Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czarne na białym

 

Czas czytania: ~2 min


wgX8xbbbNO0eZSd114BqpDZlanLJQBSe6GryT64tOoi7KddYp58sqqllHJ4k_shingle-house-nord.jpg
Na kamienistej plaży w Dungeness stanął biało-czarny dom. To zaprojektowany przez młodą szkocką pracownię NORD Architecture Shingle House – drugi dom wakacyjny zrealizowany w ramach projektu Living Architecutre.
a75Ww2XJDkq9R7H841x3Nv5Hs0MyWBGbwjRJdIDmNQKURp9ynRW2msjM3tJE_shingle-house-nord-3.jpg
Przedsięwzięcie to, zainicjowane przez pisarza Alaina de Bottona, ma na celu zbudowanie w kilku malowniczych miejscach w Wielkiej Brytanii domów do wynajęcia stworzonych przez sławnych architektów. W ten sposób de Botton chce zapewnić szerokiej publiczności możliwość bezpośredniego kontaktu z dobrą, nowoczesną architekturą, którą na co dzień mogą oglądać w lifestyle’owych magazynach. W program Living Architecture, oprócz NORD Architecture, zaangażowali się: MVRDV i Mole Architects (autorzy pierwszego zrealizowanego domu wakacyjnego Balancing Barn), Peter Zumthor, Hopkins Architects oraz Jarmund/Vigsnæs Architects.

Budynek zaprojektowany przez NORD Architecture powstał na plaży w Dungeness, w Kent. Elewacje obłożone czarnymi, pokrytymi smołą płytkami gontu nadają bryle monumentalny, statyczny wygląd. Zupełnie inaczej ukształtowane zostało wnętrze, w którym pojawił się jasny beton oraz malowane na biało drewno. Szklane harmonijkowe drzwi umożliwiają całkowite otwarcie pokoju dziennego i sypialni na zewnątrz – na otaczającą plażę.

Living Architecture:
Shinlge House powstał w jednym z najbardziej niezwykłych i poetyckich krajobrazów w Anglii, na kamienistej plaży w Dungeness w pobliżu Rommey Marsh.

Rozległa plaża jest niemal pusta, znajduje się na niej kilka chat rybackich (w większości zajętych przez artystów, z których najbardziej znanym jest reżyser Derek Jarman), dwie latarnie morskie, stacja końcowa miniaturowej kolejki parowej kursującej na wybrzeżu oraz – w znacznej odległości – pełna dramatyzmu sylwetka elektrowni atomowej.

Cała plaża – odznaczająca się unikatową florą i zasiedlona przez liczne gatunki ptaków – jest rezerwatem przyrody. Dom zaprojektowany przez NORD Architecture odpowiada na naturalny charakter krajobrazu prostą, monumentalną bryłą pokrytą na zewnątrz czarnym, smołowanym gontem, a w środku – piękną gamą odcieni betonu i drewna.

Dom jest przeznaczony dla 8 osób i jest dostępny od października 2010 r.
uXd7weP1f51e6ABZAdfBEOmx5ESnq3iDN3ZFjgpwzMX3pR6RbRLMBch0hwF6_shingle-house-nord-4.jpg
IXioKmP6cPzh7jJJceBnvN9Aj0vOkiKoYmiUVZ6CkDEXFBmqxHxY49LE2K9n_shingle-house-nord-5.jpg
Y7clymZ1jMOJhCi2Qa9XBW35migIitqxr04XcDV53JPjEARaJ3hfrOB01mjP_shingle-house-nord-6.jpg
WyosZ4po52jbA1BUBjTIu6td5TsVNSGW3dNKlSwIzs5j4nWwNGCGsBS64Nan_shingle-house-nord-8.jpg
8IHEfxUo9Qko07GecuLmUEZFSnhM3LFyt2h8QlAbyVMXL11hMIPY48apJ2u4_shingle-house-nord-9.jpg
KHSFsEIFBdBS6XcwWTrQ8QuVwwtwqOW7wcMF4FJjFNjlzELczQ61pwuxrXw1_shingle-house-nord-10.jpg
55k2wT17nFBjHvs7AKEoMXbC4NGOMCGfohLNcFEhwAYOPkGRwZjWkEDudB7a_shingle-house-nord-first-floor.jpg
qiaCKBZETIbCPodWAOVNJj2DRJNxibEydf2UuwWfXHM1tb5Lhm6qHU9zOsMy_shingle-house-nord-ground-floor.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera