Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom peryskop - dom z widokiem

 

Czas czytania: ~2 min


MUS Architekci zaprojektowali dom jednorodzinny nad Jeziorem Żywieckim. Choć działka położona jest w atrakcyjnym miejscu, w górskim otoczeniu i zaledwie sto metrów od linii brzegowej jeziora, nie oferuje bezpośredniego widoku na wodę. A to dlatego, że jezioro otoczone jest wałem ziemnym.

 

Dom peryskop

Nietypowy projekt domu jednorodzinnego

To właśnie chęć „obejścia” utrudnień związanych z ukształtowaniem terenu była jednym z najważniejszych wyzwań, przed jakim stanęli architekci. W przypadku projektów domów jednorodzinnych „zmagania” z niełatwymi zastanymi warunkami zdarzają się ość często; mogą one dotyczyć wpisania budynku w wąską działkę (Long House w Łodzi), chęci uchronienia mieszkańców przed hałasem, gwarem sąsiedztwa (Dom, który daje ciszę) czy przed dyskomfortem chaotycznej i gęstej sąsiedniej zabudowy (Dom M w Tychach). W przypadku projektu pracowni MUS Architekci celem było zapewnienie mieszkańcom widoku na jezioro.

Dom peryskop

Oryginalna bryła domu

Spojrzenie ponad przeszkodą” – mówią o tym przedsięwzięciu sami architekci. Aby dom „patrzył” na krajobraz, od którego oddziela go wał ziemny projektanci sięgnęli po nietypową inspirację. Zaprojektowali dom w kształci peryskopu, urządzenia, pozwalającego na patrzenie zza lub sponad różnych przeszkód czy barier. Dom został skomponowany z trzech części, przy czym największa, stanowiąca serce domu, została zlokalizowana najwyżej. Parter budynku mieści strefę wejściową, garaż, spa. Pierwsze piętro zajęły sypialnie oraz łazienka. Główna część domu, salon z kuchnią i jadalnią umieszczono w większym kubiku posadowionym na dwóch dolnych bryłach. Jedna z elewacji tej szczytowej części kompozycji została właściwie całkowicie przeszklona – powstało ponad 15 metrowe-przeszklenie o wysokości 4,5 metra. To ono, wyniesione nie tylko ponad poziom gruntu, ale ponad pobliski wał ziemny, zapewnia panoramiczny widok na krajobraz. „Dzięki zastosowaniu cienko profilowego systemu stolarki okiennej możemy niemalże całkowicie otworzyć się na widok zacierając barierę między wnętrzem a zewnętrzem” – opisują swój projekt architekci.

 

Kształt budynku pozwolił także na utworzenie tarasu na dachu dolnej części bryły; do bocznej elewacji zaś architekci dostawili klatkę schodową, łączącą wszystkie poziomy domu.

 

Zobacz galerię zdjęć projektu domu

Dom peryskop - metrczka projektu domu

Lokalizacja: Jezioro Żywieckie
Inwestor: prywatny
Projekt architektoniczny: MUS Architekci
Zespół: Anna Porębska, Adam Zwierzyński

Projekt: 2021
Realizacja: 2022

Źródło zdjęć i ilustracji: musarch.pl, facebook.com/MUSarchitects


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom, Dom Jednorodzinny, Dom Piętrowy, Bryła Domu, Nowoczeny Dom, Realizacja Domu, Hot

Wzorcowa rewitalizacja w Łodzi
Wzorcowa rewitalizacja w Łodzi

W Łodzi od lat podejmowane są różnego rodzaju działania mające za zadanie poprawę jakości życia w mi ...

Sluishuis - nowatorski budynek na wodzie
Sluishuis - nowatorski budynek na wodzie

Budynek mieszkalny Sluishuis to realizacja powstała w Amsterdamie według projektu, który został stwo ...

Dom peryskop - dom z widokiem
Dom peryskop - dom z widokiem

MUS Architekci zaprojektowali dom jednorodzinny nad Jeziorem Żywieckim. Choć działka położona jest w ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera