Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biurowiec oszczędny

 

Czas czytania: ~3 min


Oszczędność – to słowo można uznać za dobre opisujące projekt budynku biurowego przy ulicy Wyścigowej we Wrocławiu. Pracownia 3XA, która go stworzyła, połączyła w nim energooszczędność, której także oczekiwał inwestor, z powściągliwością formy. Zwarta bryła jest bardzo prosta, co nie oznacza, że pozbawiona wyrazu.

 

Budynek biurowy we Wrocławiu
Budynek biurowy we Wrocławiu

Zwarta, prosta bryła biurowca

Pracownia 3XA już nie raz pokazała, że potrafi tworzyć ciekawe brył z użyciem niewielkiej ilości środków. Tak jak pozornie skromny, ale wyrazisty biurowiec Bialemd czy Dom Kultury i Urząd Gminy Lubrza. To bryły niewielkie, zwarte, na pierwszy rzut oka jawiące się jako pozbawione efektownych rozwiązań formalnych. Architekci jednak za pomocą niewielu prostych rozwiązań umieli wykreować obiekty ciekawe, na pewno niemonotonne czy nudne i mimo wszystko zapadające w pamięć.

Budynek biurowy we Wrocławiu
Budynek biurowy we Wrocławiu

Budynek biurowy przy ulicy Wyjściowej we Wrocławiu, zbudowany dla globalnej korporacji z branży IT także należy do tej grupy. Oszczędna architektura nie jest jednak banalna. Duże przeszklenia są poprzesuwane względem siebie, kontrastowe powierzchnie białych okładzin elewacji i szyb tworzą wyrazisty rytm układ bryły, podcienia i podcięcia parterów dynamizują układ budynków. Od strony wewnętrznej ulokowano patio dla pracowników, natomiast od ulicy zlokalizowano plac - przestrzeń półotwartą, poprzedzającą wejście do budynku. „Na parterze budynku znalazła się strefa wejścia reprezentacyjnego, lobby, kantyna dla pracowników budynku i klientów z zewnątrz, pomieszczenia techniczne oraz część pokoi biurowych. Pozostałe kondygnacje budynku zajmuje część biurowa z zapleczem towarzyszącym” – wyliczają architekci.

Budynek biurowy we Wrocławiu
Budynek biurowy we Wrocławiu

Biuro z farmą słoneczną

Inwestorem w tym przedsięwzięciu była firma z branży IT, która – choć potrzebując do działania sporo energii – chciała, by cała pozyskiwana była ze źródeł odnawialnych. Architekci z pracowni 3XA wspominają, że to właśnie zintegrowanie z biurowcem dużej liczny ogniw fotowoltaicznych było w tym projekcie dużym wyzwaniem. Budynek przy ulicy Wyścigowej pozyskuje energię ze zbudowanej specjalnie na jego potrzeby  farmy słonecznej składającej się z 873 modułów o łącznej powierzchni aż 1 906,6 m2. Część instalacji zaplanowano jako konstrukcje naziemne i rozmieszczono na terenie należącym do budynku; niektóre z paneli zostały uniesione na specjalnych rusztowaniach 3 metry ponad ziemią, dzięki czemu pod nimi można było stworzyć miejsca parkingowe. Dużą część instalacji zaprojektowano także na dachu budynku. Jak opisują to architekci: „Wszystkie żaluzje osłaniające nadachowe urządzenia techniczne od strony południowo-zachodniej zostały zastąpione panelami. Dodatkowe moduły rozmieszczono nad dachem - część na konstrukcjach balastowych, część na szkieletach stalowych wyniesionych o 3,5 metra ponad poziom dachu. To rozwiązanie pozwoliło zachować niezbędną do prawidłowego działania urządzeń wentylację, przy jednocześnie zastosowaniu maksymalnie dużej powierzchni paneli”. Farma słoneczna stworzona dla biurowca we Wrocławiu produkuje rocznie 301 538 kWh, zmniejszając roczną emisję CO2 o 141 609 kg.

 

Zobacz galerię zdjęć biurowca

Budynek biurowy - metryczka projektu obiektu

Lokalizacja: Wrocław, ul. Wyścigowa 58
Inwestor: The Park Wrocław

Projekt architektoniczny: 3XA
Zespół projektowy: Łukasz Reszka, Maciej Kowaluk, Jan Jopowicz, Agnieszka Bednarek, Maciej Borkowski, Anna Kaszuba

Powierzchnia użytkowa: 7 551,73 m2

Realizacja: 2022

Zdjęcia: Stanisław Zajączkowski

Źródło: 3xa.pl

 


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Biurowiec, Budynek Biurowy, Projekt Biurowca, Energia, Ekologia, Hot

Białe domy i amerykański sen
Białe domy i amerykański sen

An Nhiên House to wyjątkowy projekt autorstwa Ho Khue Architects, zlokalizowany w wietnamskim mieści ...

Bernardyńska we Wrocławiu się zmienia
Bernardyńska we Wrocławiu się zmienia

Zakończył się pierwszy etap przebudowy ulicy Bernardyńskiej we Wrocławiu. Finansowana przez dewelope ...

Szare pudełko na sztukę
Szare pudełko na sztukę

9 marca 2024 roku wystawami rzeźby Adolfa Ryszki oraz fotografii Chrisa Niedenthala zainaugurowała s ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera