Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przedszkole w Opolu - niebanalny projekt dla dzieci

 

Czas czytania: ~4 min


Przedszkole projektu pracowni Port powstało na terenie peryferyjnej dzielnicy Opola, wśród tradycyjnej, kameralnej, głównie jednorodzinnej zabudowy o bardzo klasycznych formach. Co więcej, funkcje przedszkolne umieszczono w kompleksie istniejących zabudowań, w budynku dawnej szkoły oraz towarzyszących im obiektów gospodarczych. Architekci z wielkim szacunkiem podeszli do zastanej tkanki architektonicznej i układu przestrzennego założenia. Nie zmienili ich, a dopasowali do nowych potrzeb.

 

Wielka metamorfoza istniejących brył

Wszyscy już przyzwyczailiśmy się chyba, że nowo budowane w Polsce przedszkola coraz częściej odznaczają się ciekawymi, oryginalnymi rozwiązaniami, a ich kształt jest często bardzo udanym połączeniem zaspokojenia potrzeb i gustu najmłodszych użytkowników z autorskim pomysłem na formę architektoniczną. Jako przykłady można wymienić przedszkole w Górze Kalwarii, przedszkole w Żorach czy przedszkole w Aleksandrowie Łódzkim. To jednak obiekty nowo powstałe, w których architekci mieli wypływ na kształt i formę od samego początku. O wiele trudniej zaproponować oryginalną i atrakcyjną przestrzeń, mając do dyspozycji istniejący obiekt. Takiego zadania podjęli się architekci z pracowni Port w Opolu.

Przedszkole w Opolu
Przedszkole w Opolu

Celem projektu była adaptacja na potrzeby przedszkola budynku dawnej szkoły wraz z towarzyszącymi jej obiektami (min. budynkiem gospodarczym czy dobudówką z czasów PRL-u). „W świecie, który jest dziś często ponadnaturalnie przebodźcowany, przytłaczający natłokiem informacji i produktów, być może budynek może pomóc nam nauczyć się doceniać kontakt z naturą, naturalność, prostotę, własną tożsamość. Rozumieć sposób skonstruowania i naturę rzeczy. Tworzyć dobrą ramę i atmosferę dla budowy pierwszych dobrych relacji” - mówią architekci, a słowa te można uznać za motto projektu w Opolu. Bo tam właśnie postawiono nie tylko na szacunek do zastanej tkanki architektonicznej, ale i na prostotę form i zastosowanych rozwiązań.

Przedszkole w Opolu
Przedszkole w Opolu

Bryły w nowym wcieleniu

Wpisany w historyczną zabudowę okolicy kompleks kameralnych budynków architekci pozostawili w niezmienionym układzie: „Zależało nam, aby zachować oryginalny historyczny układ budynków i podwórka, które między nimi się tworzą, historyczne gabaryty domów oraz detale, pokazać jak budynki zmieniały się w czasie. Wpisaliśmy w nie współczesne funkcje zachowując ich autonomię” - podkreślają. Z powodów funkcjonalnych główny budynek w zespole, gmach danej szkoły, wymagał rozbudowy. Tę dostawiono do istniejącej elewacji – ale dobudówkę w dużym stopniu przeszklono i wykonano ze współczesnych materiałów, aby wyraźnie było widać, że jest elementem z innej epoki; przez szklaną ścianę przybudówki dobrze widać granice i kształt historycznego budynku. „Odrębny charakter nadaliśmy również dobudówce z czasów PRL-u  z charakterystycznym wielkim kominem uznając jej oryginalne piękno” - dodają projektanci.

Przedszkole w Opolu
Przedszkole w Opolu

Swoje zastosowanie znalazł także dawny budynek gospodarczy. Tu powstała świetlica z dodatkową salą, a także przestrzeń warsztatowa, do dziecięcych eksperymentów (z osobną częścią do mycia czy toaletą). Tu zachowano dużą część pierwotnego wyglądu obiektu, z jego surowymi, chropowatymi ścianami czy sklepieniami. Walorem tego obiektu jest zmienna wysokość jego wnętrza, nadająca każdej części budynku inny kształt i charakter. Przyczyniają się do tego także zróżnicowanej wielkości okna, na różne sposoby sączące do wnętrza światło.

Przedszkole w Opolu
Przedszkole w Opolu

Projektując chcieliśmy stworzyć inspirującą i pozwalającą na jak najbardziej optymalny rozwój przestrzeń dla użytkowników. Wierzymy, iż jest ona naczyniem, którego „kształt” może sprzyjać rozwojowi dzieci, szczęściu, sprzyjać budowaniu poczucia własnej wartości. Naczynie to może być oknem na świat oraz dawać poczucie bezpieczeństwa, dostarczać emocji, być doświadczeniem dla zmysłów, matrycą dla przyszłego pojmowania świata, źródłem tożsamości” - podkreślają architekci.

 

Zobacz galerię zdjęć przedszkola

Przedszkole - metryczka projektu budynku

Lokalizacja: ul. Olimpijska 2, Opole
Inwestor: Stowarzyszenie Pro Liberis Silesiae

Projekt architektoniczny: PORT

Główni architekci: Józef Franczok, Marcin Kolanus
Zespół projektowy: Józef Franczok, Marcin Kolanus, Mateusz Mikołajów, Monika Smorąg, Zofia Fedorów
Powierzchnia zabudowy: 456,7 m2
Powierzchnia użytkowa: 462,40 m2
Powierzchnia terenu: 1469 m2
Projekt: 2020
Realizacja: 2022

Zdjęcia: Stanisław Zajączkowski (zajaczkowski.eu)

Źródło: portinfo.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Bryła Architektoniczna, Bryła Budynku, Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku

Nagroda Roku SARP 2022 przyznana
Nagroda Roku SARP 2022 przyznana

Przyznawana od 1983 roku Nagroda Roku SARP - to jedna z najważniejszych nagród architektonicznych w ...

Osiedle z drewna i cegły
Osiedle z drewna i cegły

Współczesny świat nie jest łatwym miejscem do życia. Wszechobecny pośpiech i presja, życie w zatłocz ...

Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze
Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze

Zmiany klimatyczne powodują niekorzystne skutki w mieście. Wyspy ciepła, gwałtowne opady, susza klim ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera