Lindesberg Hälsocenter - drewniany budynek od White Architects - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Drewniany projekt architektoniczny od White Architects

 

Czas czytania: ~1 min


Lindesberg Hälsocenter – to projekt architektoniczny pracowni White Architects, która od lat skupia swoją uwagę na zrównoważonym projektowaniu, na poszukiwaniu form i materiałów pozwalających budować w szacunku do środowiska, w sposób przyjazny zarówno naturze, jak ludziom.

 

Lindesberg Hälsocenter od White Architects

Architektura drewniana

Realizacja architektoniczna o nazwie Lindesberg Hälsocenter powstała w szwedzkim mieście Lindesberg. Obiekt mieści w sobie przestrzenie mieszkalne oraz ośrodek zdrowia, z których każdą ulokowano w innej bryle. Obiekt zintegrowano za pomocą zadaszonego i przeszklonego atrium. Ma ono formę galerii wypełnionej naturalnym światłem i uzupełnionej miejscami do spotkań, ławkami, zielenią. To serce założenia, a zarazem miejsce służące integracji i interakcjom pomiędzy użytkownikami.

Lindesberg Hälsocenter od White Architects

Sami architekci swój projekt nazywają „architekturą dobrego samopoczucia”. Obiekt zaprojektowali bowiem tak, aby każdy się w nim dobrze czuł. To właśnie dlatego jednym z najważniejszych użytych tu materiałów jest najbardziej chyba człowiekowi przyjazne drewno. Uzupełniono je taflami szkła oraz konstrukcyjnymi elementami z betonu. 

Lindesberg Hälsocenter od White Architects

Najważniejszą częścią tego projektu architektonicznego jest wypełniające budynki światło – architekci postawili sobie za cel wypełnienie budynków światłem dziennym. „Spacerując po budynku widzimy, że  naturalne światło wpada niemalże wszędzie. Nie tylko przez szklany dach, lecz także przez duże przeszklone fasady, a nawet przez części podłogi, które są wykonane ze szkła” - można przeczytać w opisie tej inwestycji.

Lindesberg Hälsocenter od White Architects
Lindesberg Hälsocenter od White Architects

Budynek wypełniony światłem

Budynek został zaprojektowany przy użyciu nowoczesnych narzędzi technologicznych, takich jak symulacja światła dziennego, obliczenia energetyczne, analizy mikroklimatu itp. Wszystko po to, by wygodnie było go użytkować, ale także z powodów ekologicznych: obiekt jest energooszczędny i samoczyszczący

 

Zdjęcia: Åke E: son Lindman & White
Źródło: whitearkitekter.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku, Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera