Biurowiec jak dom - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biurowiec z cegły i drewna spod kreski Henning Larsen

 

Czas czytania: ~2 min


Znana duńska pracownia Henning Larsen stała za projektem siedziby firmy KAB; gmach niedawno został oddany do użytku. Liczący 7400 m2 budynek jest główną siedzibą stowarzyszenia zajmującego się dostępnym budownictwem mieszkaniowym; poza częścią biurową w obiekcie zaplanowano szereg przestrzeni wspólnych, które mają kreować w nim domową, przyjazną, swobodną atmosferę.

 

Budynek dla firmy KAB
Budynek dla firmy KAB

Biurowiec jak dom

Przedstawiciele pracowni Henning Larsen mówią o swoim projekcie biurowca dla firmy KAB: „to budynek – krzyżówka, dosłownie i w przenośni”. Dosłownie, bo stanął na skrzyżowaniu dwóch ważnych w mieście, ruchliwych ulic, w przenośni – bo zlokalizowano go na granicy dwóch dzielnic, jednej wypełnionej historyczną, drugiej – nowoczesną zabudową. Tym samym projekt Henning Larsen stał się klamrą spinającą te dwie przestrzenie. Jest jeszcze jedna metafora w tym projekcie: działające od lat 20. XX wieku stowarzyszenie KAB stawia sobie za cel dostarczenie wygodnych, bezpiecznych, dostępnych mieszkań. Jego przedstawiciele chcieli, aby tę misję dało się wyczuć także w bryle ich siedziby. 

Budynek dla firmy KAB
Budynek dla firmy KAB

W przypadku tego budynku największym wyzwaniem było zamknięcie w prostej formie złożonej struktury” – mówi Signe Kongebro, współtwórczyni pracowni Henning Larsen. Złożoność projektu polegała na chęci połączenia w nim funkcji biurowej z domową atmosferą. Jednym z narzędzi, po które sięgnęli architekci, było zastosowanie odpowiednich materiałów: wnętrze budynku zostało prawie w całości wyłożone jasną sklejką, która kojarzy się pozytywnie, jest ciepła i swojska, kojarzy się raczej z domem niż z biurem.

Budynek dla firmy KAB
Budynek dla firmy KAB

O ile wewnątrz biurowca dominuje drewno w postaci sklejki, elewacje prostego budynku wykonano z cegły. To był dość oczywisty wybór w mieście, w którym ten budulec jest od wieków bardzo popularny. Architekci z  Henning Larsen użyli tego materiału w niezwykle finezyjny sposób, układając cegły na kilka sposobów, tworząc efektowne faktury i kompozycje kolorystyczne.

 

Zobacz galerię zdjęć biurowca

Dekoracyjna cegła

Budynek dla firmy KAB stanął w niełatwej okolicy, przy torach kolejowych, obok ruchliwych dróg. Aby uczynić bryłę bardziej otwartą i lepiej wpisującą się w to otoczenie architekci zrezygnowali z wyznaczania fasady czy zaplecza budynku; biurowiec został założony na planie pięcioboku i każda z jego elewacji jest tak samo ważna, estetycznie dopracowana. Prostota i klarowność układu tej bryły, racjonalizm i pragmatyczność jego formy „dotkniętej” lekko dekoracyjnością w postaci zmiennego wątku ceglanego czynią z budynku obiekt nowoczesny i tradycyjny zarazem.

 

Zdjęcia: Laura Stamer, Poul Christensen, henninglarsen.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Biurowiec, Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera