Drewniany budynek na górskim zboczu od Toprojekt - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Schronisko na zboczu z pracowni Toprojekt

 

Czas czytania: ~3 min


Pracownia Toprojekt opracowała koncepcję budynku schroniska dla turystów, jakie miałoby powstać na zboczu góry Lubań w Gorcach. Zwarta i jednorodna bryła, dzięki pomysłowi architektów na wkomponowanie jej w pochyłość terenu nie zwraca na siebie uwagi, wygląda, jakby „od zawsze” znajdowała się w tej przestrzeni.

 

Schronisko po zboczu, Toprojekt
Schronisko po zboczu, Toprojekt

Pracownia Toprojekt wpisuje projekty w kontekst

Pracownia Toprojekt ma na swoim koncie wiele projektów, w których twórcze podejście do kształtowania czy wykończenia bryły przyczyniły się do lepszego wpisania nowych obiektów w kontekst, które także spowodowały, że budynki są funkcjonalne i przyjazne użytkownikom. Takim projektem jest zarówno drewniane przedszkole w Żorach, jak i dom w Czerwionce-Leszczynach, taka ma szansę być także projektowana właśnie Izba Lekarska w Gdańsku.

Schronisko po zboczu, Toprojekt
Schronisko po zboczu, Toprojekt

Schronisko na zboczu z pracowni Toprojekt ma być jakby „posadzone” na szczycie, a nieregularna bryła budynku ma podążać za krajobrazem, dopasowywać się do układu terenu tak, by w minimalnym stopniu się od niego odróżniać. Co więcej, architekci do projektu nowego obiekty chcą wykorzystać istniejące w tym miejscu historyczne ruiny starego schroniska. „Ruiny, choć mają wielką wartość historyczną, są jednak silną ingerencją w naturalną strukturę góry. Nie wydaje się celowe zadawanie jej kolejnej rany przez budowę schroniska w innym miejscu. (…) Ruiny schroniska nie nadają się do wykorzystania. Pozostałości po zbudowanych z dużych kamiennych ciosów ścianach piwnic należy rozebrać, a materiał wraz z rozrzuconymi wokół kamieniami wykorzystać do budowy części piwnicznej nowego obiektu. W kamienną bazę budynku wmurować będzie można tablicę pamiątkową” - tłumaczą swoją decyzję.

Schronisko po zboczu, Toprojekt
Schronisko po zboczu, Toprojekt

Na kształt projektu wpływ miało także posadowienie bryły względem stron świata, chęć wykorzystania zarówno nasłonecznienia, jak i rozciągających się w różnych kierunkach widoków. „Na północ świetnie widać stąd Beskid Wyspowy, na południowy wschód Pieniny, a nad koronami drzew rosnących na stromym, opadającym na południe zboczu spektakularnie rozciąga się panorama Tatr” - wyliczają architekci. To dlatego właśnie od strony południowej w budynku zaplanowano taras i wielką izbę schroniska. Budynek posadowiono na osi północ – południe, a jego kalenicę na osi wschód – zachód. Wszystko po to, by prawie wszystkie okna i drzwi można było umieścić w ścianach wschodniej i zachodniej. Ponadto okna wyposażono w okiennice, które latem ochronią przed nagrzewaniem się wnętrz, zimą – przed chłodem.

Schronisko po zboczu, Toprojekt
Schronisko po zboczu, Toprojekt

Drewniany budynek na górskim zboczu

Południową połać rozległego dachu budynku w projekcie pokryto panelami fotowoltaicznymi, północną – gontem drewnianym. W projekcie schroniska pojawia się wiele materiałów – beton, kamień, jednak najważniejszym, jak zawsze w przypadku projektów schronisk górskich – jest drewno. „Oszczędna, zwarta i jednorodna bryła schroniska w wielu aspektach nawiązuje do tradycji regionu. Kamienna baza uskokiem podąża za pochyłością stoku. Ściany poniżej terenu są murowane, a kilkadziesiąt centymetrów nad gruntem przechodzą w ściany w konstrukcji drewnianej” - można przeczytać w autorskim opisie projektu budynku. Ściany schroniska zostały zaprojektowane jako drewniane; drewniane stropy uzupełniono przekładkami z płyt włóknowo-cementowych, które zapewniają większą odporność ogniową. Drewno uczyniono także materiałem wykończeniowym wnętrz schroniska.

 

Projekt schroniska pracowni Toprojekt pokazuje, że w ścisłym powiązaniu z krajobrazem, a także przy odwołaniu się do tradycji budowlanej można opracować bryłę o współczesnym charakterze, pozostającą jednak z relacji z przeszłością i z komatem okolicy.

 

Zobacz galerię zdjęć projektu budynku

Schronisko na zboczu - metrytczka projektu budynku

Lokalizacja: szczyt Lubań
Inwestor: Centralny Ośrodek Turystyki Górskiej PTTK w Krakowie

Projekt architektoniczny: Toprojekt

Zespół: arch. Marek Wawrzyniak, arch. Karol Wawrzyniak, arch. Adriana Łukowska, arch. Pushkraj Tambdey, arch. Natalia Berger ,stud. Angelika Nowok

Powierzchnia użytkowa: 648 m2

Powierzchnia działki: 2800 m2

Projekt: 2020

Źródło: toprojekt.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekt Architektoniczny, Projekt Budynku

Restauracja z luksferów w Tajlandii
Restauracja z luksferów w Tajlandii

W tajskiej wiosce Banu Run położonej nieopodal miasta Ayutthaya zrealizowano osobliwy projekt o nazw ...

Premiera książki Przestrzenie serca. Psychogeografia życia codziennego. Colin Ellard
Premiera książki Przestrzenie serca. Psychogeografia życia codziennego. Colin Ellard

Książka "Przestrzenie serca. Psychogeografia życia codziennego" Colina Ellarda to doskonałe wprowadz ...

Akustyka w architekturze
Akustyka w architekturze

Projektowanie dla zmysłów jest to bardzo waży trend w architekturze współczesnej. Jednak architekci ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kraj
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera