Bryła w krajobrazie od Nadine Engelbrecht - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom ze szklanym łącznikiem

 

Czas czytania: ~1 min


Południowoafrykańska architektka Nadine Engelbrecht na porośniętych łąkami obrzeżach Pretorii zaprojektowała dom, który w zamierzeniu tak jej, jak i klientów, miał z jednej strony wpisywać się w krajobraz, dopasowywać do pochyłej działki wśród niskiej roślinności płaskowyżu. Z drugiej strony budynek miał oferować mieszkańcom i gościom maksymalnie szeroki widok na otoczenie.

 

Dom ze szklanym łącznikiem od Nadine Engelbrecht
Dom ze szklanym łącznikiem od Nadine Engelbrecht

Bryła w krajobrazie

Dom ze szklanym łącznikiem stanął na liczącej 35 hektarów farmie; sam budynek także jest bardzo duży – ma ponad 600 mpowierzchni użytkowej. Pomieścił nie tylko przestrzeń mieszkalną dla właścicieli, ale i pokoje gościnne, które w byle umieszczono tak, by każdy posiadał nie tylko własną łazienkę, ale i osobne wejście od zewnątrz.

Dom ze szklanym łącznikiem od Nadine Engelbrecht
Dom ze szklanym łącznikiem od Nadine Engelbrecht

Dom został „wbity” w zbocze wzgórza, jego część został wkomponowana w teren, dzięki czemu część dachu   mogła zostać obsadzona zielenią łączącą się z roślinnością łąki. Budynek zaprojektowano zgodnie z zasadami budownictwa pasywnego, a zbudowano z wykorzystaniem materiałów trwałych i łatwych w utrzymaniu. Pojawia się więc beton, cegła, stal; także we wnętrzach doszukać się można rozwiązań inspirowanych estetyką, ale i wytrzymałością obiektów przemysłowych.

Dom ze szklanym łącznikiem od Nadine Engelbrecht
Dom ze szklanym łącznikiem od Nadine Engelbrecht

Szklany łącznik

Jednak tym, co budynek wyróżnia najbardziej jest ogromna, wysoka, całkowicie przeszklona  oranżeria, stanowiąca zarazem łącznik pomiędzy dwoma częściami tej dużej bryły. To właśnie oranżeria, której szklane ściany można latem rozsunąć i szeroko otworzyć, jest sercem domu, w którym najchętniej przebywają domownicy. Tu bowiem w największym stopniu mogą oni cieszyć się widokiem na okolicę, tu mogą stracić poczucie, że znajdują się w budynku.

 

Zdjęcia: Marsel Roothman

Źródło: engelbrechtnadine.wixsite.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom Jednorodzinny, Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne, Nowoczeny Dom, Realizacja Domu, Rozbudowa Domu

Ukoi – domek na łonie natury
Ukoi – domek na łonie natury

Maleńkie domki, stawiane na odludziu, w lesie, na szczycie góry, tuż nad woda – to ważny i rozwijają ...

Gdańskie wnętrze mieszkania w stylu bauhaus – prezentacja online i wywiad
Gdańskie wnętrze mieszkania w stylu bauhaus – prezentacja online i wywiad

Chociaż niemiecka szkoła Bauhaus zamknięta została w latach 30., duch modernizmu przetrwał, a dziś c ...

Naturalny materiał łączący tradycję i nowoczesność. Tytan-cynk w architekturze. Webinarium VMZINC®
Naturalny materiał łączący tradycję i nowoczesność. Tytan-cynk w architekturze. Webinarium VMZINC®

Zapraszamy na webinar firmy VMZINC®, który poświęcony będzie szerokiemu zastosowaniu blachy tytanowo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera