Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sluishuis - nowatorski budynek na wodzie

 

Czas czytania: ~3 min


Budynek mieszkalny Sluishuis to realizacja powstała w Amsterdamie według projektu, który został stworzony we współpracy pracowni BIG oraz Barcode Architects. To współczesne spojrzenie na typologię amsterdamskich bloków. Bryła jest z jednej strony podniesiona, aby umożliwić przedostanie się wody na dziedziniec, z drugiej natomiast obniżona, wykonując zapraszający gest w kierunku dzielnicy IJburg ze swoimi przyjemnymi, zielonymi tarasami.

 

Sluishuis w Amsterdamie

Źródło zdjęcia: BIG

Sluishuis w Amsterdamie

Źródło zdjęcia: BIG

Oryginalny kształt budynku

Spoglądając na Sluishuis pod każdym kątem można doświadczyć jego kubatury w inny sposób. Niezależnie od tego, czy stoisz na grobli, autostradzie, czy moście, spacerujesz po molo lub drodze ponad dachem, lub nawet obserwujesz budynek z powietrza, Sluishuis potrafi zaskoczyć z każdej strony. Z tak charakterystyczną formą budowla z pewnością stanie się symbolem dzielnicy IJburg, podobnie jak zaprojektowany przez Dam & Partners Architecten budynek o nazwie Hourglass jest punktem orientacyjnym Zuidas – dzielnicy finansowej Amsterdamu.

Sluishuis w Amsterdamie

Źródło zdjęcia: BIG

Sluishuis w Amsterdamie

Źródło zdjęcia: BIG

Różnorodność apartamentów w Sluishuis

Budynek mieszkalny składa się z 442 apartamentów. Mieszkania rozmieszczone są naprzemiennie w całym budynku i zapewniają przestrzeń dla różnych grup docelowych w zależności od poziomu dochodu i kategorii wiekowych. Dojście do wszystkich apartamentów jest dostępne przez znajdujący się centralnie dziedziniec, przy którym wita nas woda. W każdym mieszkaniu zapewniony jest optymalny widok i światło dzienne, a wszystko to dzięki wyjątkowemu kształtowi podwójnie ściętej bryły Sluishuis.

Sluishuis w Amsterdamie

Źródło zdjęcia: BIG

Sluishuis w Amsterdamie

Źródło zdjęcia: BIG

Budynek pochwalić się może bogatą różnorodnością mieszkań, od niewielkich lokali typu studio, aż po apartamenty z możliwością uprawiania sportów wodnych. Na dwóch ostatnich kondygnacjach znajdują się dwupoziomowe penthouse’y z widokiem zarówno na dziedziniec, jak i  IJburg. Apartamenty premium z luksusowymi, słonecznymi, wykonanymi z drewna trasami z widokiem na miasto zlokalizowane są na części wysuniętej. Szczególnymi lokalami są te zlokalizowane w dolnej części wspornika. To, co czyni je wyjątkowymi to fakt, że dosłownie wiszą one ponad wodą, a w części podłogi, która biegnie wzdłuż nachylonej fasady, znajduje się duże okno, przez które można obserwować płynące tuż poniżej łodzie.

Sluishuis w Amsterdamie

Źródło zdjęcia: BIG

Cokół mieści również między innymi szkołę żeglarską, centrum sportów wodnych oraz restaurację ze słonecznym tarasem. Wokół budynku znajduje się także molo z 34 łodziami mieszkalnymi. Krajobraz nabrzeża sprzyja kontaktowi z wodą dzięki różnym miejscom do cumowania, pokładom do siedzenia i pływającym ogrodom. Starannie zaprojektowany krajobraz stymuluje również florę i faunę z lokalnymi  gatunkami roślin i wyspą dla ptaków.

Sluishuis w Amsterdamie

Źródło zdjęcia: BIG

Sluishuis w Amsterdamie

Źródło zdjęcia: BIG

Naturalne materiały i troska o środowisko

W swojej materiałowej formie budynek szuka kontrastu, ale i połączenia z otoczeniem. Z palety surowców naturalne materiały zostały wybrane tak, aby budynek miał bogaty i naturalny wygląd przez lata. Abstrakcyjne, nieobrobione aluminium fasady odbija wodę i nadaje bryle różny wygląd o każdej porze dnia. Dla kontrastu, tarasy na dachu i promenada na molo są wykonane z drewna.

Sluishuis w Amsterdamie

Źródło zdjęcia: BIG

Sluishuis w Amsterdamie

Źródło zdjęcia: BIG

Sluishuis jest jednym z najbardziej zrównoważonych budynków ukończonych w ostatnim czasie. Jego współczynnik charakterystyki energetycznej (EPC) wynosi 0,00. Wymagania dotyczące ogrzewania budynku zostały zminimalizowane dzięki połączeniu doskonałych technik izolacyjnych, potrójnych szyb oraz odzysku ciepła z systemów wentylacyjnych i pryszniców. Budynek jest ogrzewany przez połączenie energooszczędnego ogrzewania miejskiego i pomp ciepła do ciepłej wody oraz chłodzenia. Zużycie energii w budynku na potrzeby ogrzewania, pomp ciepła, wentylacji i oświetlenia LED jest w pełni zapewnione przez około 2.200 mpaneli słonecznych. Oprócz tych aspektów technicznych, przy tworzeniu Sluishuis dużą uwagę zwrócono na zieleń i gromadzenie wody. Od frontu, po bokach i na dziedzińcu znajdują się ogrody z lokalnymi gatunkami roślin. Zieleń biegnie przez tarasy dachowe w górę, w zabudowanych donicach. Z perspektywy dachu tworzy to przyjemną, zieloną atmosferę.

 

Zobacz galerię zdjęć projektu budynku mieszkalnego

Sluishuis - metryczka projektu budynku

Lokalizacja: Amsterdam, Holandia

Powierzchnia: 49000 m2

Biuro architektoniczne: Barcode Architects, Bjarke Ingels Group

Klient: BESIX RED, VORM

Współpraca: BIG Landscape architecture, Van Rossum, Buro Bouwfysica, Klimaatgarant, DWA

Generalny wykonawca: Konsorcjum budowlane BESIX Nederland/VORM

Realizacja: 2022

Zdjęcia: Ossip van Duivenbode

Źródło: big.dk


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Mieszkaniowa, Budynek Mieszkalny, Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne, Hot

Projekt Jurajskiego Centrum Edukacji Przyrodniczej EkoMałpolska
Projekt Jurajskiego Centrum Edukacji Przyrodniczej EkoMałpolska

Pod koniec lipca 2022 roku poznaliśmy wyniki konkursu architektonicznego na projekt Jurajskiego Cent ...

Port Praski. Nowa dzielnica nad wodą.
Port Praski. Nowa dzielnica nad wodą.

Warszawa z roku na rok wzbogaca się o nowe kwartały zabudowy. Choć stolica jest dziś już dość gęsto ...

Akademia Muzyczna w Bydgoszczy. Szklana bryła dla muzyków
Akademia Muzyczna w Bydgoszczy. Szklana bryła dla muzyków

„Budowa kampusu Akademii Muzycznej jest ważna nie tylko dla tego regionu i Polski, ale też szerzej – ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera