Pierwsza konferencja „HoReCa w architekturze” za nami
Data dodania: 31.03.2025 Czas czytania: ~ 4 min
Państwa głos został zapisany. Głosować można raz na 24 godzinny na jeden obiekt z wybranej kategorii.
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera
Data dodania: 31.03.2025 Czas czytania: ~ 4 min
26 marca odbyła się pierwsza, tegoroczna konferencja z cyklu „Idee i technologie” organizowana przez Grupę Sztuka Architektury. Poświęcona była tematyce „HoReCa w architekturze” czyli projektowaniu obiektów typu Hospitality. Do programu konferencji udało nam się pozyskać wybitnych, doświadczonych specjalistów, którzy podzielili się z licznie zebranymi uczestnikami swoim wieloletnim doświadczeniem w zakresie realizacji obiektów hotelarskich oraz gastronomicznych.
Spotkanie rozpoczęła prezentacja Pana Macieja Jaworskiego z firmy Hewi, która była partnerem konferencji. Prezentacja dotyczyła wykorzystania produktów firmy do projektowania obiektów bez barier, dostosowanych do potrzeb osób o ograniczeniach ruchowych i mentalnych.
Kolejna wypowiedź, przygotowana przez Pana Piotra Grajewskiego z firmy Grajewski Consulting – doświadczonego doradcę działającego w branży HoReCa, dotyczyła praktycznych aspektów budowania dochodowego konceptu restauracyjnego i hotelarskiego, który łączy dopasowanie do grup docelowych z efektywnie zaplanowanym guest experience. Prezentacja, połączona z licznymi odniesieniami do praktyki, spotkała się z uznaniem i zainspirowała słuchaczy do pytań i wymiany opinii w części wystawienniczej konferencji.
Anna Milczarek z biura Aform z kolei skupiła się na roli percepcji zmysłowej w projektowaniu wnętrz i jej wpływie na doświadczenie użytkownika, szczególnie w branży HoReCa. Omówiła błędy i wyzwania w projektowaniu współczesnych przestrzeni oraz nowe oczekiwania ich użytkowników, które powodują potrzebę stosowania podejścia multisensorycznego. Prezentacja oparta była zarówno na praktyce, jak i na materiałach związanych z pracą akademicką prelegentki.
Pan Marcin Przybyło z firmy Komat przybliżył słuchaczom ofertę firmy w zakresie mebli i urządzeń ze stali oraz innych materiałów, które producent dedykuje dla sektora HoReCa. Zaprezentował także samą firmę Komat eksportującą swoje wyroby do kilkudziesięciu krajów świata.
Kolejna prezentacja została poprowadzona przez znaną w branży HoReCa projektantkę technologii ciągów gastronomicznych, Panią dr Barbarę Koziorowską – Abramczyk. Bogate doświadczenie prelegentki oraz imponująca lista realizacji przygotowanych przez jej firmę Gastro Projekt przyczyniły się do tego, że prezentacja zawierała bardzo wiele szczegółowych informacji, interesujących z praktycznego punktu widzenia.
Z kolei Pan Eryk Jóźwiak reprezentujący partnera konferencji – firmę Winterhalter – przedstawił ciekawą prelekcją na temat profesjonalnych ciągów zmywających dla obiektów typu HoReCa. Pozwalają one nie tylko na skrócenie czasu zmywania, ale także częściową automatyzację tego procesu dzięki wyrafinowanej ofercie zmywarek gastronomicznych marki Winterhalter.
W dalszej kolejności wystąpił Pan Piotr Koziorowski, dyrektor hotelu Golden Tulip Warsaw Airport. Pan Piotr skupił się w swojej prezentacji na znaczeniu sal wielofunkcyjnych dla funkcjonowania hotelu. Wskazał także wiele praktycznych wymagań, jakie muszą spełniać sale wielofunkcyjne w hotelu pod względem przestrzennym i funkcjonalnym ażeby spełnić swoją komercyjną fukcję dywersyfikacji źródeł przychodów hotelu.
Druga prezentacja Pani dr Barbary Koziorowskiej – Abramczyk dotyczyła z kolei przestrzennej i technicznej organizacji restauracji pracowniczych w budynkach biurowych. Ponownie dzięki doświadczeniu akademickiemu Pani dr Koziorowskiej – Abramczyk oraz bogatemu portfolio doświadczeń prezentacja była pełna ciekawych uwag oraz praktycznych informacji.
Z kolei wypowiedź Pana Michała Fabiszewskiego – szefa kuchni firmy Sodexo prowadzącej 47 restauracji pracowniczych w całej Polsce - pokazywała praktyczne aspekty i uwarunkowania pracy personelu restauracji pracowniczych z punktu widzenia osób wykorzystujących ciągi technologiczne do przygotowania posiłków. Wystąpienie Pana Fabiszewskiego miał nawet cechy mowy motywacyjnej, wzywającej projektantów do większej dbałości o warunki pracy personelu w restauracjach pracowniczych różnego typu oraz optymalizacji przestrzeni dla klientów takich restauracji, szczególnie ulokowanych w obiektach produkcyjnych.
Konferencję zakończyła prelekcja Pani Anety Muller z firmy SPA Consulting. Starannie przygotowana prezentacja zawierał wiele szczegółowych porad i wskazówek dla projektantów, którzy chcą poprawnie zorganizować przestrzeń SPA hotelowego zarówno pod względem wygody klientów, optymalizacji pracy personelu, jak i maksymalizacji zysków właścicieli tych kosztownych w realizacji oraz eksploatacji przestrzeni.
Cała konferencja przepełniona była praktycznymi wskazówkami dla projektantów oraz niezwykłą, gorącą wiedzą praktyków rynkowych, którzy dzielili się uczestnikami swoim wieloletnim doświadczeniem. Wybrane wystąpienia prezentowane na konferencji dostępne będą także w wersji online przewidzianej na połowę kwietnia 2025 roku.
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Projekt "Dom w Katowicach I" autorstwa pracowni DD Architekci to przykład połączenia minimalistyczne ...
Zakończyła się budowa deweloperskiego budynku mieszkalnego na rogu ulic Zachodniej i Więckowskiego w ...
Społeczeństwo polskie należy do grupy najszybciej starzejących się społeczeństw europejskich, zajmu ...
Już 10 maja zostanie oficjalni...
W bezpośrednim sąsiedztwie bar...
Znamy wyniki głosowania intern...
Architektura czasów PRL wzbudz...
ZOBACZ WSZYSTKIEStrona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...
Komentarze
Zaloguj się, aby dodać komentarz