Betonowy gotyk - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Betonowy gotyk

 

Czas czytania: ~2 min


zLrN08UwlUs1DMffiFJnYUvxkUQKrwpbZ7G3aBUGA4Wu4fE4X3BK1muH4FDP_australian-pavilion.jpg
Konkurs na projekt nowego pawilonu australijskiego na 11 Biennale Architektury w Wenecji wygrał włoski architekt, Davide Marchetti. Organizatorem i sponsorem konkursu była, obchodząca w tym roku 20 rocznicę powstania, Cafe Di Stasio – organizacja powołana i prowadzona przez Ronaldo Di Stasio, patrona i mecenasa sztuki i architektury w Australii. Zwycięski projekt zostanie zrealizowany w Giardini wśród najstarszych pawilonów narodowych. Będzie to potężna, betonowa konstrukcja o powierzchni 500 m². Inspiracją dla ukształtowania ścian budynku były geometryczne, marmurowe dekoracje, popularne w późnośredniowiecznej Wenecji. Jednak zamiast szlachetnego kamienia pojawiły się tu standardowe, współczesne materiały – beton i drewno, które umożliwiły minimalizację kosztów i uproszczenie procesu budowania. Elegancja gotyckich form została więc przełożona na ukształtowaną na wzór diamentu strukturę betonowych ścian. To rozwiązanie, obok ekonomicznego, ma również aspekt ekologiczny – autor wskazuje, że niezwykle trwały i wytrzymały beton jest jednym z najlepszych i przyjaznych środowisku materiałów budowlanych. Pawilon składa się z kilku mniejszych części – głównej sali ekspozycyjnej, mniejszej galerii, biur, pomieszczeń dla obsługi budynku oraz magazynu. Otacza je wąski korytarz, nazywany przez autora „kruchtą”, pełniący funkcję zadaszonego wejścia do budynku. Nawiązuje on do sieci przypominających tunele pasaży, przecinających gęstą tkankę miejską Wenecji. Ściany wewnątrz i na zewnątrz budynku zostały ukształtowane w taki sam sposób. Tworzy jest kratownica, w której część otworów jest całkowicie ażurowa, inne – w różnym stopniu wypełnione. Dzięki temu wewnątrz powstaje ciekawa gra światła, wzbogacana przez cienie, które rzucają otaczające budynek drzewa. Z surowym betonem ścian kontrastuje gładka, błyszcząca powierzchnia podłóg, która odbija światło i dodatkowo rozjaśnia wnętrze.
FgSrgmqwu71Pl2mjzmwRIxbu34FOzIMvAZCBZPholXBqcQvCZ5fGKMhaC1i3_australian-pavilion2.jpg
AHgP5DfQzR6cK30srbhQqYE3XwVu7CjaQ6pj4hphblU1Rs7MpIV1mJElfWBw_australian-pavilion3.jpg
ReYnK5JTGhuVdiy5rNQklGEMGMOahFpqDSKk5Qz0r0hOdgzVWIqrx74Qnhp0_australian-pavilion4.jpg
hscCotkOIOgH3gcrBHJclXZUXXUhs164WYBPectBUB8lfc7ZUn1Ejs5F6lQL_australian-pavilion5.jpg
z6Pg2X9mr0cxKsNwSiUTJhhJknuJVf0ynp3zsjymfL8xK0B2J2eySX6rO23y_australian-pavilion6.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców
Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców

Trwa XXIV edycja ogólnopolskiego konkursu Modernizacja Roku & Budowa XXI w., którego celem, jak pisz ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards
Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards

Międzynarodowy konkurs Architizer A+Awards miał w tym roku swoją ósmą edycję. Jego organizatorzy szc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera