Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biurowiec z elewacją w kształcie rombów

 

Czas czytania: ~2 min


Międzynarodowa pracownia architektoniczna Skidmore, Owings & Merrill (SOM) ukończyła projekt siedziby chińskiego banku w mieście Shenzhen. Budynek mierzy 158 metrów wysokości, a uwagę przykuwa nietypowa elewacja przybierająca kształt rombów, która nie tylko zaskakuje pod względem wizualnym, ale również pełni istotne funkcje. Obiekt uzyskał poziom platynowy w certyfikacji LEED, która wspiera zrównoważone budownictwo.

 

Biurowiec w Shenzhen

Źródło zdjęcia: SOM

Biurowiec w Shenzhen

Źródło zdjęcia: SOM

Rozpoznawalna wieża

Budynek zaprojektowany przez pracownię SOM to 33-piętrowa wieża usytuowana w biznesowej dzielnicy chińskiego miasta Shenzhen tuż obok parku publicznego. Bryła obiektu to prostopadłościenna forma otoczona ze wszystkim stron zewnętrzną konstrukcją układającą się w kształt połączonych ze sobą rombów (tzw. diagrid). Kraciasta fasada pełni rolę swoistego egzoszkieletu, który „wyciąga” konstrukcję na zewnątrz, a wewnątrz pozostaje zawieszona wieża. U podstawy biurowca kraciasta forma elewacji rozszerza się, tworząc obramowane wejścia do części komunikacyjnej budynku. Innymi projektami zrealizowanymi przez pracownię SOM jest chociażby ekologiczna wioska olimpijska w Tokio lub szpital w Cincinnati.

Biurowiec w Shenzhen

Źródło zdjęcia: SOM

Biurowiec w Shenzhen

Źródło zdjęcia: SOM

Zrównoważone rozwiązania projektowe

Projekt zrealizowany przez pracownię SOM został dostosowany do panujących w Shenzhen warunków klimatycznych. Umieszczenie fasady w pewnej odległości od bryły budynku wpływa na zmniejszenie nasłonecznienia i niższą temperaturę wewnątrz. Przez całą wysokość obiektu rozpościerają się dwa pionowe atria, które pełnią funkcję wentylacyjną. Dzięki otwieranym żaluzjom świeże powietrze ma szansę dostać się do wnętrza budynku. Takie rozwiązanie sprzyja komfortowi użytkowników oraz generuje oszczędności. Cześć komunikacyjna na parterze budynku jest otoczona swoistą „kurtyną przeciwdeszczową”. Są to przezroczyste, pionowe elementy konstrukcji, po których spływa woda deszczowa. Rozwiązanie zapewnia ciekawy efekt wizualny, a także przyczynia się do obniżenia temperatury, gdyż ściekająca woda paruje podczas upalnych dni.

 

Zobacz galerię zdjęć biurowca

Biurowiec z elewacją w romby – metryczka projektu wieży

Autorzy projektu: Skidmore, Owings & Merrill (SOM)

Nazwa projektu: Shenzhen Rural Commercial Bank Headquarters

Lokalizacja: Shenzhen, Chiny

Realizacja: 2020

Zdjęcia: Seth Powers

Źródło: som.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne, Obiekty Zagraniczne, Realizacja Budynku, Biurowiec

Gala Plebiscytu Polska Architektura XXL 2021 w Orientarium ZOO w Łodzi
Gala Plebiscytu Polska Architektura XXL 2021 w Orientarium ZOO w Łodzi

Po pandemicznej izolacji wracamy do rzeczywistości i zapraszamy na uroczystość rozstrzygnięcia nasze ...

Prefabrykacja w architekturze. II edycja.
Prefabrykacja w architekturze. II edycja.

Współczesne budownictwo prefabrykowane różni się od tego z czasów PRL-u. Pozwala ono na optymalizacj ...

Nowe trendy w budownictwie. Nowoczesna stolarka Schüco z PVC-U. Webinarium Schüco
Nowe trendy w budownictwie. Nowoczesna stolarka Schüco z PVC-U. Webinarium Schüco

Zapraszamy na webinarium firmy Schüco poświęcone nowoczesnej stolarce z PVC-U. Podczas szkolenia zo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera