Uścisk dłoni - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Uścisk dłoni

 

Czas czytania: ~3 min


6BDWhZF4R3cBtgfFT2pnvQXLjk5JTwIZjiUygIk072MnzQ7bmdijcRTLBt9n_steven-holl-gateway-01.jpg
W kopenhaskim porcie powstaną dwa niezwykłe wieżowce. 31 października zostały ogłoszone wyniki konkursu na zagospodarowanie strategicznie położonej na nabrzeżu działki. Zwyciężył “LM Project” pracowni Steven Hall Architects, która zaproponowała dwie wieże połączone kładką dla pieszych, zawieszoną na wysokości 65 metrów nad basenem portowym. Mają się one stać nową portową bramą stolicy Danii.
IGpTJTeOc2hX47P1HXm67XijzuCLlEXpjkM10q4T6v5z9nxRc7FoBjCuBpW3_steven-holl-gateway-02.jpg
Uzasadniając decyzję jury, przewodniczący konkursu – były burmistrz Kopenhagi, Jans Karmer Mikkelsen, podkreślił, że projekt Steven Holl Architects łączy estetykę, funkcjonalność, najwyższej klasy architekturę, a jednocześnie stwarza atrakcyjne warunki dla biznesu. Wtórował mu obecny burmistrz miasta, Ritt Bjerregaard, który dodał, że wybrana koncepcja zapewni silniejszą integrację miasta i będzie funkcjonowała jako jeden z najbardziej charakterystycznych punktów w tkance miejskiej i drogowskaz, kierujący w stronę portu.

Nazwa projektu – „LM” to inicjały obu wieżowców: Langenlinie i Marmormolen. Forma budynków nawiązuje do uświęconego wieloletnią tradycją charakteru miejsca. Pierwsza z wież – Langenlinie, jest zwrócona frontem ku morzu. Jej bryła została podzielona na obrócone i przesunięte względem siebie segmenty. Taki kształt, zdaniem architektów, jest nawiązaniem do geometrycznego układu nabrzeża, będącego miejscem postoju morskich statków. Drugi budynek, o bardziej zwartej strukturze, wyposażony jest w taras zwrócony w stronę centrum miasta. Rozdzielone portowym basenem budynki będą spięte podwieszoną kładką. Tworzą ją dwa pomosty, wychodzące z każdego wieżowca i połączone w połowie drogi – jak uścisk dłoni nad portem. Wzdłuż przeprawy znajdą się kawiarnie i galerie. Most został pomyślany jako przestrzeń publiczna. Żeby się na niego dostać, trzeba najpierw wjechać ruchomymi schodami na rozległe tarasy u podstawy obiektów, a następnie windą na odpowiednią kondygnację.

Ważnym elementem kształtowania brył budynków jest kolor. Wieży Langenlinie przypisany jest pomarańczowy i ta barwa pojawia się u podstawy wieżowca, na spodniej stronie mostu oraz pod nadwieszonymi fragmentami segmentów. W Marmormolen analogicznie pojawia się kolor jasnożółty. W nocy te barwne powierzchnie będą specjalnie podświetlone, dzięki czemu wzbogacą aluminiowe elewacje.

Projekt Steven Holl Architects zakłada wykorzystanie różnorodnych innowacyjnych rozwiązań ekologicznych. Zobowiązuje do tego realizacji w stolicy kraju, który uważany jest za światowego lidera w pozyskiwaniu energii ze źródeł alternatywnych. Obie wieże są osłonięte szklanymi ścianami kurtynowymi, wyposażonymi w ekrany zrobione z baterii słonecznych. Ocieniając wnętrza, magazynują one energię słoneczną, która jest wykorzystywana na potrzeby bazującego na obiegu wody morskiej ogrzewania i klimatyzacji. Naturalną wentylację zapewniają okna, które otwierają się poziomie podłogi i sufitu, zapewniając maksymalną cyrkulację powietrza. Zadbano również o optymalne wykorzystanie światła dziennego w każdym pomieszczeniu. Energia elektryczna na potrzeby oświetlenia przestrzeni publicznej będzie z kolei produkowana przez turbiny wiatrowe, umieszczone przy pomostach. Siła wiatru sprawi, że budynek – portowa brama miasta – zawsze będzie silnie oświetlony.
Cmfcrgtl45yKoE3yNvCFlYuy6QgjkPCqANUFEjPFCVxdMuVGMCXEeF1UqgkP_steven-holl-gateway-03.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego 2021 – wybierz swój typ
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego 2021 – wybierz swój typ

Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego – to organizowany już po raz 22 przez Zarząd Wo ...

Stajnie Kubickiego – nowa atrakcja w Łazienkach Królewskich
Stajnie Kubickiego – nowa atrakcja w Łazienkach Królewskich

Stajnie Kubickiego zostały zbudowane w latach 1825-1826 na wschodnich obrzeżach terenu Łazienek Król ...

Centrum Edukacji Ekologicznej – drewniana bryła w Warszawie
Centrum Edukacji Ekologicznej – drewniana bryła w Warszawie

Władze stolicy wraz z jednostką o nazwie Lasy Miejskie chcą stworzyć Centrum Edukacji Ekologicznej. ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Świat
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera