą przede wszystkim dzieci żyjących na prowincji, z dala od miast, a więc mających trudniejszy dostęp do wydarzeń kulturalnych i edukacyjnych.

Smart Center Armenia

Bryła w Vanadzor nosi nazwę Smart Center i ma służyć organizowaniu najróżniejszych działań skierowanych do dzieci i młodzieży żyjącej w tym regionie. Choć budynek ma w nazwie słowo „smart”, sama bryła architektoniczna nie miała być nowoczesna czy innowacyjna. Wręcz przeciwnie – miała ginąć w krajobrazie.

Smart Center Armenia

Choć pracownia, w której powstał projekt architektoniczny tej budowli ma swoją siedzibę w Bejrucie, autorzy wykazali się dużym zrozumieniem zarówno dla kultury, jak i architektonicznych tradycji regionu i postarali się je ze sobą w tym obiekcie połączyć. Z jednej strony sięgnęli więc po materiały, które w Armenii są popularne w architekturze – stal i beton, jednak z ich pomocą ukształtowali bryłę niezwykle subtelnie wpisującą się w zastany krajobraz.

Smart Center Armenia

Budynek wpisany w krajobraz

Budynek spod kreski Studio Paul Kaloustian ma formę wstęgi, która miękko wije się po łagodnie opadającym stoku wzgórza. Przeszklone elewacje budynku pozwalają pejzażowi przenikać przez wnętrze budynku, co czyni go niezwykle przyjaznym dla użytkowników. Bryła obiektu jest prosta, pozbawiona zbędnych elementów. Choć nie naśladuje tradycyjnej wiejskiej zabudowy zaskakująco dobrze pasuje do łąk i lasów, jakie roztaczają się wokół niej. Mająca kształt układającej się w pętlę wstęgi budowla nie sprawia wrażenia, jakby „zabierała” jakąś część krajobrazu, a raczej ją uzupełniała.


Źródło: eumiesaward.com/work/4930, paulkaloustian.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Krajobrazu, Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku, Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne

Fabryka Norblina zaczyna żyć
Fabryka Norblina zaczyna żyć

Kilkanaście lat trwało projektowanie, przygotowywanie, wreszcie realizacja wizji przebudowy i modern ...

Akustyka w architekturze
Akustyka w architekturze

Projektowanie dla zmysłów jest to bardzo waży trend w architekturze współczesnej. Jednak architekci ...

Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – prezentacja online i wywiad
Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – prezentacja online i wywiad

Strefa aktywności została zaprojektowana na terenie powstałym po wyburzeniu jednego z budynków garni ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera