Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Budynek jak chmura dla fundacji Andrea Bocellego

 

Czas czytania: ~2 min


Alvisi Kirimoto we współpracy z pracownią Harcome studio stworzył projekt architektoniczny budynku poświęconego muzyce. Gmach powstał na zamówienie Andrea Bocelli Foundation i ma służyć jako swoiste „muzyczne laboratorium”, miejsce nauki, spotkań, eksperymentów i wspólnych działań kompozytorów i muzyków.

 

Fundacja Andrea Bocellego w Camerino
Fundacja Andrea Bocellego w Camerino

Muzyczny projekt szkoły

Na potrzeby tej realizacji architektonicznej wyznaczono działkę na zboczu wzgórza, w otoczeniu naturalnego krajobrazu. Architekci, którzy pracowali nad jej kształtem zdecydowali, aby nadać budowli nowoczesny wyraz. Chcieli, aby budynek był atrakcyjny i funkcjonalny, ale by był również widoczny z daleka, by subtelnie zwracał uwagę tych, którzy by patrzyli na niego z odległości.

Fundacja Andrea Bocellego w Camerino
Fundacja Andrea Bocellego w Camerino

Niewielki budynek został dostawiony do zbocza wzgórza: od frontu jego korpus posadowiono na betonowo-szklanym przyziemiu, które stanowi strefę wejściową do budynku, a zarazem jego podstawę, najważniejsza jest jednak bryła powyżej. Tę ukryto za elewacją z perforowanych białych płyt z metalu. One, za sprawą nieregularnego rysunku zróżnicowanej wielkości otworów powodują, że z daleka gmach może nasuwać skojarzenia z obłokiem, z nie do końca materialnym tworem, który „przycupnął” na zboczu wzgórza.

Fundacja Andrea Bocellego w Camerino
Fundacja Andrea Bocellego w Camerino

Lekka, półprzejrzysta „skóra” budynku, czyli perforowana blacha pokrywająca jego elewacje z jednej strony nadaje budowli nowoczesnego wyrazu, z drugiej jednak pozwala w nieoczywisty sposób wpisać obiekt w otaczający go naturalny krajobraz. Inspirowany wyglądem chmury budynek nie przytłacza zielonego wzgórza, a harmonizuje z nim, a jednocześnie – co pragnęli osiągnąć autorzy projektu architektonicznego – zwraca uwagę, intryguje, zaciekawia.

 

Zobacz galerię zdjęć szkoły muzycznej

Zobacz pomysł na nowoczesną bryłę budynku w krajobrazie

Budynek, który liczy 600 m2 powierzchni, mieści audytorium oraz dziewięć sal prób, miejsc do ćwiczeń nauki i spotkań związanych z muzyką twórców.  O ile na zewnątrz gmach (za sprawą białej blachy) sprawia wrażenie chłodnego, o tyle jego wnętrza zostały wykończone z użyciem drewna, które czyni pomieszczenia muzyczne przyjaznymi użytkownikom. Warto dodać, że betonowa konstrukcja gmachu została zaprojektowana tak, by być odporną na często ten region Włoch nawiedzające trzęsienia ziemi.

 

Zdjęcia: Marco Cappelletti

Źródło: alvisikirimoto.it


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne, Realizacja Budynku

Dom Mława. Ponadczasowy dom z cegły i betonu – prezentacja online i wywiad
Dom Mława. Ponadczasowy dom z cegły i betonu – prezentacja online i wywiad

Parterowy dom w Mławie to przykład tego jak wpisać bryłę w klimat niewielkiej miejscowości, z zachow ...

Przebudowa domu kostki w Koszalinie
Przebudowa domu kostki w Koszalinie

Pracownia AMJ studio przeprojektowała dom jednorodzinny typu kostka z lat 70. w Koszalinie. Nazwa te ...

Systemy dachowe Bauder w modernizacjach obiektów. Efektywność energetyczna i ochrona klimatu. Webinarium Bauder.
Systemy dachowe Bauder w modernizacjach obiektów. Efektywność energetyczna i ochrona klimatu. Webinarium Bauder.

Zapraszamy na webinarium firmy Bauder, podczas którego zostanie przedstawione zastosowanie hydroizol ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera