Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biurowiec Y - budynek dla różnych generacji

 

Czas czytania: ~3 min


Zaprojektowany przez JEMS Architekci kompleks trzech budynków biurowych Generation Park X, Y, Z wpisał się w krajobraz warszawskiej Woli, która w ostatnich latach została gęsto zabudowana obiektami biurowymi. Dawną przemysłową zabudowę tej stołecznej dzielnicy zastąpiły nowoczesne gmachy ze szkła i stali, wśród których dużą część stanowią wieżowce.

 

Biurowiec Y w kompleksie Generation Park X, Y, Z w Warszawie
Biurowiec Y w kompleksie Generation Park X, Y, Z w Warszawie

Projekt dla dzielnicy biurowej

Kompleks Generation Park X, Y, Z stanął w miejscu rozebranych zabudowań dawnej centrali Robotniczej Spółdzielni Wydawniczej „Prasa-Książka-Ruch”, która po przebudowie w latach 2002-2014 pełniła funkcję Instytut Pamięci Narodowej. W chwili, gdy pochodzące z drugiej połowy XX wieku zabudowania znikały, aby ustąpić miejsca nowym gmachom, na sąsiedniej działce rosła wieża Warsaw Spire, a w okolicy – także w miejscu wielu rozbieranych starych budynków przemysłowych i biurowych – powstawały kolejne nowoczesne siedziby zagranicznych firm. Dziś trzy budynki kompleksu  Generation Park stanowią już część gęstej, biznesowej zabudowy.

Biurowiec Y w kompleksie Generation Park X, Y, Z w Warszawie
Biurowiec Y w kompleksie Generation Park X, Y, Z w Warszawie

Budynek Y, należący do kompleksu Generation Park znalazł się w finale konkursu o Nagrodę Architektoniczną Prezydenta Warszawy w 2022 roku. Liczący 140 metrów wysokości obiekt stanowi dominantę i najważniejszy element kompleksu (w wieżowcu znajduje się połowa z oferowanej przez Generation Park powierzchni użytkowej). 37 kondygnacji biurowych architekci zamknęli tu w bardzo prostej bryle o klarownej, uporządkowanej kompozycji podziałów elewacyjnych; podobny układ zyskały także dwa niższe towarzyszące wieżowcowi obiekty. Dla wygody pracowników budynku powstały tu m.in. przestrzenie typu „sky-office”, o podwójnej wysokości czy zlokalizowany na 35. piętrze taras wypełniony roślinami.

Biurowiec Y w kompleksie Generation Park X, Y, Z w Warszawie
Biurowiec Y w kompleksie Generation Park X, Y, Z w Warszawie

Wieża z dodatkami

Jednak tym, co najbardziej wyróżnia ów kompleks, jest fakt zastosowania tu szeregu proekologicznych rozwiązań (inwestor mówi, że to „najbardziej zielony biurowiec w Warszawie”), które pozwalają na oszczędzanie i retencję wody czy ograniczenie zużycia energii. W kompleksie zadbano także o dostępność – miano „Budynku bez barier” wskazuje na to, że wygodnie mogą z niego korzystać także osoby z niepełnosprawnościami. Architekci odpowiedzialni za projekt kompleksu zadbali także o jego otoczenie: wokół biurowców udało się stworzyć przestrzeń publiczną. „Od początku formułowania założeń tego projektu bardzo dużo uwagi poświęciliśmy kwestiom jakości przestrzeni publicznej: stworzeniu miejskiego skweru, pasażu pieszego, który pozwoli na przechodzenie od strony ronda Daszyńskiego w kierunku ulicy Grzybowskiej. W ramach oswajania projektu z miastem, na wolnym od zabudowy fragmencie działki w cieniu rosnących drzew, udało się zaaranżować zalążek miejskiego placyku, miejsca, gdzie można zatrzymać się na chwilę, by z kubkiem kawy odpocząć w biegu” – tłumaczył współautor projektu, Paweł Majkusiak z pracowni JEMS Architekci. Atrakcją tej przestrzeni jest zastosowany tu tzw. zielony beton, czyli nawierzchnia pochłaniająca smog i samooczyszczająca się.

Biurowiec Y w kompleksie Generation Park X, Y, Z w Warszawie

Biurowiec Y w kompleksie Generation Park X, Y, Z - metryczka projektu budynku

Lokalizacja: Warszawa, Rondo Daszyńskiego 4

Inwestor: Spółka biurowa Skanska

Projekt architektoniczny: JEMS Architekci

Zespół autorski: Olgierd Jagiełło, Paweł Majkusiak, Maciej Miłobędzki, Marek Moskal, Marcin Sadowski, Andrzej Sidorowicz, Jerzy Szczepanik-Dzikowski, Marcin Citko, Paweł Gozdyra, Jan Jaworski, Justyna Kościańska, Karol Krawczyk, Marta Najder

Generalny wykonawca budynku: Skanska S.A.

Powierzchnia najmu: 88 000 m2

Powierzchnia najmu budynku Y: 47 600 m2

Realizacja: 2021
Zdjęcia: Piotr Ostrowski, skanska.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Biurowiec, Budynek Biurowy, Realizacja Budynku, Realizacja Architektoniczna

Nastrojowe muzeum spod kreski Mirosława Nizio
Nastrojowe muzeum spod kreski Mirosława Nizio

W czerwcu 2021 roku pracownia Mirosława Nizio podpisała umowę z Muzeum Podlaskim w Białymstoku na pr ...

Obła bryła najlepszym budynkiem roku wg SARP
Obła bryła najlepszym budynkiem roku wg SARP

Nagroda Roku SARP – to konkurs ceniony i znaczący. To sami architekci nagradzają w nim realizacje sw ...

Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze
Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze

Zmiany klimatyczne powodują niekorzystne skutki w mieście. Wyspy ciepła, gwałtowne opady, susza klim ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera