Tasiemiec nad Wisłą - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Tasiemiec nad Wisłą

 

Czas czytania: ~2 min


Fb2rpTs7miBRQlomJLkErGusOG3SoAfjIOZHqYGhHnsfEhLZ742vk4Fn5QYa_kopernikglowny.jpg
Dwunastego grudnia został rozstrzygnięty konkurs architektoniczny na projekt Centrum Nauki "Kopernik" W konkursie przyznano następujące nagrody i wyróżnienia: I nagroda, 50 tys. zł oraz zaproszenie autora do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki, którego przedmiotem będzie szczegółowe opracowanie pracy konkursowej: firma RAr-2 Laboratorium Architektury, Jan Kubec, Ruda Śląska - Gliwice II nagroda, 40 tys. zł: firma C.F. Møller, Arhus, Dania III nagroda, 30 tys. zł: firma Studio EL – Pracownia Projektowo-Realizacyjna, Edward Lach, Wrocław I wyróżnienie, 25 tys. zł: firma Autorska Pracownia Architektury Kuryłowicz & Associates II wyróżnienie, 20 tys. zł: firma Superjednostka Szymon Majcherczyk III wyróżnienie, 15 tys. zł: firma Mąka, Sojka Architekci - Zaprojektowaliśmy budynek ekologiczny, ściśle związany z pejzażem brzegu Wisły. Zwiedzający będą mieć kontakt zarówno z naturą, jak i interaktywną eskpozycją – powiedziała architekt Magdalena Gilner, współautorka. - Długi budynek został rozplanowany wzdłuż rzeki. Jego boczne skrzydło, wsparte na przeszklonej "nodze", zawiśnie nad dolnym bulwarem. W środku znajdzie się planetarium o średnicy 16 m. Będzie mieć osobne, niezależne wejście. W planetarium da się też organizować pokazy filmowe i spotkania na ok. 170 osób - powiedział Robert Firmhofer, pełnomocnik prezydenta Warszawy ds. realizacji Centrum Nauki "Kopernik". - Projektanci idealnie wykorzystali lokalizację budynku, gdzie na naszych oczach płynie wielka rzeka, która jest głównym rzeźbiarzem krajobrazu Warszawy. Widać to zarówno w architekturze zewnętrznej, ukształtowaniu parku na dachu, jak i we wnętrzu, gdzie ukazane zostały warstwy geologiczne czy głazy narzutowe mające wiek liczony w miliardach lat - mówi dyrektor Muzeum Ziemi Krzysztof Jakubowski – członek rady programowej Centrum Nauki. "Kopernik" - interaktywne centrum edukacji naukowej i kulturalnej - powstanie nad tunelem Wisłostrady, blisko mostu Świętokrzyskiego i Biblioteki Uniwersyteckiej.
lFmNUPcZ84ElmEJjKi29xwpQ2TziiQ1e2kaqonqsJy4s77Y9o3eYVOApSHA8_kopernikmaly.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Museum Macura – przebudowa stodoły
Museum Macura – przebudowa stodoły

Stodoła, która przez wiele lat służyła jako magazyn na zboże kilka lat temu przeszła wielką przebudo ...

Sinfonia Varsovia coraz bliżej realizacji
Sinfonia Varsovia coraz bliżej realizacji

Przedstawiciele orkiestry Sinfonia Varsovia oraz pracowni architektonicznej Thomasa Puchera 6 kwietn ...

Webinarium EkoTeak: Nawierzchnie tarasów, balkonów, loggie itp. z Kompozytu Drewna EkoTeak
Webinarium EkoTeak: Nawierzchnie tarasów, balkonów, loggie itp. z Kompozytu Drewna EkoTeak

Zapraszamy na webinarium firmy EkoTeak, które poświęcone będzie nawierzchniom tarasów, balkonów, log ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera