Wpisana w krajobraz – elektrownia w Gruzji - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Elektrownia wodna w Gruzjii - obiekt wpisany w krajobraz

 

Czas czytania: ~1 min


Elektrownia wodna Aragvi 2 – to jedna z ośmiu realizacji architektonicznych z Gruzji, jakie otrzymały nominacje w konkursie o Mies van der Rohe Award 2022. Nominowany budynek elektrowni stanął w miejscowości Zemo Mleta, zaś jego projekt architektoniczny stworzyła pracownia SEDUM.ARCHITECTS.

 

Elektrownia wodna Aragvi 2 od SEDUM.ARCHITECTS
Elektrownia wodna Aragvi 2 od SEDUM.ARCHITECTSElektrownia wodna Aragvi 2 od SEDUM.ARCHITECTS

Projekt architektoniczny dla przemysłu

Zaprojektowanie, ale i zlokalizowanie budynku elektrowni wodnej nie jest łatwe – miejsce musi spełniać szereg warunków, dobrze też, aby znajdowało z dala od szlaków komunikacyjnych, tras spacerowych i zabudowań. W Gruzji udało się takie miejsce znaleźć: pomiędzy skalistymi górami, poza siecią szlaków turystycznych, nad istniejącym wcześniej zbiornikiem wodnym.

Elektrownia wodna Aragvi 2 od SEDUM.ARCHITECTS

Jak wspominają twórcy tego projektu architektonicznego, ważnym wymogiem tak władz, jak inwestora było, żeby obiekt maksymalnie stapiał się z krajobrazem, aby zabudowania elektrowni jak najmniej zaburzały wygląd okolicy. Architekci rozbili więc potrzebne obiekty na kilka części: niżej, obok lustra wody znalazły się turbiny i maszynownia; budynek mieszczący magazyn, warsztat, stanowisko operatora dźwigu, biuro oraz pomieszczenie mieszkalne dla pracownika znalazł się wyżej, na szczycie sąsiedniego zbocza.  

Elektrownia wodna Aragvi 2 od SEDUM.ARCHITECTS

Dach zielony w roli głównej

Budynek położony najniżej z góry jest prawie niewidoczny – częściowo został ukryty pod ziemią, a jego część ponad poziomem gruntu w dużej części została pokryta roślinami. Budynek posiada tylko jedną elewację – wschodnią, pozostałe zostały lekko pochylone, by dało się je pokryć zielenią. W wykończeniu bryły użyto także rzecznych kamieni, które jeszcze bardziej zbliżyły ten obiekt architektoniczny do tworów natury.

 

Zdjęcia: Levan Kherkheulidze
Źródło: eumiesaward.com/work/4652

 


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne, Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku

Centrum Edukacji Ekologicznej – drewniana bryła w Warszawie
Centrum Edukacji Ekologicznej – drewniana bryła w Warszawie

Władze stolicy wraz z jednostką o nazwie Lasy Miejskie chcą stworzyć Centrum Edukacji Ekologicznej. ...

Zabytkowa wieża ciśnień. Dzieło współtwórcy Bauhausu w Polsce
Zabytkowa wieża ciśnień. Dzieło współtwórcy Bauhausu w Polsce

W miejscowości Jankowa Żagańska w powiecie żagańskim w województwie lubuskim znajduje się mało znany ...

Mieszkania w młynie od Maćków Pracownia Projektowa
Mieszkania w młynie od Maćków Pracownia Projektowa

Maćków Pracownia Projektowa stworzyła koncepcję przebudowy, rozbudowy i zmiany sposobu użytkowania t ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera