Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ażur i rdza

 

Czas czytania: ~4 min


ChstXMUOcoxWvHlFgexloLD0TT5wDj99w8ZnqsOvaDwRZf4lIenDpDJknuqU_az-detal-elewacji-stal-corten.jpg
Szkolne sale sportowe są specyficznym typem budynków, w których funkcja zdecydowanie dominuje nad formą sprowadzoną do prostego, niepozornego pudełka. Nowa sala sportowo-rekreacyjna Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 3 (dawne Liceum Ogólnokształcące nr 9) przy ul. Piotra Skargi we Wrocławiu zaprojektowana przez pracownię Major Architekci z tą konwencją nie walczy. Jej minimalistyczna bryła wstawiona pomiędzy dwa budynki wzniesione na przełomie XIX i XX wieku – gmach obecnego ZSO nr 3 zaprojektowany przez Richarda Plueddemana i Karla Klimma z jednej strony oraz kamienicę Liceum Plastycznego z drugiej – nie usiłuje z nimi konkurować. Wręcz przeciwnie – stara się jak najlepiej wpisać w otoczenie i ukryć swoją bryłę za ‘woalką’ z perforowanej blachy kortenowej. A mimo to daleko jej do bezosobowości typowych sal gimnastycznych. Konkurs na projekt budynku sportowego władze miejskie ogłosiły w 2007 roku. Oczekiwano obiektu, który funkcjonalnie połączy obie szkoły, a jednocześnie będzie się odznaczał wysokim standardem i reprezentacyjnym charakterem, umożliwiającymi organizację rozgrywek sportowych nie tylko na szczeblu szkolnym. Założenia autorskie: Urbanistyka Najważniejszym i jednocześnie najtrudniejszym zadaniem projektowym było odpowiednie wpasowanie się w istniejącą dziewiętnastowieczną urbanistykę otoczenia budynku. Funkcja narzucała bowiem zróżnicowaną wysokość i formę o charakterze zupełnie odmiennym w stosunku do sąsiedniej zabudowy śródmiejskiej. I tutaj głównym pomysłem stała się ażurowa ściana – swego rodzaju „parawan” zlokalizowany przed budynkiem od strony ul. Nowej. Ideą było uzyskanie jednolitej pierzei poprzez zamaskowanie chaotycznej kubatury projektowanego budynku oraz wizualne połączenie zabudowy mieszkalnej i kamienicy, w której mieści się Liceum Plastyczne, z wolnostojącym budynkiem starej sali gimnastycznej. Ze względu na różnicę wysokości budynków, z którymi łączył się nowy obiekt sportowy, projektowana ściana została „ścięta” w kierunku niższego obiektu. Materiał, z którego został wykonany „parawan” to perforowana blacha CORTEN. Materiał ten charakteryzuje się tym, iż pokrywa się powłoką rdzawej patyny dającą niebywałe efekty plastyczne, a przede wszystkim stanowiącą warstwę chroniącą stal przed wpływami warunków atmosferycznych. Proces ten może trwać nawet 3 lata, w tym czasie będziemy mieli okazję obserwować jak zmienia się fasada budynku, a blacha staje się coraz bardziej wytrzymała i szlachetna. Corten został wybrany z uwagi na to, iż jego kolor po spatynowaniu świetnie koresponduje zarówno z istniejącą zielenią parkową, jak i ze starą cegłą budynku szkoły. Ażurowość blachy pozwala na doświetlenie sal sportowych, a jednocześnie stanowi przesłonę dla nadmiernego nasłonecznienia i bezpośredniego wglądu przechodniów. Tworzy pewnego rodzaju „mgiełkę”, której gęstość zmienia się w zależności od perspektywy patrzenia. Estetyka wykończeń wnętrz Estetyka wnętrz jest bardzo oszczędna, wręcz industrialna. To między innymi ukłon w stronę zabytkowej architektury, na styku której poruszaliśmy się tworząc projekt i która nadaje charakter całemu kompleksowi szkolnemu. Uznaliśmy, iż rozbudowa nie powinna w żaden sposób konkurować z istniejącym budynkiem, a jedynie go uzupełniać o brakujące funkcje sportowe. Sala sportowa ma stanowić neutralne tło dla sportowców, ale jednocześnie być przestrzenią dającą się dobrze aranżować na potrzeby imprez o zupełnie odmiennym charakterze, jak matury, apele, studniówki. Jedynym mocnym akcentem kolorystycznym jest korytarz spinający sale sportowe z zapleczami. Mocny pomarańcz ma być pewnego rodzaju dawką adrenaliny przed rozgrywkami sportowymi. Funkcja Rozbudowa „dziewiątki” to nie tylko sala sportowa z niezbędnym zapleczem, lecz kompleks pełniący szereg funkcji towarzyszących. Nowy obiekt ma powierzchnię ponad 2,5tys m2. Duży hol nie tylko połączył główny gmach szkoły ze starą salą gimnastyczną i projektowaną częścią sportową – to miejsce idealne do organizacji imprez szkolnych, miejsce spotkań uczniów, nowa strefa wejściowa do budynku i przestrzeń, która otwiera się na teren sportowy od strony wschodniej i dziedziniec od północy. W przyszłości drewniany taras powiększy powierzchnię holu i będzie pełnił funkcję sceny letniej na dziedzińcu szkolnym. Łączący się z holem zabytkowy budynek sali gimnastycznej otrzyma nową funkcję audytoryjno-biurową z salą konferencyjną na 80 osób. Również program części sportowej został tu „niestandardowo” poszerzony. Oprócz pełnowymiarowej sali sportowej, którą można dzielić na 3 mniejsze boiska, powstała siłownia, wysoka sala do wspinaczki oraz ogólnodostępne zewnętrzne boisko na dachu budynku od strony ul. Nowej. Funkcję sportową uzupełni bieżnia i dwa boiska zewnętrzne. Zagospodarowanie terenu z nowymi siedziskami, oświetleniem i zielenią uzupełni i uporządkuje całość i wreszcie sprawi, że teren będzie w pełni wykorzystany dla potrzeb szkoły. Lokalizacja: Wrocław, ul. Ks. Piotra Skargi 29-31 Pracownia projektowa: Major Architekci Architekt prowadzący: Marcin Major Zespół projektowy: Aleksandra Doniec, Joanna Omylska, Anna Owsiany, Alicja Adamowicz, Magdalena Kluz, Mariusz Borowiec, Sławomir Łażewski, Kamila Jacyniuk, Paweł Major, Joanna Nosal Projekt: 2008-2009 Realizacja: 2010 Inwestor: Zarząd Inwestycji Miejskich we Wrocławiu Powierzchnia całkowita: 2 800 m2 Powierzchnia zabudowy: 2 400 m2 Kubatura: 23 587 m3 Generalny wykonawca: OZ-BUD Przedsiębiorstwo Budowlano-Usługowe Sp. z o.o.
2FraPEl9roavCemHn66UPdEfC56yLs5aarhnxGNB4Fn0RtRXhEb2xu1Ju2Z7_az-elewacja-frontowa-1.jpg
RAJiRsIoJwGKacWQP10ypM6KCrqjNqtvlLRiw1SskUMCz5k1UfgfmvHaqU3g_az-elewacja-tylna-1.jpg
fNfsyf5tP8ojSoKWCcHJrIkArewL53X18yx53WgD62M5qAdpXSwwQWU0takQ_az-boisko-na-dachu.jpg
2qxXp4lWfTxBc2jSKIZhvxv1tYUEXz0oo40kjq8jSreaZrSufB11LxXAKFJf_az-zagospodarowanie-terenu.jpg
RMaXNEcLz7xJbO98vKTOiHJzRX4iLsFyiJdiq0l9kS9om0J7kfH4JSkgdTLf_az-schemat-funkcjonalny.jpg
hvEkLvyqejsphKBH92iNE77CEuOYmVKVvgiD3aKEXbOUkCCCdiKZ4GecuHh4_az04-elewacja-frontowa-4.jpg
UemB52cqLBws7r5m68OpjyCJP9RrBR1L1e28z2B71QY4L1jMEIGSLSKtK9kT_az09-strefa-wejsciowa.jpg
9n83x5b7b48cXb5mWR8d6EJxzBFF4R5aDWJTdtTU2FSwxWOFfEKImiEWKfhZ_az-przekroj-poprzeczny.jpg
H44wuPZjCG05C5r8KyCDUyTzqptYkUPfGEPck5i5Arm1Xo2neu5QGCyDOj2z_az-rzut-parteru.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera