Sala koncertowa jak głaz - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Chapel of Sound – monolityczna sala koncertowa w Chinach

 

Czas czytania: ~2 min


Architekci Li Hu i Huang Wenjing ze studia OPEN zaprojektowali monolityczną salę koncertową, która sprawia wrażenie tajemniczego głazu wkomponowanego w górskie otoczenie. Chapel of Sound (tłum. Kaplica Dźwięku) położona jest niedaleko Pekinu, a z jej szczytu można podziwiać ruiny Wielkiego Muru Chińskiego z czasów dynastii Ming. Głównym założeniem twórców było stworzenie inspirującego obiektu, który posłuży nie tylko jako przestrzeń do koncertów, ale również jako miejsce wyciszenia się i kontemplacji. Projekt został wykonany we współpracy z międzynarodową firmą inżynieryjną Arup.

 

Sala koncertowa Chapel of Sound

Źródło zdjęcia: OPEN Architecture

Sala koncertowa Chapel of Sound

Źródło zdjęcia: OPEN Architecture

Bryła z betonu

Bryła budynku ma nieregularną formę przypominającą nieco odwrócony stożek. Ściany sali koncertowej to kaskada nakładających się na siebie warstw betonu wzbogaconego o kruszywo z lokalnych skał zawierających minerały. Liczne przesunięcia i nieregularne kształty sprawiają, że budynek istotnie przypomina naturalny blok skalny. Monolityczna budowla obejmuje odkryty amfiteatr, scenę plenerową oraz tzw. zieloną salę. Kręte schody prowadzą na platformę widokową, skąd rozpościera się widok na otaczające górskie pasma i Wielki Mur Chiński. We wnętrzu sali koncertowej znajdują się kontrastujące z betonem elementy z brązu, z którego wykonano poręcze i drzwi.

Sala koncertowa Chapel of Sound

Źródło zdjęcia: OPEN Architecture

Sala koncertowa Chapel of Sound

Źródło zdjęcia: OPEN Architecture

Idealna przestrzeń akustyczna

Założeniem architektów było stworzenie miejsca na podobieństwo jaskini, w której dźwięki będą się odbijały echem. Aby zadbać o idealną przestrzeń akustyczną, w Chapel of Sound nie umieszczono żadnych materiałów dźwiękochłonnych. Dzięki temu zabiegowi obiekt służy zwiedzającym nie tylko podczas zorganizowanych koncertów. Goście mają okazję usłyszeć dźwięki natury, znajdując się w miejscu, gdzie panuje atmosfera tajemniczości. Monolityczna budowla jest pozbawiona jakiegokolwiek ogrzewania czy klimatyzacji, zużywa natomiast minimalną ilość energii. Szeroki otwór pośrodku dachu pozwala dziennemu światłu dostać się do środka i naturalnie oświetlić amfiteatr. System drenażowy sprawia, że woda która dostaje się do środka podczas deszczu, szybko jest odprowadzana z budynku. Warto zwrócić uwagę na inny projekt służący za przestrzeń dla dźwięków, a mianowicie operę Duett Düsseldorf.

 

Zobacz galerię zdjęć obiektu

The Chapel of Sound – metryczka projektu obiektu

Autorzy projektu: OPEN Architecture

Nazwa projektu: The Chapel of Sound

Lokalizacja: Chengde, Chiny

Realizacja: 2021

Powierzchnia: 790 m²

Osoby odpowiedzialne za projekt: Li Hu, Huang Wenjing

Zespół projektowy: Tingting Zhou, Zetian Huang, Xiuyuan Chen, Chunchen Kuo, Kuanyin Fang, Ziqiao Tang, Bihong Lin, Zhuoqun Cai

Inwestor: Aranya International Cultural Development Co., Ltd.

Inżynieria budowlana: Arup

Konsultacja ws. oświetlenia: Ning Field Lighting Design

Projekt krajobrazu: Guangzhou Turen Landscape Planning Co. Ltd.

Projekt wnętrza: OPEN Architecture

Projekt oznakowania: OPEN Architecture

Producenci materiałów: Hafele, TARGTTI, Ikea, Reckli, Reggiani,, VitrA, FLOS, IKE  STAR,  Lutron

Konsultant ds. akustyki: JH Theatre Architecture Design Consulting Company

Źródło zdjeć: openarch.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne, Obiekt Architektoniczny, Hot

Kompleks Varso czeka na wieżę
Kompleks Varso czeka na wieżę

Varso – to nazwa, w której łączy się kilka nowo powstałych w Warszawie obiektów i przestrzeni. Najwi ...

Startuje Plebiscyt Polska Architektura XXL 2021 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Startuje Plebiscyt Polska Architektura XXL 2021 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Co działo się na polskiej scenie architektonicznej w 2021 roku? Które realizacje pozostawią swój trw ...

Nowoczesne wnętrza biurowe koncernu Clariant w Łodzi– prezentacja online i wywiad
Nowoczesne wnętrza biurowe koncernu Clariant w Łodzi– prezentacja online i wywiad

W historycznych murach dawnego Monopolu Wódczanego w Łodzi powstało nowe biuro szwajcarskiego koncer ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera