Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przedszkole w Libercu – niebanalny budynek dla dzieci

 

Czas czytania: ~1 min


W gronie jedenastu realizacji architektonicznych z Czech, które zdobyły nominacje w tegorocznej edycji najważniejszego w Europie konkursu architektonicznego Mies van der Rohe Award znalazł się projekt architektoniczny pracowni Petr Stolín Architekt. To budynek przedszkola, zrealizowany w mieście Liberec.

 

Przedszkole w Libercu
Przedszkole w Libercu

Ciekawy projekt przedszkola

Autorzy projektów architektonicznych budynków dla najmłodszych użytkowników, czyli projektanci żłobków czy przedszkoli zapewne często stają przed dylematem, jak zaprojektować bryłę, która będzie ciekawa, ładna, wygodna i funkcjonalna, a zarazem zapewni dzieciom bezpieczeństwo. Ten sam kłopot musiał rozwiązać zespół Petr Stolín przystępując do projektowania przedszkola w Libercu.

Przedszkole w Libercu

Architekci wymyślili rozwiązanie proste, ale jednocześnie nietypowe. Postanowi przedszkolny teren „opakować” w półprzezroczyste elewacje, które odseparują przestrzeń dla dzieci od otoczenia, ale zarazem pozwolą uniknąć wrażenia zamknięcia, pozostawią bryłę w kontakcie ze światem dookoła.

Przedszkole w Libercu

Założony na lanie litery „U” budynek przedszkolny uzyskał bardzo spójny wygląd za sprawą konsekwentnie zastosowanych materiałów. Zarówno budynki z salami dla dzieci, jak otwarty teren placu zabaw zostały „owinięte” elewację wykonaną z rozpiętych na drewnianych stelażu paneli w półprzezroczystego włókna szklanego. Te nietypowe elewacje wnętrzom zapewniły dostęp światła, otwartej przestrzeni przed budynkiem zaś wrażenie otwartości.

Przedszkole w Libercu
Przedszkole w Libercu

Petr Stolín Architekt zaprojektowali budynek z podwójną skórą

Podwójna skóra, jak nazwali to rozwiązanie autorzy projektu architektonicznego z pracowni Petr Stolín Architekt zapewniła komfort i bezpieczeństwo użytkowania przestrzeni przedszkola, która poza wnętrzami posiada także ciekawe rozwiązania przestrzenne na zewnątrz – nie tylko zielony teren rekreacyjny, ale również biegnące na kilku poziomach dookoła budynków tarasy i chodniki.

 

Zdjęcia: © Alexandra Timpau
Źródło: eumiesaward.com/work/4317, stolin58.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Realizacja Budynku, Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne

Bryły od mieszkania
Bryły od mieszkania

Maćków Pracownia Projektowa realizuje kolejny projekt we Wrocławiu, zakończyła właśnie budowę pierws ...

Dom jak azyl
Dom jak azyl

Projekt domu, który zaplanowano jako schronienie dla dzieci pozostających w pieczy zastępczej powsta ...

Kameralny budynek biurowy
Kameralny budynek biurowy

Budynek usługowo-biurowy projektu pracowni ArchiSTYL stanął przy ulicy Jana Brzechwy w miejscowości ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera