Dom atrialny od Atelier Štěpán - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt domu o bogatym wnętrzu

 

Czas czytania: ~1 min


Projekt domu w Nowym Jiczynie w Czechach powstał dla klienta, który chciał maksymalnie dużo czasu spędzać na świeżym powietrzu i marzył, aby nowy dom mu to oferował. Ze względu na położenie w sąsiedztwie mało atrakcyjnej zabudowy (np. dużych parkingów) architekci zdecydowali się zbudować dom „do wnętrza”. Sięgnęli po znany od antyku model domu atrialnego i przetworzyli go na współczesną modłę.

 

Dom w Czechach
Dom w Czechach

Projekt architektoniczny domu jednorodzinnego

Dom projektu pracowni Atelier Štěpán stanął na działce o powierzchni 505 m2; dwukondygnacyjny budynek pomieścił 351 m2 powierzchni użytkowej. Cała bryła została skierowana do środka – założony na planie zbliżonym do trójkąta dom rozciąga się dookoła atrium, na które otwiera się większość pomieszczeń. Wyjątkiem jest taras na piętrze, który zlokalizowano w narożu od strony ulicy.

Dom w Czechach
Dom w Czechach

Zielne atrium jest sercem tego domu, zaś dzięki otoczeniu go osłoniętymi dachem podcieniami uczyniono z niego także przestrzeń użytkową. Te półotwarte podcienia wypełniono funkcjami rekreacyjnymi: jest tu basen, taras z miejscem do przygotowywania potraw, są miejsca do siedzenia i wypoczynku.

Dom w Czechach
Dom w Czechach

Dom atrialny

Dom projektu pracowni Atelier Štěpán otrzymał elewacje, które sami architekci nazwali „prostymi i abstrakcyjnymi”. Dom zbudowano z surowego betonu, który w wielu miejscach pozostał nieosłonięty, kreując wyraz tej architektury zarówno z zewnątrz, jak wewnątrz domu. Od strony ulicy prześwity w konstrukcji budynku zostały osłonięte drewnianymi pionowymi żaluzjami, dzięki którym do wnętrza dostaje się światło, ale mieszkańcy mają zapewnioną prywatność.

 

Zobacz galerię zdjęć domu

Prosta i dość surowa bryła oferuje wiele wygód, maksymalnie wykorzystując zastaną przestrzeń. Dom mimo gęstej i mało ciekawej zabudowy wokół oferuje mieszkańcom to, czego pragnęli: poczucie intymności i możliwość przebywania na zewnątrz poza wzrokiem przechodniów.

 

Zdjęcia: BoysPlayNice, boysplaynice.com, atelier-stepan.cz


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom Jednorodzinny, Nowoczeny Dom, Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne, Realizacja Domu

Żorro – śląski superbohater wśród bloków mieszkalnych
Żorro – śląski superbohater wśród bloków mieszkalnych

W śląskim mieście Żory powstanie nowatorski budynek wielorodzinny na miarę XXI wieku. Nie bez kozery ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera