Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W parze z naturą

 

Czas czytania: ~2 min


ykj3vkna8wjIHrdLaxcT8TS5pwgnTxBxxm1RQqs7nntp82jljFfBUDcgEVh7_sin1.jpg
Budynki szkół coraz bardziej odbiegają od szablonowego układu i zaczynają przypominać gmachy instytucji publicznych. Jednym z bardziej oryginalnych projektów jest Szkoła Sztuk Pięknych, Designu i Mediów w Singapurze. Obiekt został zrealizowany w 2006 roku przez pracownię CPG Consultants Pte Ltd z Singapuru. Jego charakter wynika głównie z nietypowego kształtu – bryła składa się z trzech skrzydeł pokrytych zielonym dachem, które przeplatają się nawzajem i schodzą aż do ziemi. Pozwala to na bardzo dobre wkomponowanie się w otoczenie – teren położony jest w zalesionej dolinie. Miękkość linii zapewnia integrację z okolicą. Mimo swych slow korzeni koncept jest dynamiczny, wprowadza ruch oraz zaciekawienie tym, co się dzieje w środku. Dodatkowo na dach można wejść po schodach znajdujących się na krawędziach założenia, co zapewnia upublicznienie i otwarcie tego miejsca nie tylko dla osób bezpośrednio związanych z instytucją. Podobną funkcję spełnia dziedziniec, który jest otwarty, a jego wejście znajduje się zaraz obok wejścia na dach. Założeniem inwestora było to, że gmach nie może za bardzo ingerować w teren i ma spełniać funkcję zielonych płuc okolicy. Architekci mieli za zadanie utworzyć nie-budynek na ponad 200-hektarowym placu. Zaprojektowana forma przeszkleń ma zapewniać dostęp maksymalnej ilości światła i jednocześnie ograniczać nagrzewanie się wnętrza. Fasady dodatkowo rozmywają granicę wnętrza i otoczenia, co wizualnie powiększa pomieszczenia. Ekologiczność gmachu polega nie tylko na zazielenieniu dachu i otoczenia, ale także na tym, że obiekt zagospodarowuje wodę deszczową z powierzchni zadaszenia. Tak nawadniane są nasadzenia roślin. Wieczorami transparentne fasady umożliwiają obserwowanie z zewnątrz życia w budynku. Projekt Szkoły Sztuk Pięknych, Designu i Mediów jest przykładem architektury, która wprowadza nową jakość ekologiczną oraz otwiera się społecznie. Dzięki wykonaniu założeń projektowych sztuka, która jest czymś elitarnym, wychodzi naprzeciw ludziom, przyciąga ich do siebie oraz w ciekawy sposób integruje się z naturą. Sylwia Magdalena Stefaniak
yiC4YogtJpcRVT4QJBPbGxwm17SjILq1UZYmHY1p6juBtSY1sh5sLrLQY1PL_sin2.jpg
01waNFLnJ3PyZYBBbnjokEe59SCsApmDsQIK7vu8jtJfsK9WRgZCmDRELo5W_sin3.jpg
A67FiWkBbpTAvfpZ40RCvntU2KU2MnimOL4rCfrL3DR8My0W8Pn2RYRvoLXn_sin4.jpg
BHa0RZRs7lhhUZK47CfLtgcuKXzYZyOKak6bBdrA8IxVaJUZu5wYLDis4ydH_sin5.jpg
RDavcTmMQynAjf7mloyoNmajIJRGRuXnqOEUaOOAfkY7DWgPNUu0RpUEvqGP_sin6.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera