Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Geometryczny dom ukryty w skarpie od REM’A Arquitectos

 

Czas czytania: ~2 min


Architekci z pracowni REM’A Arquitectos stworzyli ciekawą bryłę mieszkalną na obrzeżach miasta Guimarães w Portugalii. Obiekt powstał na trudnej i zróżnicowanej wysokościowo działce. Dom wykorzystuje naturalne ukształtowanie skarpy i wpisuje się we wzniesienie. Casa A, bo taką nazwę nosi ta realizacja, jest zwycięzcą konkursu "Building of the Year 2020 Award" organizowanego przez portal ArchDaily.

 

Casa A w Portugalii

Źródło zdjęcia: REM’A Arquitectos

Casa A w Portugalii

Źródło zdjęcia: REM’A Arquitectos

Dom geometryczny

Głowna idea projektu domu oparta jest na kontekście działki, czyli geometrii, która wynika z ukształtowania terenu oraz prywatności przyszłych mieszkańców.

 

Architekci zdecydowali się na podzielenie budynku na dwie kondygnacje, różniące się między sobą sposobem użytkowania poszczególnych przestrzeni. Stworzono strefy pomiędzy poszczególnymi bryłami, charakterystyczne wycięcia w budynku oraz wydzielono dziedzińce zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne, które będą odpowiadały poszczególnym przedziałom funkcjonalnym w domu.

 

Aby wpisać dom w skarpę zastosowano ścianę oporową, która zaczyna się przy garażu podziemny a kończy przy basenie. Dodatkowo ogromny mur zamyka przestrzeń niższej kondygnacji, która tworzy bardzo dynamiczną formę względem naturalnie uformowanej, półokrągłej skarpy. Przykładem domu z wykorzystaniem naturalnego wzniesienia jest Casa en pendiente zaprojektowanego przez El Sindicato Arquitectura.

Casa A w Portugalii

Źródło zdjęcia: REM’A Arquitectos

Casa A w Portugalii

Źródło zdjęcia: REM’A Arquitectos

Zacierające się granice domu między wnętrzem a zewnętrzem

Poszczególne części wspólne domu tworzą wewnętrzne i zewnętrzne dziedzińce, które powiększają optycznie powierzchnię mieszkalną zacierając granicę między wnętrzem a zewnętrzem.

 

Można powiedzieć, że to dom bez okien. Na jednej ze ścian zastosowano perforację oraz jedyny otwór w wyższej kondygnacji, który pozwala na dopływ światła dziennego do pomieszczeń prywatnych.

 

Elewacja domu wykonana jest z betonu i drewna, łącząc się ze sobą w różnych tonach kolorystycznych. Ukośne listwy drewniane na ścianach nawiązują do naturalnego ukształtowania terenu. Relacje pomiędzy prostymi bryłami i ich geometryczne kształty tworzą ciekawą grę światła i cienia. Surowe, minimalistyczne wnętrza wykończone również w betonowych szarościach ocieplonych jednocześnie naturalnym drewnem idealnie uzupełniają nowoczesny charakter domu.

 

Zobacz galerię zdjęć domu

Willa „CASA A” - metryczka projektu domu

Lokalizacja: Guimarães, Portugalia

Pracownia: REM’A Arquitectos

Architekci: Romeu Ribeiro, José Pedro Marques

Współpraca: André Novais

Rok realizacji: 2019

Powierzchnia zabudowy: 450 m2

Inżynierowie: Fortunato & Paulo, Engenharia

Konstrukcja: Construções Bairro do Sol, LDA

Zdjęcia: Ivo Tavares Studio

Źródło: rem-a.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom Jednorodzinny, Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne, Bryła Domu, Dom

Browary Warszawskie najlepszym budynkiem stolicy
Browary Warszawskie najlepszym budynkiem stolicy

To była już ósma edycja konkursu, w którym nowo powstałe warszawskie budynki rywalizują ze sobą o mi ...

Osiedle z drewna i cegły
Osiedle z drewna i cegły

Współczesny świat nie jest łatwym miejscem do życia. Wszechobecny pośpiech i presja, życie w zatłocz ...

Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze
Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze

Zmiany klimatyczne powodują niekorzystne skutki w mieście. Wyspy ciepła, gwałtowne opady, susza klim ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera