Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Tarasy na wspak

 

Czas czytania: ~2 min


6QLZcu7zrCHGHUzpe62iIVSPZhnv4Jy876vxiFwJj47xPc6lf81Zps9cwaFj_hanoi-museum.jpeg
W 2010 r. stolica Wietnamu świętuje swoje tysiąclecie. Jednym z najbardziej spektakularnych elementów obchodów rocznicowych było otwarcie nowego muzeum miasta, które miało miejsce 6 października. Dwa dni później instytucja otworzyła drzwi dla zwiedzających. Gmach Muzeum Hanoi zaprojektowało biuro gmp von Gerkan, Marg und Partner we współpracy z Inros Lackner. Projekt charakterystycznego budynku w kształcie odwróconej piramidy wybrany został w konkursie w 2005 r., a muzeum stanęło w sąsiedztwie innego wspólnego dzieła gmp i Inros Lackner – otwartego w 2006 r. Narodowego Centrum Kongresowego. Owocem współpracy obu firm w Hanoi są także projekty siedziby Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i parlamentu. gmp: Budynek o powierzchni 30 tysięcy metrów kwadratowych został wzniesiony na terenie specjalnie zaprojektowanego parku z wieloma zbiornikami wodnymi i zewnętrzną ekspozycją o historii Hanoi, a także zrekonstruowaną tradycyjną wioską wietnamską. Do muzeum można wejść ze wszystkich czterech stron. Wewnątrz budynku o planie kwadratu znajduje się centralne, okrągłe atrium łączące poziom wejściowy ze wszystkimi kondygnacjami ekspozycyjnymi. Te zaś ukształtowane są jak tarasy, których powierzchnia zwiększa się z każdym kolejnym piętrem, tworząc bryłę w formie odwróconej piramidy. Zwiedzających na kolejne poziomy prowadzi spiralna rampa. Stanowi ona dominujący element organizacji wnętrza, a także zapewnia widok na hol wejściowy i przestrzenie ekspozycyjne. Piętra od pierwszego do trzeciego przeznaczone są wyłącznie na cele wystawiennicze, na czwartym znalazły się dodatkowo sale konferencyjne, gabinety naukowe, biura i biblioteka. Obszerna przestrzeń wewnętrznego atrium oświetlona rozproszonym światłem z dachowych świetlików umożliwia prezentację nawet wyjątkowo dużych obiektów. Ponieważ budynek został wzniesiony jako odwrócona piramida, najwyższe piętro jest największe – ma 92,4 metry kwadratowe powierzchni. Im niżej, tym powierzchnia kondygnacji zmniejsza się, do zaledwie 42 metrów kwadratowych na poziomie gruntu. By chronić budynek przed silnym wiatrem i trzęsieniami ziemi, został on usztywniony za pomocą czterech symetrycznie usytuowanych rdzeni o wymiarach 8,4 x 8,4 metra. Znajdują się one w narożnikach kondygnacji parteru i mieszczą schody oraz windy. Płyty pięter są podwieszone do konstrukcji dachu za pomocą elementów nośnych zintegrowanych z siatką konstrukcyjną. Konstrukcja dachu została wykonana z paneli ściennych ze zbrojonego betonu oraz kratownicy z belek. Panele ścienne łączą wszystkie cztery rdzenie, wzmacniając sztywność budynku. Żeby zredukować ciężar dachu, jego krawędzie i część centralna zostały wykonane z ram stalowych. Konkurs: 2005 – pierwsza nagroda, we współpracy z INROS LACKNER AG Projekt: Meinhard von Gerkan, Nikolaus Goetze oraz Klaus Lenz Kierownik projektu: Marcus Tanzen Zespół: Nicole Flores, Martin Friedrich, Jessica Last, Udo Meyer Partner lokalny: wietnamska Narodowa Rada Konsultantów Budowlanych Klient: Ministerstwo Kultury i Informacji Powierzchnia całkowita: 30,000m² Realizacja: 2008–2010
XmxPtuHlIhJIMYQnZbJM8f7JwAMUDfJiyzy1ow6cw4lq4DIA45yPdocSySqh_hanoi-museum-2.jpeg
8gA5zneXlKLorYULARPjrz5PEHpRvmeSQQfTMG9EewctFbYMUi1jBfxSelhr_hanoi-museum-3.jpeg
wsOc5TMi2Pnl6cztvIwiAZPHlhbPC3RLtO6EkPOsvsQQDNBNPuWCC9gCfRoH_hanoi-museum-4.jpeg
WzUGz6VM1mnQDVyT7gdyEMn6ozkeyhvXB5CMy9UKhZXN4n0dDlqiAcieyw7O_hanoi-museum-5.jpeg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera