Maggie’s Centre spod kreski pracowni AL_A - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Maggie’s Centre spod kreski pracowni AL_A

 

Czas czytania: ~1 min


Sieć ośrodków pomocowych dla rodzin osób chorych na raka wymyślił przed wielu laty słynny krytyk architektury, Charles Jencks. W 1995 roku na nowotwór zmarła jego żona, Maggie Jencks. Aby z jednej strony uhonorować jej pamięć, a z drugiej pomóc rodzinom przechodzącym podobną do jego tragedię, wymyślił budowanie przy szpitalach niewielkich ośrodków, w których udzielana by była pomoc psychologiczna, wsparcie emocjonalne.

 

Maggie’s Centre Southampton

Projekt Charlesa Jencksa trwa

 

Dziś takich ośrodków w Wielkiej Brytanii działa kilkadziesiąt, kilka powstało także poza tym krajem. Zgodnie z ideą Charlesa Jencksa każdy z budynków projektuje inny architekt, dopasowując formę pawilonu do otoczenia, kontekstu, ale i potrzeb. Ośrodki Maggie’s Centre projektowali tak znani architekci, jak Heatherwick Studio, Snøhetta, Kisho Kurokawa, Zaha Hadid, Frank Gehry, Norman Foster.

 

Jeden z najnowszych obiektów z sieci Maggie’s Centre, powstały w miejscowości Southampton. Budynek liczy 360m2 powierzchni i został posadowiony wśród drzew, w sąsiedztwie rozległego, składającego się z wielu części  szpitala Southampton General Hospital. „Budynek cechuje niemal eteryczna klarowność” – mówią architekci, dodając, że ich celem było zapewnienie użytkownikom poczucia oderwania się od realnego świata, przeniesienia w leśne otoczenie, dalekie od betonowego krajobrazu terenu szpitala.

Maggie’s Centre Southampton

Budynek w otoczeniu zieleni

 

Ośrodek Maggie’s Centre projektu AL_A założono na nieregularnym planie przypominającym krzyż. Poszczególne skrzydła budynku wizualnie rozdzielono za pomocą „zębatych” murków, dzięki czemu każda kolejna część niewielkiej bryły stała się samodzielnym, zapewniającym prywatność pomieszczeniem z widokiem na zieleń. Elewacje budynku wykonano na przemian ze szkła oraz jasnoszarej stali nierdzewnej, której nadano jakby „pogniecioną” fakturę. Tę prawie minimalistyczną i chłodną w wyrazie bryłę „ocieplają” obłożone jasnymi płytkami ceramicznymi murki. We wnętrzu budynku dominują jasne kolory i detale z przyjaznego użytkownikom drewna.

 

Źródło: maggies.org; ala.uk.com

Maggie’s Centre Southampton
Maggie’s Centre Southampton
Maggie’s Centre Southampton

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera