Szkoła z dużym dziedzińcem dla najmłodszych - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pracownia CH+ Architekci zbuduje szkołę

 

Czas czytania: ~2 min


27 grudnia 2021 roku rozstrzygnięty został konkurs architektoniczny na projekt zespołu szkolno-przedszkolnego przy ul. Zwycięskiej na Partynicach we Wrocławiu. Spośród sześciu ocenianych przez sąd konkursowy propozycji najlepsza okazała się ta, zgłoszona przez wrocławską pracownię CH+ Architekci.

 

Projekt szkoły od pracowni CH+ Architekci
Projekt szkoły od pracowni CH+ Architekci

Wyniki konkursu architektonicznego

Ogłaszanie konkursów architektonicznych na projekty szkół stało się chyba już w całej Polsce standardem; w Warszawie zapis taki znalazł się w opracowanych przez ratusz wskazówkach dla gmin, ale i w innych, także mniejszych miejscowościach władze samorządowe doszły do wniosku, że konkurs architektoniczny pozwala znaleźć projekt nie tylko najlepszy funkcjonalnie, ale i ciekawy architektonicznie. Tak się stało ostatnio zarówno w Ostrowi Mazowieckiej, jak i we Wrocławiu czy w Warszawie.

Projekt szkoły od pracowni CH+ Architekci
Projekt szkoły od pracowni CH+ Architekci

Konkurs architektoniczny na projekt zespołu szkolno-przedszkolnego przy ul. Zwycięskiej na Partynicach we Wrocławiu nie był łatwy, bo zadaniem jego uczestników było stworzenie koncepcji obiektu dla aż 1200 dzieci, 1000 uczniów i 200 maluchów, dla których w kompleksie ma powstać przedszkole. W bryle architekci musieli znaleźć miejsce m.in. dla 42 sal lekcyjnych, trzech sal gimnastycznych, pięciu świetlic, biblioteki, stołówki, gabinetów lekarskich. Wokół szkoły należało zaprojektować kilka różnych boisk czy cztery place zabaw. Szkoła powstanie na działce o powierzchni 3,31 ha, którą miasto kupiło od Agencji Mienia Wojskowego.

Projekt szkoły od pracowni CH+ Architekci
Projekt szkoły od pracowni CH+ Architekci

Bryła dla najmłodszych

Pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt szkoły przy ulicy Zwycięskiej we Wrocławiu otrzymała koncepcja stworzona przez wrocławskie biuro CH+ Architekci. Okazało się, że to właśnie ten zespół w najlepszy funkcjonalnie, ale i najciekawszy estetycznie sposób opracował przestrzeń dla 1200 dzieci. Sami architekci wyliczają kluczowe elementy swojego projektu: „Koncepcja zakłada czytelne strefowanie funkcji - wydzielone bryły kształtują jednocześnie dziedziniec wejściowy oraz półotwarte przestrzenie rekreacji. Projekt zakłada pozostawienie większości drzew na działce kształtowanie zielonych dachów oraz zieleni wertykalnej”. Zespół Szkolno-Przedszkolny przy ul. Zwycięskiej we Wrocławiu ma być gotowy w 2025 roku.

 

Źródło: wroclaw.pl, facebook.com/chplusarchitekci


Podepnij swój artykuł

tagi

Wyniki Konkursu Architektonicznego, Projekt Architektoniczny, Projekt Budynku

Kompleks Varso czeka na wieżę
Kompleks Varso czeka na wieżę

Varso – to nazwa, w której łączy się kilka nowo powstałych w Warszawie obiektów i przestrzeni. Najwi ...

Startuje Plebiscyt Polska Architektura XXL 2021 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Startuje Plebiscyt Polska Architektura XXL 2021 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Co działo się na polskiej scenie architektonicznej w 2021 roku? Które realizacje pozostawią swój trw ...

Nowoczesne wnętrza biurowe koncernu Clariant w Łodzi– prezentacja online i wywiad
Nowoczesne wnętrza biurowe koncernu Clariant w Łodzi– prezentacja online i wywiad

W historycznych murach dawnego Monopolu Wódczanego w Łodzi powstało nowe biuro szwajcarskiego koncer ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Wyniki konkursów
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera