Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biały klif

 

Czas czytania: ~1 min


EbwpAPlG6zu9Ia1353UyCgC9LIGRITQSPHffWSnSU8a5XVss8JM3BmnwEuVT_cc-7.jpg
Dom na wzgórzu w Alsóörs stylem nawiązuje do klasycznej architektury antycznego Rzymu. Ten rejon Węgier należał kiedyś do imperium, nazywano go wówczas Panonią. Elegancki budynek przypomina marmurową, białą skałę klifu wtopioną w zielony krajobraz wzgórz i winnic. Wydłużona, biała bryła wyraźnie odcina się od trawnika. Dobre proporcje i prostota nadają obiektowi śródziemnomorskiej szlachetności. Taras ma większą powierzchnię, niż cała podłoga domu. Aby nie zniszczyć drzew został nieco podniesiony ponad powierzchnię gruntu. Granica pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem jest tak płynna, iż ma się wrażenie, że tworzą jedną i tą samą przestrzeń. Część otwarta na jezioro ma służyć celom rekreacyjnym. Od początku zakładano, że będą tu stały leżaki i meble ogrodowe. Zamontowano nawet prysznic pod gołym niebem. Od strony ulicy znajduje się część użytkowa. Całość jest utrzymana w surowej, białej kolorystyce, aby wydobyć piękno soczystej zieleni otoczenia. Barwa i geometryczne kształty uderzają skromnością oraz prostą elegancją. Fasadę przyozdabia ciekawy motyw ludowy, inspirowany haftami tradycyjnych strojów węgierskich. W minimalistycznym stylu utrzymane jest również wnętrze. Casa Cv Architekci: Atelier; Bernd Steinhuber Współpraca: Miklos Miltenyi Lokalizacja: Alsoörs, Węgry Projekt: 3-2007 do 9-2007 Zakończenie realizacji: 09-2008 Powierzchnia: 94 m2 Powierzchnia tarasu: 96 m2 Małgorzata Kuleta
SIT4srWrtLUytxK1W8UITXBodgAlkktudRYz1wquQwTp4MnBd4vjvBalZvy4_cc-4-1.jpg
7pU5QHLqohM3Ie0TKk1PrWMXm4eEc9ckmJ9ztTmOECpvHrtkk9BFbccl3187_cc-3.jpg
JWZJNZCvt2SgMQxHXyly0OG76VkRSbgs33y6RaeGA7NusXlRXtx0aADr6XU5_cc-6.jpg
WL7biT7K4MRVIRAFDGS5oBx8CPcp4UadeYq8LeXCkTuJNfKI7PWdpnln4FZM_cc-5.jpg
CmnvP4e9RPhAqSQT1bffUx1THsSEIb7l4MWfytNysbT40XLtqozbK2OpKNNH_cc.jpg
EOrI1Neg6VPeqVAglmeXF3pYBy7PjGILkearhZdsr07ThssuZcXCqufqv0PE_cc-2.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera