Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Blaszak pod katedrą

 

Czas czytania: ~2 min


MSBVzNGg5GGqvOU7LsjykssF0s3DlxpJFsvIaFjkecgHnhpyWRbsafB0ktM2_mainz.jpg
Pod bokiem monumentalnej, romańskiej katedry, w samym sercu starego miasta wyrósł srebrny „blaszak”. Dynamiczna, nowoczesna bryła, „przyklejona” do zachowanych fragmentów dawnego budynku, z którym zresztą dzieli część elewacji, wprowadza w tankę miejską niepokojący dysonans. Jej elewacje nie są do niczego podobne, nie udają, nie starają się wtopić w tło. Bezczelnie demonstrują swoją nowoczesność w obliczu historycznej zabudowy, a jedyne, w czym można doszukać się nawiązania do otaczającej tkanki miejskiej, to widoczne w ukształtowaniu bryły echo budynku ze spadzistym dachem. Ukończony w 2009 r. kompleks biurowo-mieszkaniowy Mainz Markthäuser zaprojektowany przez Massimiliano i Dorianę Fuksas jest całkowitym przeciwieństwem architektury tła czy kontekstu. Pokazuje, że w otoczeniu historycznej tkanki miejskiej można budować nowocześnie. Oczywiście – licząc się z kontrowersjami, jakie budynek będzie wzbudzał. A ten wzbudza ich niemało – porównywany jest do puszki, transformatora, statku, który pomylił drogę i znalazł się w zupełnie nieodpowiednim dla siebie miejscu czy paczki owiniętej w gazetę. Co ciekawe, zewnętrzna bryła i wnętrze budynku sprawiają wrażenie, jakby należały do dwóch innych obiektów. Rzeźbiarsko ukształtowane kolumny, zaokrąglone linie świetlików, wszechobecna bieli i światło wydają się nie przystawać do industrialnego charakteru elewacji. Fuksas Architects: Zespół budynków usytuowany jest w samym sercu Moguncji. Zastane, „historyczne” elewacje od strony katedry i nowe przy Rebstockplatz tworzą wejście do wewnętrznego dziedzińca – chronionej przed zmiennymi warunkami pogody „Piazzetty”. Została ona pomyślana jako półotwarta przestrzeń, rozciągająca się od kondygnacji podziemnej, przez kolejne piętra, na których tworzy dostępne z biur i mieszkań tarasy, aż po szklany dach. Piazzetta pełni funkcje łącznika między poszczególnymi strefami funkcjonalnymi budynku. Komunikację tę wzmacniają wertykalne, białe, rzeźbiarsko ukształtowane kolumny, których smukłe linie kierują wzrok gości w górę – ku świetlikom zapewniającym wizualną łączność między poziomami budynku. Wszystkie pomieszczenia na parterze, w tym punkty handlowo-usługowe, są dostępne dla pieszych zarówno z wewnętrznego atrium, jak i bezpośrednio z ulicy. Na kondygnację podziemną, gdzie również znajdują się sklepy, można się dostać ruchomymi schodami z dziedzińca. Mieszkania i biura dostępne są albo bezpośrednio z klatek schodowych, albo też przez wewnętrzne pergole połączone z oświetlonymi dziennym światłem korytarzami. Nowe elewacje rozciągają się nad całym kompleksem budynku jak odzież opinająca ludzkie ciało. Fot. Moreno Maggi
c4f7zT2uABvcRSjDFc5KIbtUYL2yS1GecePAkvxJuVuABh7SI7t790ADBjYe_mainz-2.jpg
hQfB9m8G7ixWbFQbN2UrYkthf0rRT6CjsWSi1Gx3O66LRNbC8jhohWjxN061_mainz-3.jpg
JOuy0ilT1nJcPsvxozW6jvweboNBjswbvrwjVdv8GZMTn0zrnwgSmtYmg1yw_mainz-8.jpg
nfKxuqhVVjLVqvn1yU8IqDa9MRGLwesIOVP4s68UmIIIA8LHkrhpaU9xayQ3_mainz-4.jpg
e5vROqhKwVGXEuONPMVIHoqTYAD7URTgjEv8Ksx6oKIll0TSUCpA7RPBzSLx_mainz-5.jpg
hbwj5p3Vvd4wC7744tc9sLCnvKto3Kt2WC4chYi8e3DkNSkSJe37AHnPjZkb_mainz-6.jpg
TZucoNHrSkr1gbTbO1t78Cz92ePLCJzDDBEBZmJji2r8eGXzgxiv3whJO9ys_mainz-7.jpg
B5Mi51uK4aPslqGhThBbe4JYm46rtnavlrbePn3WzM7cGN0zvY23g39HtyQE_mainz-9.jpg
PmAeDflKzpUHAjaJNNGotlppUgcTCGzRTRYlOvzSutSjGXoWtP0eTCRVyjEE_mainz-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera