Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szwedzkie osiedle w miejscu dawnego kamieniołomu

 

Czas czytania: ~2 min


Nieopodal szwedzkiego miasta Göteborg powstaje niekonwencjonalne osiedle mieszkaniowe Wendelstrand. Zubożałe tereny, które niegdyś stanowiły kamieniołomy, mają zostać przekształcone w zrównoważoną pod względem architektonicznym dzielnicę oraz miejsce przyjazne dla środowiska. Projekt osiedla Wendelstrand został przygotowany przez pracownie Snøhetta i White Arkitekter współpracujące z Next Step Group, Tham & Videgård, Andreas Martin-Löf Architects oraz Liljewall.

 

Projekt osiedla Wendelstrand w Szwecji

Źródło zdjęcia: Snøhetta

Projekt osiedla Wendelstrand w Szwecji

Źródło zdjęcia: Snøhetta

Zrównoważony kompleks mieszkaniowy

Projekt obejmuje stworzenie 1000 domów mieszkalnych o zróżnicowanej konstrukcji oraz budynków o różnorodnym przeznaczeniu. Wspólnym mianownikiem dla wszystkich obiektów będzie innowacyjność oraz wdrożenie zasad zrównoważonego rozwoju. Zamiarem architektów jest zerwanie z tradycyjnymi typologiami budownictwa mieszkalnego. Podstawowym materiałem budowlanym stanie się drewno, które przyczynia się do zmniejszenia śladu węglowego. Oprócz domów mieszkalnych w ramach projektu powstaną budynki użyteczności społecznej. Planowane jest włączenie do projektu szkoły oraz przedszkola. Jako pierwszy ma powstać budynek Lakehouse zaprojektowany przez studio Snøhetta będący obiektem użyteczności społecznej. Pierwsza część prac budowlanych ma zakończyć się w 2024 roku, w ramach której zostanie zbudowany obiekt Lakehouse oraz jedna piąta domów mieszkalnych.

Projekt osiedla Wendelstrand w Szwecji

Źródło zdjęcia: Snøhetta

Projekt osiedla Wendelstrand w Szwecji

Źródło zdjęcia: Snøhetta

Budynek wtapiający się w krajobraz

Lakehouse zaprojektowany przez pracownię Snøhetta wyróżnia się swoim nietuzinkowym kształtem. Ma się wrażenie, że bryła budynku stopniowo wyrasta z gruntu, wznosząc się od strony północy w kierunku południa. Zieleń otoczenia jest kontynuowana na dachu Lakehouse, przez co osiągnięty jest efekt połączenie budynku z otoczeniem. Do budowy budynku przewidziano wykorzystanie materiałów o niskiej emisji dwutlenku węgla. Postawiono na drewno oraz kamień, natomiast elewacja w dużej mierze wykonana jest ze szkła, by natura otoczenia była stale w zasięgu wzroku. Lakehouse stanie się obiektem użyteczności społecznej, w której zlokalizowane będą: restauracja, kawiarnia, sklepy, biura oraz siłownia. Innym projektem przedstawionym przez studio Snøhetta jest chińska biblioteka przypominająca las.

 

Zobacz galerię zdjęć projektu osiedla

Osiedle Wendelstrand - metryczka projektu architektonicznego

Autorzy projektu: Snøhetta i White Arkitekter

Współpraca: Next Step Group, Tham & Videgård, Andreas Martin-Löf Architects, Liljewall

Nazwa projektu: Wendelstrand

Lokalizacja: okolice miasta Göteborg, Szwecja

Data realizacji pierwszej części projektu: 2024

Źródło: snohetta.com; whitearkitekter.com


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekt Osiedla, Architektura Zagraniczna, Projekt Architektoniczny

Nastrojowe muzeum spod kreski Mirosława Nizio
Nastrojowe muzeum spod kreski Mirosława Nizio

W czerwcu 2021 roku pracownia Mirosława Nizio podpisała umowę z Muzeum Podlaskim w Białymstoku na pr ...

Obła bryła najlepszym budynkiem roku wg SARP
Obła bryła najlepszym budynkiem roku wg SARP

Nagroda Roku SARP – to konkurs ceniony i znaczący. To sami architekci nagradzają w nim realizacje sw ...

Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze
Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze

Zmiany klimatyczne powodują niekorzystne skutki w mieście. Wyspy ciepła, gwałtowne opady, susza klim ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Świat
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera