Zaha Hadid Architects projektuje nowoczesny biurowiec - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Infinitus Plaza – chiński biurowiec na miarę XXI w.

 

Czas czytania: ~3 min


W chińskim mieście Kanton leżącym w prowincji Guangzhou powstał budynek niewątpliwie na miarę XXI w. Infinitus Plaza łączy pionierskie technologie budowy i projektowania ze strategiami zrównoważonego rozwoju, dając w efekcie funkcjonalne i komfortowe środowisko pracy. Projekt został przygotowany przez Zaha Hadid Architects – biuro architektoniczne założone przez brytyjską architekt pochodzenia irackiego, która jako pierwsza kobieta została uhonorowana Nagrodą Pritzkera. Infinitus Plaza znajduje się w dzielnicy biznesowej Baiyun i jest siedzibą firmy Infinitus China - firmy działającej w branży zdrowia i wellness oraz prowadzącej liczne prace badawczo-rozwojowe.

 

Infinitus Plaza w Chinach
Infinitus Plaza w Chinach

Opływowy biurowiec

Konstrukcja zajmuje powierzchnię 185 643 m2 i została zbudowana na terenie dawnego lotniska Baiyun. Pod Infinitus Plaza przechodzi linia metra, dzieląc siedzibę firmy na dwa budynki połączone ze sobą na kilku poziomach. Projekt nawiązuje do symbolu nieskończoności „∞”, czego urzeczywistnieniem jest opływowy kształt budowli oraz seria niekończących się korytarzy na ośmiu kondygnacjach, które poprawiają komunikację między działami. Infinitus Plaza obejmuje wspólne przestrzenie do pracy oraz pomieszczenia wspomagające dobre samopoczucie, takie jak sale do ćwiczeń, siłownia, strefa relaksu, kawiarnia i restauracja. Podczas budowy Infinitus Plaza zmniejszono wykorzystanie betonu i użyto 25 088,33 ton surowców pozyskanych z recyklingu (zwłaszcza stali, szkła, miedzi, aluminium, drewna i wyrobów gipsowych). Warto przyjrzeć się innym projektom stworzonym w Chinach przez Zaha Hadid Architects, takim jak wieżowiec w Shenzhen, centrum kultury w Zhuhai czy wieża w Hong Kongu.

Infinitus Plaza w Chinach
Infinitus Plaza w Chinach

Strategie zrównoważonego rozwoju wdrożone w projekcie Infinitus Plaza

Chińskie miasto Kanton leży w klimacie subtropikalnym monsunowym, dlatego istotną rolę w projekcie odegrał czynnik środowiskowy. Przyrost ciepła jest redukowany dzięki zastosowaniu perforowanych aluminiowych paneli zacieniających i podwójnych przeszkleń, które jednocześnie zapewniają naturalne światło we wszystkich pomieszczeniach. Infinitus Plaza wyposażony jest w inteligentny system zarządzania budynkiem, który m.in. kontroluje ilość świeżego powietrza w pomieszczeniach przy minimalnym zużyciu zasobów energetycznych. Sieć zraszaczy zasilana energią z paneli fotowoltaicznych rozpyla deszczówkę na półprzezroczysty dach membranowy ETFE w celu rozproszenia ciepła poprzez chłodzenie adiabatyczne. 49,36% powierzchni dachów zajmują tereny zielone, wśród których wiją się ścieżki przeznaczone do biegania i spacerowania. Na dachu 3., 7. i 8. piętra posadzono rośliny i zioła, które nawadniane są wodą deszczową.

 

Zobacz galerię nowoczesnego biurowca

Infinitus Plaza – metryczka projektu biurowca

Projekt: Zaha Hadid Architects
Powierzchnia: 185643 m²
Realizacja: 2021

Lokalizacja: Guangzhou Shi, Chiny
Fotografie: Liang Xue
Struktura: RBS
MEP: BIAD, GDAD
Oświetlenie: LIGHTDESIGN, LUMIA, Holy Power
Krajobraz: Zaha Hadid Architects, Pubang
Wnętrza: Zaha Hadid Architects, GoldMantis, Sundart
Nadzór budowlany:  Guangzhou Pearl River Engineering Construction Supervision

Wykonawca MEP: Shijian
Wykonawca elewacji: Jangho
Wykonawca krajobrazu: Krajobraz Shenzhen
Projekt: Patrik Schumacher
Dyrektor projektu: Satoshi Ohashi
Współpracownicy projektu: Yang Jingwen, Juan Liu, Martin Pfleger, Dennis Brezina
Architekt projektu: Kai-Jui Tsao
Prowadzenie elewacji: Xuexin Duan, Nan Jiang
Zespół projektowy: Congyue Wang, Fan Feifei, Lida Zhang, Eugene Leung, Lily Liu, Qi Cao, Shu Hashimoto, Xiaoyu Zhang, Ying Xia, Zhe Xing
Dyrektorzy projektów konkursowych: Satoshi Ohashi, Paulo Flores
Współpracownik ds. konkurencji: Yang Jingwen
Zespół konkursowy: Anat Stern, Chaoxiong Huang, Damiano Rizzini, Harry Spraiter, Marius Cernica, Tommaso Casucci, Xuexin Duan, Lida Zhang, Shu Hashimoto
Lokalny Instytut Projektowania: GDAD
Fasada: BuroHappold Engineering
Oznakowanie: Basalt
Rzeczoznawca ilościowy: Arcadis
Generalny wykonawca: Inżynieria budowlana Guangdong nr 1
Wykonawca oznakowania: ATG POZA


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Budynek Biurowy, Biurowiec, Nowoczesne Biuro, Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne

Znamy wyniki konkursu Koło „Projekt Łazienki 2021”
Znamy wyniki konkursu Koło „Projekt Łazienki 2021”

Kolejna edycja konkursu Koło na projekt toalety publicznej zakończyła się 29 listopada 2021 roku. Pa ...

Akustyka w architekturze
Akustyka w architekturze

Projektowanie dla zmysłów jest to bardzo waży trend w architekturze współczesnej. Jednak architekci ...

Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – prezentacja online i wywiad
Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – prezentacja online i wywiad

Strefa aktywności została zaprojektowana na terenie powstałym po wyburzeniu jednego z budynków garni ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera