Niezwykły projekt przebudowy zbytku - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Mies van der Rohe Award 2022: niezwykła przebudowa kościoła

 

Czas czytania: ~1 min


Wśród obiektów nominowanych w tym roku do Mies van der Rohe Award znalazła się niezwykła przebudowa kościoła, dokonana przez pracownie [pfitzner moorkens] architekten oraz Meinhof Architektur. Ewangelicki kościół Gerharda-Uhlhorna w Hanowerze, który swoją pierwotną funkcję pełnił do 2012 roku został niedawno zdesakralizowany.

 

Przebudowa kościoła

Nowa funkcja dla zabytku

Ewangelicki kościół Gerharda-Uhlhorna w Hanowerze został zbudowany w 1963 roku i do 2012 roku służył wiernym. W 2015 roku budynek kupili inwestorzy, zdecydowani nadać budowli nowe życie. W ścisłej współpracy z konserwatorem zabytków powstał projekt przebudowy kościoła na funkcje mieszkalne.

Przebudowa kościoła

Nominowany do Mies van der Rohe Award 2022 projekt pracowni [pfitzner moorkens] architekten oraz Meinhof Architektur zakładał przemianę kościoła w akademik. W budynku w wyniku przebudowy powstały 34 lokale mieszkalne dla studentów o powierzchni od 13,5 do 46,5 m2 oraz 500-metrowa przestrzeń wspólna. Ponadto w poddanym przebudowie kościele wygospodarowano także miejsce na dostępne innym wejściem cztery mieszkania.

Przebudowa kościoła
Przebudowa kościoła

Ze względu na charakter obiektu oraz fakt, że pozostaje on pod opieką konserwatora zabytków przebudowy kościoła dokonano, wstawiając nowe pomieszczenia do wnętrza bez naruszania oryginalnej struktury, niczym pudełko zamknięte w większym pudełku. Tym samym nie tylko nie było konieczności dokonywania zmian w bryle, ale udało się także zachować czytelny układ dawnej nawy świątyni (która teraz jest studencką przestrzenią wspólną), w kościele znajdują się nadal – zasłonięte tkaninami – ołtarz i krucyfiks.

Przebudowa kościoła
Przebudowa kościoła

Niezwykły projekt przebudowy zabytku

Autorzy projektu przebudowy kościoła podkreślali, że ich celem było nadanie budowli nowej funkcji przy jednoczesnym zachowaniu maksimum struktury pierwotnej bryły. Architekci chcieli zachować zarówno wygląd zewnętrzny tej ciekawej pod względem formalnym nowoczesnej bryły, jak i dyspozycję jej wnętrz.

 

Źródło zdjęć: eumiesaward.com/work/4606

Źródło: pfitzner-moorkens.de


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Konkurs Architektoniczy, Realizacja Architektoniczna, Przebudowa Zabytku, Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne, Obiekty Zagraniczne

Fabryka Norblina zaczyna żyć
Fabryka Norblina zaczyna żyć

Kilkanaście lat trwało projektowanie, przygotowywanie, wreszcie realizacja wizji przebudowy i modern ...

Akustyka w architekturze
Akustyka w architekturze

Projektowanie dla zmysłów jest to bardzo waży trend w architekturze współczesnej. Jednak architekci ...

Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – prezentacja online i wywiad
Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – prezentacja online i wywiad

Strefa aktywności została zaprojektowana na terenie powstałym po wyburzeniu jednego z budynków garni ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera