Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szklany spektakl

 

Czas czytania: ~2 min


iVUMjZLiWnnU80lJCAwjv4t0vSXMu4LLiuuQdrZQb140TRZbcx9fAxROQHL0_100-11th-avenue-jean-nouvel.jpg
Przy 11th Avenue na Manhattanie stanął budynek, którego fasada przypomina ogromny witraż. To najnowsze dzieło Jeana Nouvela. Najnowsze, a zarazem kontynuujące osiągnięcia budynku, za sprawą którego francuski projektant zaistniał na międzynarodowej scenie architektonicznej, czyli ukończonego w 1987 r. Institute du Monde Arabe w Paryżu. Liczący 23 kondygnacje budynek stanął na terenie Chelsea słynącej z bogatego życia kulturalnego i artystycznego, między 19th Street i West Side Highway, przy brzegu rzeki Hudson, naprzeciwko nowej siedziby InterActive Corporation zaprojektowanej przez Franka Gehry’ego. Jego znakiem rozpoznawczym jest zakrzywiona ściana kurtynowa ułożona z 1650 różnej wielkości, kolorowych szklanych paneli nachylonych pod różnymi kątami i w różne strony – w górę, dół i na boki. Ściana o tak misternej konstrukcji jest najbardziej zaawansowaną inżynieryjnie i skomplikowaną, jaką kiedykolwiek zbudowano w Nowym Jorku. Nouvel nazywa apartamentowiec przy Jedenastej Alei „mechanizmem optycznym”, bo – jak wyjaśnia – pokrywający elewacje wzór z okien z jednej strony tworzy wspaniałe ramy dla widoków roztaczających się z wnętrza budynku, z drugiej zaś kształtuje jego rozedrganą zewnętrzną fakturę, która ma tworzyć analogię z wibrującym, zmiennymi i dynamicznym życiem Nowego Jorku. Jak przystało na dzieło najbardziej „teatralnego” ze współczesnych architektów, każdy detal i położenie każdego panelu zostały zaprojektowane tak, by stworzyć imponujący, architektoniczny spektakl. Szklana ściana reaguje na zmieniające się światło, raz lśniąc w słońcu, innym razem tonąc w mroku. Zmieniające się dynamicznie elewacje wyglądają, jakby były sterowane komputerowo, a tymczasem o ich wyglądzie decydują czynniki naturalne – słońce, chmury oraz zmiany pór dnia i roku. W ten sposób – w centrum jednego z najbardziej nowoczesnych miasta świata – Nouvel chciał podkreślić nieustanną łączność człowieka z naturą. Kolejnym innowacyjnym rozwiązaniem jest sposób ukształtowania podstawy budynku, którą od strony ulicy Nouvel poprzedził dodatkową, siedmiopiętrową ścianą ze szklanych paneli, odsuniętą o 4,5 metra od właściwej fasady. W ten sposób powstało półotwarte atrium, zapewniające płynne przejście między wnętrzem budynku a jego otoczeniem. W atrium tym umieszczono ogrody z ozdobnymi roślinami i drzewami oraz patio restauracyjne, wychodzą na nie również tarasy prywatnych apartamentów. Zupełnie inaczej niż fasada ukształtowane zostały elewacje północna i wschodnia. Z płynną krzywizną frontowej części kontrastują tu kąty proste, a ze szklaną okładziną – ciemna cegła nawiązująca do murowanej architektury przemysłowej West Chelsea. Tym, co łączy obie strefy wieżowca jest pojawiający się na jego tylnych elewacjach nieregularny wzór z różnej wielkości okien. W budynku mieszczą się 72 apartamenty. Te na najwyższych kondygnacjach mają dostęp do tarasów na dachu. Apartamentowiec został zaprojektowany wspólnie z pracownią Beyer Binder Belle. Jego realizacja trwała w latach 2007-2010 .
EDq6KP8YOiFSOipAGehCdfS6bUxfveGs33qYHH1mKkBUVj8hh7sUJY8gWsP8_100-11th-avenue-jean-nouvel-2.jpg
BBqmFyQEaO5tJwyolO4UUqKAcyh1uv5TVpxF8eHNhF7ARNB9rEVSxHEhT7c9_100-11th-avenue-jean-nouvel-3.jpg
AGkmwbcrLVp545GBP5YPnK0YFbJuBcurv0zt5Os9BIyjMESzDlnwoE8isYCF_100-11th-avenue-jean-nouvel-4.jpg
MNQ0RTKJrb7Kz81PF4V84A4ssZHa432yPVievsPxSXFQhQ0N9IA6EPY5Imq1_100-11th-avenue-jean-nouvel-5.jpg
0mpA2s6zCkQwIqW6lJ2PpCLFED6wYanIf0bHR6rXiLAH0PbF8dikMQbXqDUK_100-11th-avenue-jean-nouvel-6.jpg
a9EGW5wgqHen9H9ov69x0yHEmHVgdgJ4lAAujIqeuXBGQC0OUHmb92O580J8_100-11th-avenue-jean-nouvel-7.jpg
Bp7cLn9Vcrmr0jXlBWtNPqGhQynxy1L5jBJZAe47IK6btNjQyqQPytkgTlkC_100-11th-avenue-jean-nouvel-8.jpg
a9cTAQtaxmFy0es1ieMS5rofXagLPuWaucmD2NzXX2UlsOFUEcan7ohZPLvp_100-11th-avenue-jean-nouvel-9.jpg
nFUVbi2FLyNI00GOUH91n7dfLpG2TNRFT4cJKTDrcr51MvF776aELSxzvcXB_100-11th-avenue-jean-nouvel-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera