Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biblioteka inspirowana mleczarnią

 

Czas czytania: ~3 min


Niewielkie miasteczko Viby zlokalizowane w Danii wzbogaciło się o całkiem nowe centrum kultury oraz bibliotekę Viby Library and Culture House, które stały się przestrzenią dla wszystkich mieszkańców. Budynek powstał zgodnie z projektem pracowni Christensen & Co Architects. Ogólna koncepcja zakłada, że stanie się on miejscem, w którym można się zwyczajnie zatrzymać i spędzić czas.

 

Centrum kultury i biblioteka w Danii

Źródło zdjęcia: Christensen & Co Architects

Centrum kultury i biblioteka w Danii

Źródło zdjęcia: Christensen & Co Architects

Połączenie domu kultury i biblioteki

Na parterze budynku znajdują się przestrzenie usługowe dla mieszkańców, kawiarnia oraz flex-room przeznaczony na różnego rodzaju warsztaty. W ten sposób zapewniono otwartą i dynamiczną przestrzeń z zachowaniem synergii pomiędzy różnymi formami aktywności budynku i łatwym dostępem dla mieszkańców miasta. Biblioteka zlokalizowana jest na pierwszym piętrze domu kultury. Została zaprojektowana jako otwarta przestrzeń powstała z połączenia kilku części. Działy biblioteki - dla dorosłych, dzieci i młodzieży - znajdują się w pobliżu lokalnego archiwum historycznego miasta. Centralną cechą łączącą oba piętra są przestrzenie o podwójnej wysokości, które pozwalają odwiedzającym wczuć się w klimat życia w całym budynku.

Centrum kultury i biblioteka w Danii

Źródło zdjęcia: Christensen & Co Architects

Centrum kultury i biblioteka w Danii

Źródło zdjęcia: Christensen & Co Architects

Wraz z nową biblioteką i domem kultury w Viby powstał budynek kulturalny, w którym kolor, skala oraz dobór materiałów są wyraźnie wpisane w dotychczasową architekturę okolicy oraz w przyszłe plany miasta. Viby wdrożyło do tej pory już kilka nowych planów urbanistycznych dla tego obszaru, dlatego ważne było, aby dom kultury je wspierał i wzmacniał. W ten sposób budynek stanowi epicentrum przestrzeni miejskiej, jednocząc wiele nowych inicjatyw w panoramie miasta.

Centrum kultury i biblioteka w Danii

Źródło zdjęcia: Christensen & Co Architects

Budynek nawiązuje swoją architekturą do historii miasta. Inspiracją do stworzonej elewacji był zakład mleczarski, który wcześniej znajdował się w tym miejscu. Szczyt domu kultury z charakterystycznymi dachami jest współczesną interpretacją profilu mleczarni w pejzażu miasta, natomiast białe płytki ceramiczne na elewacji nawiązują do przemysłowych płytek ściennych zakładu mleczarskiego. Oryginalnym projektem dachu pochwalić się może również znajdująca się w Waszyngtonie biblioteka od Perkins&Will, której zadaszenie przywodzi na myśl otwartą księgę.

Centrum kultury i biblioteka w Danii

Źródło zdjęcia: Christensen & Co Architects

Centrum kultury i biblioteka w Danii

Źródło zdjęcia: Christensen & Co Architects

Certyfikaty dla budynku kultury

Projekt ma wysokie aspiracje w zakresie zrównoważonego rozwoju, a jego realizacja ma być certyfikowana w ramach systemu zrównoważonego rozwoju DGNB. Zespół architektów skupił się na materiałach, świadomym wykorzystaniu zasobów koncepcji budynku energooszczędnego i wzmacniającego aktywną społeczność lokalną, tworząc przestrzeń dla wielu rodzajów działalności, które będą miały miejsce w nowym domu kultury i bibliotece.

Centrum kultury i biblioteka w Danii

Źródło zdjęcia: Christensen & Co Architects

Projekt powstał w oparciu o bazujące na dialogu podejście do zrównoważonego rozwoju, łącząc cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ i system DGNB. W ten sposób zrównoważony rozwój staje się motorem projektowania rozwiązań uwzględniających zarówno środowiskowe, społeczne jak i ekonomiczne aspekty, przy jednoczesnym zapewnieniu wysokiej jakości architektonicznej. Takie podejście tworzy również solidne fundamenty dla silnego poczucia odpowiedzialności za projekt przez lokalną społeczność.

Viby Library and Culture House - metryczka projektu budynku

Lokalizacja: Viby Sjælland, Dania

Realizacja: 2021

Powierzchnia: 1400 m2

Biuro architektoniczne: Christensen & Co Architects

Menadżer projektu: Saskia Peinow, David Bjørnsdall Nielsen, Marie Morsing Jacobsen

Źródło: ccoarch.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne, Realizacja Budynku

Port Praski. Nowa dzielnica nad wodą.
Port Praski. Nowa dzielnica nad wodą.

Warszawa z roku na rok wzbogaca się o nowe kwartały zabudowy. Choć stolica jest dziś już dość gęsto ...

Akademia Muzyczna w Bydgoszczy. Szklana bryła dla muzyków
Akademia Muzyczna w Bydgoszczy. Szklana bryła dla muzyków

„Budowa kampusu Akademii Muzycznej jest ważna nie tylko dla tego regionu i Polski, ale też szerzej – ...

Nowe życie kamienicy w Bielsku-Białej
Nowe życie kamienicy w Bielsku-Białej

Bielsko-Biała chyba wciąż częściej kojarzy się z przystankiem w drodze na narty niż z miejscem pełny ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera