Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kamień w czerwieni

 

Czas czytania: ~3 min


CfkREVMlYZeME9cl2KZYnLgKjwjK7I3G78o2o8ipe6CzwWQsrXXPg0S1Bjts_museum-aan-de-stroom.jpg
Między dokami w starym antwerpskim porcie wyrosła potężna, sześćdziesięciometrowa rzeźba z piaskowca i szkła. To nowe Museum Aan de Stroom (MAS) zaprojektowane przez pracownię Neutelings Riedijk Architects z Rotterdamu. Budowa muzeum zakończyła się zimą 2010 r. W maju zostało ono na tydzień otwarte dla publiczności, która mogła podziwiać architekturę nowego gmachu, po czym zostało zamknięte na kolejny rok. To czas potrzebny na przewiezienie zbiorów i zaaranżowanie ekspozycji. Oficjalne otwarcie planowane jest na wiosnę 2011 r. MAS poświęcone będzie historii miasta, opowiadanej poprzez sztukę – prezentowane tam będą dzieła stworzone w, dla, lub na temat Antwerpii. W ten sposób zwiedzający będą mogli się dowiedzieć, jak przez setki lat kształtowały się związki Antwerpii ze światem, jacy artyści tu przyjeżdżali i – z drugiej strony – jaki miała wkład w kulturalne dziedzictwo ludzkości. Neutelings Riedijk Architects: Nowe muzeum powstało między starymi dokami w sercu "Het Eilandje”. Te stare tereny portowe są obecnie przedmiotem miejskiego programu rewitalizacji centrum Antwerpii, w wyniku którego mają się przekształcić w nową, tętniącą życiem dzielnicę. Budynek muzeum to 60-metrowy wieżowiec. Powstał z dziesięciu gigantycznych bloków z naturalnego kamienia, które są fizyczną manifestacją wspaniałej historii miasta. Wypełnią je obiekty, które zostawili po sobie nasi przodkowie. W ten sposób w centrum starych doków powstanie magazyn pamięci o dziejach Antwerpii. Każda kondygnacja wieżowca jest przesunięta względem poprzedniej w taki sposób, że w przestrzeni miedzy nimi powstała spiralna galeria o elewacjach z falistego szkła. Umieszczona w centrum budynku klatka schodowa prowadzi przez kolejne poziomy ekspozycji aż na plac z restauracją i tarasem widokowym na jego szczycie. Elewacje, podłogi, ściany i sufity zostały pokryte czerwonym, indyjskim piaskowcem, który nadaje bryle charakter monumentalnej, kamiennej rzeźby. Płyty w czterech różnych odcieniach tworzą na powierzchni budynku komputerowo wygenerowany wzór. Spiralna galeria jest osłonięta wielkimi płytami falistego szkła. Ich lekkość i transparentność oraz gra świateł i cieni tworzą przeciwwagę dla ciężaru sekcji pokrytych okładziną z kamienia. Dodatkowym zabiegiem, mającym na celu złagodzenie monumentalnego charakteru budynku, było pokrycie elewacji metalowym ornamentem, nawiązującym do znajdujących się w godle Antwerpii dłoni. We wnętrzach wzór ten kontynuowany jest w postaci metalowych płyt, zaprojektowanych przez Toma Hautekieta i Toma Lanoye. Integralną częścią projektu jest plac usytuowany u podstawy budynku. Wykonany z takiego samego czerwonego kamienia jak elewacje wieżowca, pawilony i tarasy, wspólnie z nimi tworzy przestrzeń dla wydarzeń publicznych. Centralna część placu jest nieco zagłębiona i tworzy oprawę dla mozaiki autorstwa Luca Tuymansa. Projekt: Neutelings Riedijk Architects, Rotterdam Lokalizacja: Hanzestedenplaats, Antwerpia (Belgia) Program: muzeum, restauracja, pawilony, plac Powierzchnia: 19,557 m2 Powierzchnia piętra: 11,415 m2 Koszt budowy: 33,5 mln euro Projekt konkursowy: 2000 Początek budowy: październik 2006 Ukończenie budowy: 2010 Fot: Photo: Sarah Blee / © Neutelings Riedijk Architects
qEX3AnQG8Fr0RQndDYVcVqqyCb2m8VwZRR7HzM3t2wQshgtI6MtZUY65ZPtG_museum-aan-de-stroom-2.jpg
pUfHpRb8Z3B3PRUCLlinZqXO7w8z20gJlcXQ1hCnyr61yGPyxX2pv23SG6gt_museum-aan-de-stroom-3.jpg
L9l27m9vlya2yhG3o0aPvuBjSKGjOEx4gKZoRkJFerq8TxybYrvE2ojsXeYb_museum-aan-de-stroom-east-facade.jpg
4Ma2uGgk7AvMkDczNTFtgH4ANU1Qh9i4CEDxlGAoQaqY9CuLvUvp3CmNnzgr_museum-aan-de-stroom-north-facade.jpg
uiJw5pPbW6NwaoTxb5q87TzgYuwcYjPmkF1DjdGDWNXqhSPzBO8miXI2fDsy_museum-aan-de-stroom-section.jpg
ejtPMDLeQB2GGc4mIvgOBLa19kdvzFSa7kj4SJoASSvb9U6sBps20AkMFvoK_museum-aan-de-stroom-section2.jpg
a4YFzmXoLoowmYy620GH8almXOd4w78u49tjghnAnXqeFOgADJaMwPs6593c_museum-aan-de-stroom-level2.jpg
J8h4Gx5thzsj0WtM8MSJdcPKZ6JhnoQCUSXtJIz0gRWi41L4P32Du3KHoM7t_museum-aan-de-stroom-level8.jpg
YZcNglahoNWQG8hPKzyUZIuBRx67LKLJtwm8OpvXXjeMUG261bVZjVkyRbuq_museum-aan-de-stroom-level9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Niezwykła realizacja domu
Niezwykła realizacja domu

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego opracowało biuro Fran Silvestre Arquitectos. Budy ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera