Nowoczesność w zabytkowym młynie
Data dodania: 14.08.2024 Czas czytania: ~ 2 min
Państwa głos został zapisany. Głosować można raz na 24 godzinny na jeden obiekt z wybranej kategorii.
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera
Data dodania: 14.08.2024 Czas czytania: ~ 2 min
Restauracja, bar, sklep i zaplecze biurowe powstały w wyniku zabudowy terenu dookoła zabytkowego młyna w miejscowości Bondyrz położonej w otulinie Roztoczańskiego Parku Narodowego. Wzniesiony w 1936 roku trzykondygnacyjny drewniany, zabytkowy młyn został starannie wyremontowany. Wyposażony w turbinę wodną obiekt służył do wytwarzania prądu dla pobliskiej fabryki mebli oraz przyległego do niej osiedla fabrycznego. Do dziś zachowały się jego wnętrza oraz wiele zabytkowych rozwiązań i detali przez co stanowi wyjątkową atrakcję Roztocza odwiedzaną co roku wielu turystów i smakoszy.
Nowoczesny pawilon
Rozbudowywanie zabytkowych obiektów lub dołączanie do nich nowych obiektów – to nigdy nie jest łatwe zadanie. Architekci zwykle starają się znaleźć takie formy nowej architektury, które zachowując swój współczesny charakter będą wchodziły w dialog z zabytkowym otoczeniem, by nie konkurować z historycznym budynkiem, ale jednocześnie stworzyć jakąś nową jakość.
Wobec takiego wyzwania stanął też Mateusz Tański i jego pracownia MTA Architekci podejmując się zbudowania nowego pawilonu obok zabytkowego młyna. Pisze o tym sam architekt: „Projekt zakładał uzupełnienie istniejącej zabudowy poprzez dobudowę nowoczesnego pawilonu, który swoim charakterem będzie nawiązywał do istniejących rozwiązań charakterystycznych dla sąsiedniej zabytkowej zabudowy. Zaproponowana architektura mimo swojego współczesnego wyrazu z szacunkiem odnosi się do historii miejsca zarówno poprzez zaproponowany układ urbanistyczny tworzący wewnętrzny dziedziniec główny, jak i poprzez zastosowane w projekcie lokalne materiały oraz szczegółowo dopracowane detale”.
Tradycja i współczesność w jednym projekcie
Pawilon przy zabytkowym młynie nawiązuje kształtem do archetypicznej formy gospodarczych zabudowań, wykonany został także z dużym udziałem drewna. Jednocześnie nadano mu nowoczesny wyraz z ogromnymi przeszkleniami, dodatkami z betonu czy stali korten. Zabuowaniom, w których mieści się restauracja serwująca dania z pstrągów wyhodowanych we własnej ekologicznej hodowli towarzyszą właśnie stawy hodowlane oraz ogród warzywno-ziołowy.
Pawilon restauracyjny przy zabytkowym młynie z 1936 roku
Lokalizacja: Bondyrz, otulina Roztoczańskiego Parku Narodowego
Inwestor: Pstrąg Roztoczański
Projekt architektoniczny: MTA Architekci Mateusz Tański
Powierzchnia: 300 m2
Realizacja: 2024
Zdjęcia: Piotr Krajewski https://pkrajewski.pl/
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Kilka dni temu papież Franciszek zaaprobował dekret o heroiczności cnót hiszpańskiego architekta Ant ...
Znamy wyniki głosowania internautów w ramach siedemnastej edycji Plebiscytu Polska Architektura XXL. ...
Na chwilę przed wielkanocnymi podróżami świątecznymi prezentujemy kolejne dwa budynki dworcowe, któr ...
Na chwilę przed wielkanocnymi...
Wśród zabytkowej, historycznej...
Dom w Tomaszkowie koło Olsztyn...
Midori to japońskie słowo okre...
ZOBACZ WSZYSTKIEStrona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...
Komentarze
Zaloguj się, aby dodać komentarz