Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowy pomysł na Plac Juliusza Kossaka w Krakowie

 

Czas czytania: ~2 min


Konkurs architektoniczny na opracowanie koncepcji przebudowy Placu Juliusza Kossaka w Krakowie zorganizował Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie we współpracy ze Stowarzyszeniem Architektów Polskich Oddział Kraków. Tematem konkursu był nie tylko sam plac – poszukiwano również studialnych opracowań przebudowy terenów wokół Dworku Kossakówka oraz Plant przy ul. Retoryka

 

Plac Kossaka ma stanowić reprezentacyjną przestrzeń publiczną jako wnętrze urbanistyczne posiadające wgląd w najbardziej reprezentatywne osie i panoramy widokowe Krakowa w tym na Wawel, Bulwary Wiślane i ul. Retoryka, zlokalizowane w bezpośrednim sąsiedztwie Dworku Kossakówka – czyli domu rodzinnego rodziny Kossaków” – pisano w regulaminie konkursu, podkreślając rangę i znaczenie tej przestrzeni na mapie miasta. To kolejny po m.in. Warszawie (Nowe Centrum Warszawy) czy Mysłowicach (Centrum Mysłowic) rozstrzygnięty w ostatnich miesiącach konkurs na ważny w przestrzeni miasta obszar centrum.

 

Plac Kossaka ma pełnić funkcję terenu zieleni stanowiącego atrakcyjną przestrzeń publiczną, zieloną enklawę na trasie wzmożonego ruchu pieszych i rowerzystów, ograniczającą efekt „miejskiej wyspy ciepła”, a jednocześnie powinien stanowić zaproszenie do skorzystania z oferty kulturalnej przyszłego muzeum w Dworku Kossakówka oraz docenienia walorów ulicy Retoryka z towarzyszącymi jej zabytkowymi kamienicami” – opisywano cel konkursu w jego założeniach. Spośród nadesłanych na konkurs prac sąd konkursowy pod przewodnictwem Marcina Bratańca zdecydował się przyznać tylko pierwszą i trzecią nagrodę.

 

Zobacz nagrodzone projekty placu

Pierwszą nagrodę w konkursie na „koncepcję przebudowy placu Juliusza Kossaka z elementami studialnymi przebudowy terenów wokół Dworku Kossakówka oraz plant przy ul. Retoryka” otrzymała pracownia ngo + pasierbinski z Krakowa w składzie: Piotr Pasierbiński, Duc Ngo. Jurorzy docenili „silną, wyrazistą kompozycję koła-enklawy zieleni, która porządkuje obszar wnętrza urbanistycznego, budując nową tożsamość na poszanowaniu historii, otoczenia i tradycji, stając się tętniącym życiem miejscem spotkań jak niegdyś Willa Kossakówka”. Nagrodzony projekt cechuje zrozumienie topografii i otwarcie na najważniejsze widoki i osie kompozycyjne; w zaproponowanym układzie zieleni sędziwie dostrzegli inspiracje poetyckością malarstwa Juliusza Kossaka. W pracy doceniono także wspomnienie o dawnym przebiegu rzeki Rudawy. „Proponowane rozwiązanie projektowe w pracy konkursowej jest elastyczne i ekonomiczne, zarówno w realizacji jak i eksploatacji. Wrażliwość na kreowanie nowej przestrzeni przy jednoczesnym poszanowaniu historii miejsca jest atutem tej pracy” – zapisano w werdykcie.

Projekt Placu Juliusza Kossaka w Krakowie

I nagroda: pracownia ngo +

Projekt Placu Juliusza Kossaka w Krakowie

I nagroda: pracownia ngo +

Trzecia nagroda w tym konkursie architektonicznym trafiła do biura Bartosz Dendura Pracownia Architektoniczna studio4SPACE z Krakowa (skład zespołu autorskiego: Bartosz Dendura, Martyna Mądry, Katarzyna Przybyło, Tomasz Obara, Lukas Olma, Sylwia Chudzik, Julian Wandzilak). „Nagrodę przyznano za odważną ideę przekształcenia dotychczasowej funkcji Placu Kossaka w gęsto zazieleniony plac miejski. Doceniono próbę stworzenia wnętrza, z którego otwierają się widoki na Wawel, Kossakówkę oraz w kierunku ul. Retoryka. Autorzy pracy położyli duży nacisk na rozwiązania proekologiczne wykorzystujące elementy NBS” – podkreślili członkowie sądu konkursowego.

Projekt Placu Juliusza Kossaka w Krakowie

III nagroda: Pracownia Architektoniczna studio4SPACE

Projekt Placu Juliusza Kossaka w Krakowie

III nagroda: Pracownia Architektoniczna studio4SPACE

Źródło: sarp.krakow.pl


Podepnij swój artykuł

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Plac Miejski, Przestrzeń Publiczna, Wyniki Konkursu Architektonicznego

Białe domy i amerykański sen
Białe domy i amerykański sen

An Nhiên House to wyjątkowy projekt autorstwa Ho Khue Architects, zlokalizowany w wietnamskim mieści ...

Bernardyńska we Wrocławiu się zmienia
Bernardyńska we Wrocławiu się zmienia

Zakończył się pierwszy etap przebudowy ulicy Bernardyńskiej we Wrocławiu. Finansowana przez dewelope ...

Szare pudełko na sztukę
Szare pudełko na sztukę

9 marca 2024 roku wystawami rzeźby Adolfa Ryszki oraz fotografii Chrisa Niedenthala zainaugurowała s ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Wyniki konkursów
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera