Zima zła - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zima zła

 

Czas czytania: ~1 min


KOnkurs na projekt brytyjskiej stacji polarrnej

 

tIY5aOim78AGRcfLrliKp3vuBoDHu0qbI1ZyO4pmFHAhEURIX5fojhXpRHtT_hokins-architects.jpg
Zakończył się pierwszy etap ciekawego konkursu „Extreme Challenge” na projekt nowej, antarktycznej stacji badawczej przeznaczonej dla Brytyjskiej Ekspedycji Antarktycznej. Konkurs odbywał się pod patronatem RIBA. Jury wybrało trzy projekty, których autorami są: Buro Happold i Lifschutz Davidson, FaberMaunsell i Hugh Broughton Architects oraz Hopkins Architects i Expedition Engineers. Wizja zespołu Hopkins Architects i Expedition Engineers to „Chodzący budynek”. Zyskał uznanie w oczach komisji dzięki innowacyjnemu podejściu do problemu przemieszczania bazy. Co prawda jurorzy zastanawiali się czy realizacja tego śmiałego pomysłu jest wykonalna, ale zespół przedstawił dokumentację zawierającą potrzebne rozwiązania.
DGJaQtRSIbNx0xdyGKXeZif6QzxO5kQUVMzsreuFmWNc3lHofPcLyyvMr9Xh_buro-happold.jpg
Biuro Happold i Liftschutz Davidson wygrało dzięki prezentacji kompletnej wizji życia badaczy. Baza stoi na specjalnych nogach, których wysokość można regulować w zależności od opadów śniegu. Składa się z trzech pawilonów. Poruszanie się pomiędzy nimi możliwe jest dzięki systemowi tunelu. W założeniach Biura Happold’a Stacja Badawcza Halley VI powinna gwarantować mieszkańcom wygodne i przestronne wnętrza. Projektanci szczególną uwagę poświęcili problemowi konstrukcji i przystosowania do ekstremalnych warunków pogodowych.
Xq8wyadOjHMSnNx70ohRAGiyNU7NOoEyS2vV9m4J99YhaxPbsw8atXvgQeES_faber-maunsell.jpg
Inny wybrany projekt jest autorstwa zespołu Engineers FaberMaunsell i Hugh Broughton Architects. Ich wizja przedstawia bazę jako łatwą do przenoszenia grupę modułów, które łączyć można w zależności od wymagań użytkowników. Na komisji zrobiły wrażenie głębia i świeżość podejścia. Ostateczne rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w sierpniu 2005r.

Podepnij swój artykuł

tagi

Centrum Edukacji Ekologicznej – drewniana bryła w Warszawie
Centrum Edukacji Ekologicznej – drewniana bryła w Warszawie

Władze stolicy wraz z jednostką o nazwie Lasy Miejskie chcą stworzyć Centrum Edukacji Ekologicznej. ...

Zabytkowa wieża ciśnień. Dzieło współtwórcy Bauhausu w Polsce
Zabytkowa wieża ciśnień. Dzieło współtwórcy Bauhausu w Polsce

W miejscowości Jankowa Żagańska w powiecie żagańskim w województwie lubuskim znajduje się mało znany ...

Mieszkania w młynie od Maćków Pracownia Projektowa
Mieszkania w młynie od Maćków Pracownia Projektowa

Maćków Pracownia Projektowa stworzyła koncepcję przebudowy, rozbudowy i zmiany sposobu użytkowania t ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Świat
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera