Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Obiekt sportowy w kształcie chińskiego berła

 

Czas czytania: ~1 min


Obecnie trwają Igrzyska Olimpijskie zorganizowane w Chinach. W miniony weekend skoczkowie narciarscy podjęli rywalizację o medale. Sportowcy wzięli udział w zawodach organizowanych na nowo wybudowanej skoczni w mieście Zhangjiakou, która przykuwa uwagę swoim niecodziennym kształtem. Projekt obiektu National Ski Jumping Centre został przygotowany przez pracownię Team Minus.

 

National Ski Jumping Centre
National Ski Jumping Centre

Centrum Skoków Narciarskich

Skocznia będąca chińskim Narodowym Centrum Skoków Narciarskich znajduje się w mieście Zhangjiakou położonym 180 kilometrów na północny wschód od Pekinu. Inspiracją podczas projektowania obiektu była ozdoba zwana „ruyi”- tradycyjne chińskie berło będące talizmanem przynoszącym szczęście i spełnienie marzeń. Nie dziwi zatem fakt, że skocznia potocznie nazywana jest mianem „Snow Ruyi”. Zbudowany w 2020 roku obiekt sportowy jest w stanie pomieścić 10 000 widzów, a długość skoczni wynosi 106 metrów.

National Ski Jumping Centre
National Ski Jumping Centre
National Ski Jumping Centre

Okrągła platforma na szczycie obiektu

Budynek sportowy wyróżnia się na tle innych obiektów narciarskich. Na szczycie stoku znajduje się okrągła platforma widokowa, z której skoczkowie mają okazję podziwiać ruiny Wielkiego Muru z czasów dynastii Ming. Przestrzeń przypominająca latający spodek tworzy pole o łącznej powierzchni 3900 m². We wnętrzu okrągłej platformy ulokowano restaurację, natomiast w połowie jej wysokości  umiejscowiono wieżę sędziowską. Do budowy obiektu wykorzystano materiały odnawialne, a otaczająca obiekt roślinność górska została zabezpieczona na czas igrzysk. Skocznia Snow Ruyi przeznaczona jest na konkurs skoków narciarskich, natomiast po zakończeniu sportowego wydarzenia obiekt stanie się ośrodkiem treningowym dla chińskich zawodników i miejscem o charakterze turystycznym. Interesującym obiektem sportowym jest również skocznia Holmenkollen w Oslo.

National Ski Jumping Centre
National Ski Jumping Centre

Skocznia w Zhangjiakou – metryczka projektu obiektu

Autorzy projektu: Team Minus

Nazwa projektu: National Ski Jumping Centre / Snow Ruyi

Lokalizacja: Zhangjiakou, Chiny

Realizacja: 2020

Pojemność obiektu: 10 000 widzów

Źródło: teamminus.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Obiekt Architektoniczny, Obiekty Zagraniczne, Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne

Nastrojowe muzeum spod kreski Mirosława Nizio
Nastrojowe muzeum spod kreski Mirosława Nizio

W czerwcu 2021 roku pracownia Mirosława Nizio podpisała umowę z Muzeum Podlaskim w Białymstoku na pr ...

Obła bryła najlepszym budynkiem roku wg SARP
Obła bryła najlepszym budynkiem roku wg SARP

Nagroda Roku SARP – to konkurs ceniony i znaczący. To sami architekci nagradzają w nim realizacje sw ...

Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze
Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze

Zmiany klimatyczne powodują niekorzystne skutki w mieście. Wyspy ciepła, gwałtowne opady, susza klim ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera