Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowoczesność w zabytkowym młynie

 

Czas czytania: ~ 2 min


Restauracja, bar, sklep i zaplecze biurowe powstały w wyniku zabudowy terenu dookoła zabytkowego młyna w miejscowości Bondyrz położonej w otulinie Roztoczańskiego Parku Narodowego. Wzniesiony w 1936 roku trzykondygnacyjny drewniany, zabytkowy młyn został starannie wyremontowany. Wyposażony w turbinę wodną obiekt służył do wytwarzania prądu dla pobliskiej fabryki mebli oraz przyległego do niej osiedla fabrycznego. Do dziś zachowały się jego wnętrza oraz wiele zabytkowych rozwiązań i detali przez co stanowi wyjątkową atrakcję Roztocza odwiedzaną co roku wielu turystów i smakoszy.

 

Psz0DLZ5PgO3mET94eElqzgVvlB3f5IUM2iJlc1FYdd5z7lIw4aOkIkn6Prt_bondyrz-restauracja-fot-piotr-krajewski-hq-01-d-3k2a3306jpg.jpg

Nowoczesny pawilon

 

Rozbudowywanie zabytkowych obiektów lub dołączanie do nich nowych obiektów – to nigdy nie jest łatwe zadanie. Architekci zwykle starają się znaleźć takie formy nowej architektury, które zachowując swój współczesny charakter będą wchodziły w dialog z zabytkowym otoczeniem, by nie konkurować z historycznym budynkiem, ale jednocześnie stworzyć jakąś nową jakość.

sEZsVRaTv5y8i4CMaU5swI5V5LQspRqzYpltDfEQgTQNJ4uQiYx5JKiu24va_bondyrz-restauracja-fot-piotr-krajewski-hq-08-d-3k2a3346jpg.jpg

Wobec takiego wyzwania stanął też Mateusz Tański i jego pracownia  MTA Architekci podejmując się zbudowania nowego pawilonu obok zabytkowego młyna. Pisze o tym sam architekt: „Projekt zakładał uzupełnienie istniejącej zabudowy poprzez dobudowę nowoczesnego pawilonu, który swoim charakterem będzie nawiązywał do istniejących rozwiązań charakterystycznych dla sąsiedniej zabytkowej zabudowy. Zaproponowana architektura mimo swojego współczesnego wyrazu z szacunkiem odnosi się do historii miejsca zarówno poprzez zaproponowany układ urbanistyczny tworzący wewnętrzny dziedziniec główny, jak i poprzez zastosowane w projekcie lokalne materiały oraz szczegółowo dopracowane detale”.

aQXqZUbQh0AWM34QtYURilvv4oFFN52BvJ7P6hkOgwq0Kt2YiBwsVf2YYiOr_bondyrz-restauracja-fot-piotr-krajewski-hq-10-dji-0008jpg.jpg

Tradycja i współczesność w jednym projekcie

 

Pawilon przy zabytkowym młynie nawiązuje kształtem do archetypicznej formy gospodarczych zabudowań, wykonany został także z dużym udziałem drewna. Jednocześnie nadano mu nowoczesny wyraz z ogromnymi przeszkleniami, dodatkami z betonu czy stali korten. Zabuowaniom, w których mieści się restauracja serwująca dania z pstrągów wyhodowanych we własnej ekologicznej hodowli towarzyszą właśnie stawy hodowlane oraz ogród warzywno-ziołowy.

WRJlauL09CF2OslBF5HEtLCSspEnhotgMkQh1RlvI3BnvVWDCjWUPQDVRRcg_bondyrz-restauracja-fot-piotr-krajewski-hq-13-n-3k2a4171jpg.jpg

Pawilon restauracyjny przy zabytkowym młynie z 1936 roku

Lokalizacja: Bondyrz, otulina Roztoczańskiego Parku Narodowego

Inwestor: Pstrąg Roztoczański
Projekt architektoniczny: MTA Architekci Mateusz Tański

Powierzchnia: 300 m2

Realizacja: 2024

Zdjęcia: Piotr Krajewski  https://pkrajewski.pl/

www.mta-architekci.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Hot , Realizacja Architektoniczna , Realizacja Budynku

Antonio Gaudi będzie świętym?
Antonio Gaudi będzie świętym?

Kilka dni temu papież Franciszek zaaprobował dekret o heroiczności cnót hiszpańskiego architekta Ant ...

Internauci zdecydowali. Znamy zwycięzców głosowania w plebiscycie Polska Architektura XXL 2024
Internauci zdecydowali. Znamy zwycięzców głosowania w plebiscycie Polska Architektura XXL 2024

Znamy wyniki głosowania internautów w ramach siedemnastej edycji Plebiscytu Polska Architektura XXL. ...

Ceglane dworce odzyskują blask
Ceglane dworce odzyskują blask

Na chwilę przed wielkanocnymi podróżami świątecznymi prezentujemy kolejne dwa budynki dworcowe, któr ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera